Gâlceava dintre Carpatair și aeroportul timișorean: compania este datoare vândută și are...

Gâlceava dintre Carpatair și aeroportul timișorean: compania este datoare vândută și are conturile blocate UPDATE Ce spune compania

5
DISTRIBUIȚI

avion carpatair 11

Aeroportul Internaţional Traian Vuia Timişoara a blocat conturile Carpatair pentru datorii. Pentru o parte din sumă (peste un milion de euro) a fost instituită poprire pe conturile companiei de aviație.

Conducerea aeroportului a demarat procedurile de recuperare a sumelor, trei dosare fiind judecate de magistraţii Tribunalului Timiş, iar unul se află la Curtea de Arbitraj de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie Timiş. La acestea se adaugă alte 13 litigii care sunt pe rol. Din 2010, când au început să apară problemele și până în prezent între AIT și Carpatair au avut loc 26 de litigii.  ”Instanța a ajuns la concluzia că situația creanțelor Carpatair este reală, astfel că a decis instituirea popririi conturilor, care s-a pus în practică printr-un executor”, a declarant Dan Idolu, directorul AIT. Potrivit acestuia, cei de la Carpatair au contestat măsura. Suma datorată de companie aeroportului ajunge la peste 2,6 milioane de euro. Potrivit oficialilor AIT, instituția va continua să presteze servicii de deservire la sol a aeronavelor Carpatair, cu condiția achitării de către companie a tarifelor aeroportuare şi de handling, pentru fiecare zi de operare în parte, cu 48 de ore înainte.  AIT a reziliat contractul de închiriere al Carpatair pe o clădire aparţinând aeroportului, pentru neachitarea unei datorii de 329.470 lei. ”Practic, ei nu au mai plătit utilitățile și nici chiria, astfel că mai întâi le-am tăiat facilitățile, apoi am reziliat contractul de închiriere”, a mai arătat Idolu.

UPDATE 1 Reprezentanții Carpatair au reacționat vizavi de informațiile furnizate de AIT.


Ei susțin că ”niciunul dintre conturile companiei nu este blocat în momentul de față. Carpatair a făcut uz de apel la acțiunile de poprire solicitate de către Aeroportul Timișoara și a obținut ordonanță prezidențială de suspendare a acestor măsuri”, transmite Ramona Corduneanu, din partea Carpatair. Punctul de vedere al reprezentanților Carpatair este că informația furnizată de conducerea AIT face parte ”dintr-o serie de atacuri mediatice care au ca singur scop discreditarea companiei Carpatair, datorită faptului că acesta a reclamat la Comisia Europerană, Consiliul Concurenței și Instanțele judecătorești din România, acțiunile grave de distorsionare a pieței practicate de Aeroportul Timișoara prin subvenționarea companiei Wizz Air începând din 2008 și până în prezent. Exista deja investigații deschise de Comisia Europeană pe tema ajutoarelor de stat ilegale date de Aeroportul Timșoara companiei ungare, precum și decizii judecătorești irevocabile ale Curții de arbitraj de la Cluj din mai 2012, prin care Aeroportul Timișoara trebuie să recupereze de la Wizz Air peste 2,5 milioane de euro, bani pe care Aeroportul Timișoara nu se grăbește să îi recupereze de peste un an. Există, de asemenea, decizia Curții de Apel de la Pitești, prin care se declară ”ajutor de stat” discounturile la tarife acordate companiei Wizz Air  conform planului tarifar AIT 2011, în cuantum de aproximativ 4 milioane de euro, decizie din toamna 2012 pe care Aeroportul Timișoara refuză, de asemenea, să o pună în aplicare. În schimb, încercă să obțină de urgență sumele pe care Carpatair le contestă în instanță deoarece au fost facturate abuziv și care sunt subiectul unor litigii pe rolul instanțelor”.

 

 

 

 

 

 

5 COMENTARII

  1. Directorul AIT ar fi trebuit sa procedeze la fel si cu cei de la Blue Air dar nu o face. Poate il intreaba cineva cum e si cu prejudiciul lor. Interesul poarta fesul, nu e asa Dane?

  2. Lepra de idolu e disperat ca nu mai are bani nici de salarii! A falimentat aeroportul asta in mai putin de 1 an si acum face pe victima! Oricum daca scapa de puscarie dupa ce va pleca de la aeroport sa zica multumesc. Dar ma indoiesc la cate bube are si la cate vor mai veni. So, it’s coming soon!

  3. Psihiatrecarabui,nu te linistesti,iar de mananca pielea,abia ai scapat de nenorocirea cu ciocnirea aeronavei!?!vezi ca mister Fene are dosarul in sertar!!!Paguba reala trece usor de 135.000 de euro!!!

  4. Mihai, cand se va sparge buboiu nici macar Fene, Ponta si Cristestii nu il mai salveaza pe incompententul asta! In rest sper sa iti iei chenzina pentru la cum stau lucrurile acum pe aeroport, mai urmeaza un rand de disponibilizari, asa ca te sfatuiesc sa iti faci limba fina si buzele moi. Succesuri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.