Festivalul Mereu Copil face inventarul jocurilor copilărești ”de societate”

Festivalul Mereu Copil face inventarul jocurilor copilărești ”de societate”

0
DISTRIBUIȚI

fete si jocurile copilariei01

Patru puștoaice de liceu și-au pus în cap să le reamintească copiilor de azi adevăratele jocuri ale copilăriei. Nu că ele ar fi departe de vârsta perfectă pentru a sări ”elasticul” sau a juca ”Rațele și vânătorii”, dar s-au cam săturat să vadă puștii de azi că în pauze se ”dau” pe ultimele modele de IPhone în loc să joace ”Omul negru” sau ”Lapte gros”. ”De 1 iunie, în Timișoara, cu mic cu mare, sărbătorim copilăria!” – spun elevele. Startul retrăirii copilăriei  se dă sâmbătă, de la ora 14.00, în Piața Unirii. Estera Mihăilă, 17 ani, de la CD Loga, organizatorul evenimentului, și-a luat alături ajutoare de nădejde: o altă colegă de liceu, Claudia Irimia, și două prietene de la Colegiul Bănățean, Daniela Iordăchescu și Daiana Zăria. Au abordat totul sistematic. ”Mai întâi ne-am gândit ce jocuri jucam noi în pauze sau pe la bloc ori la bunici, când eram mai mici. Am identificat vreo 12. Noi le mai jucam până prin clasa a VI-a. În principal le vom propune participanților să le joace, însă dacă vin unii cu alte idei, de jocuri care nouă ne-au scăpat, cu atât mai bine”, spune Estera.

 Toată lumea la joacă!

Sunt așteptați ”copiii de toate vârstele ” – spun organizatoarele Festivalului Mereu Copil – cărora le este încă dor de clasicul ”Șotron”, de orele întregi petrecute afară cu toți copii din bloc, de ”Laboratorul lui Dexter” sau de orice alt desen animat de pe Cartoon Network.


De unde atâta larghețe? Manifestarea va fi până la urmă o lecție de viață servită de la copil la copil. ”Generația nouă e nașpa. Noi încercăm să nă dăm seama de ce. Vedem mereu copii cu cearcăne și cu gadgeturi în mâini, înțelegem că jocurile de azi promovează singularitatea, iar desenele animate sunt cam violente. De aici am pornit  să ne întrebăm unde sunt adevăratele valori ale copilăriei – socializare, joc în echipă ”,  explică Daniela.

La Festivalul Mereu Copil vor fi organizate ateliere de face-painting, board-games, dar și jocuri de grup marca ”din spatele blocurilor” , ateliere fotografice și ”Olimpiada copilăriei” cu probe surpriza urmând ca de la ora 19,00 sa înceapă Cinemateca de desene animate clasice marca Fox Kids si Cartoon Network.

”Cum în ziua de azi, ne lăsăm mult mai ușor pradă obiectelor superficiale care ne captează atenția prin tehnica lor, iar telefoanele, jocurile pe calculator sau tabletele au început să le ia locul zgârieturilor ușoare de la căzături, tricourilor schimbate la fiecare câteva ore, chematul prietenilor la joc prin strigăte și nu virtual, am demarat  această inițiativă ca să le arătăm celor ce formează noua generație un mod diferit și distractiv de ”a copilări” și totodată să readucem aminte generațiilor care și-au trăit deja vârsta copilăriei cum a fost. Sperăm să fie un mod interactiv prin care să le aducem pe acestea două împreună , unul care să le fie accesibil tuturor” – mai spun tinerele. Festivalul Mereu Copil este un proiect finanţat prin programul YouthBank Timişoara, implementat local de Asociaţia Bee Active.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.