EXCLUSIV Ce distincție înaltă va primi, la Timișoara, fostul astronaut Dumitru Prunariu

EXCLUSIV Ce distincție înaltă va primi, la Timișoara, fostul astronaut Dumitru Prunariu

0
DISTRIBUIȚI

Dumitru Prunariu

Al 103-lea om care a ajuns în cosmos, Dumitru Prunariu, va fi onorat la Timișoara, la Universitatea de Vest. Unul dintre românii cu care ne putem mândri chiar și în univers va primi, în 21 mai, titlul de Doctor Honoris Causa. Fostul astronaut este, din 2007, DHC al Universității Tehnice din Cluj-Napoca, iar în urmă cu o lună a primit același titlu din partea Universităţii Tehnice a Moldovei din Chişinău.

Pe 21 mai, la inițiativa prorectorului Mădălin Bunoiu, Dumitru Prunariu va deveni pentru a treia oară în viață Doctor Honoris Causa, de această data al Universității de Vest din Timișoara.


”Pentru mine este o mare onoare acest titlu. Spun asta pentru că Universitatea de Vest este o universitate cu mare renume, care a scos și scoate în continuare oameni foarte bine pregătiți. Acest titlu nu este numai o bucurie, ci și o onoare deosebită”, a declarat, pentru PRESSALERT.ro, fostul cosmonaut.

În 14 mai 1981, Dumitru Prunariu a devenit primul român care a ajuns în spațiul extraterestru. Era îmbarcat pe naveta spaţială rusească Soiuz-40, împreună cu rusul Leonid Popov. Prunariu și rusul au rămas în spaţiu șapte zile, 20 de ore şi 42 de minute, mai exact până în 22 mai 1981. În timpul ieşirii în spaţiu, Soiuz-40 s-a alăturat staţiei spaţiale Saliut-6, aceasta fiind deja în misiune de două luni.

Pentru activitatea sa, Dumitru Prunariu a fost premiat de multe ori de-a lungul vieții.  În anul 1984 a fost decorat cu Medalia de aur „Hermann Oberth“ a Societăţii Germane de rachete „Hermann Oberth – Wernher von Braun“. În anul 1985 a fost unul din membrii fondatori ai Asociaţiei Exploratorilor Spaţiului Cosmic (ASE Europe). Dumitru Prunariu a fost decorat, în 2011, de către ministrul Gabriel Oprea al Apărării cu Emblema „Onoarea Armatei României“, în semn de înaltă apreciere pentru întreaga activitate şi pentru merite deosebite care au contribuit la ridicarea prestigiului Armatei României. Iar din decembrie 2011 este membru de onoare al Academiei Române.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.