La ce riscuri se expun şoferii care circulă cu cauciucuri de iarnă...

La ce riscuri se expun şoferii care circulă cu cauciucuri de iarnă şi vara

0
DISTRIBUIȚI

trafic-ploaie-timisoara-4

Obligativitatea folosirii anvelopelor de iarnă, dar şi iernile lungi i-au determinat pe tot mai mulţi şoferi din judeţul Timiş să nu-şi mai schimbe anvelopele de iarnă cu cele de vară. Unul dintre motive este că aceștia consideră că astfel economisesc bani. Dincolo de interesul pur economic, comercianții de cauciucuri au decis să tragă un semnal de alarmă și cu privire la siguranța în trafic, afectată de atitudinea respectivă. Traian Pop, reprezentantul unui magazin online care comercializează anvelope, a declarat astăzi în cadrul unei întâlniri alături de alți specialiști în domeniul rutier, că este indicat ca şoferii să circule iarna cu anvelope de iarnă, şi vara cu cauciucuri de vară.


„Nu este sănătos să circuli vara cu anvelope de iarnă, deoarece siguranţa este scăzută, distanţa de frânare pe timp de vară a unui autoturism echipat cu cauciucuri de iarnă este mai mare decât a unuia cu anvelope de vară. De aceea, recomandăm anvelopele de vară pentru că sunt indicate pe vreme caniculară şi la viteze mari, fiind rezistente la frânare şi nu se încălzesc sau se înmoaie atât de repede. Apoi, şoferii care utilizează cauciucuri de iarnă şi vara nu le vor mai putea folosi şi iarna următoare pentru că se uzează foarte mult şi trebuie schimbate”, a explicat Pop.

De aceeaşi părere este şi Ioan Mateescu, directorul Agenţiei Teritoriale ARR Timiş, care a realizat că în ultimul timp, majoritatea şoferilor îşi dotează autoturismele doar cu anvelope de iarnă „pentru că sunt de părere că sunt mult mai mici costurile. Le recomand să folosească cinci, șase luni anvelope de iarnă şi cinci, șase luni cele de iarnă, însă legea nu prevede amenzi pentru cei care circulă vara cu anvelope de iarnă, dar e recomandat pentru prevenirea unor accidente rutiere”. Totuşi, legea prevede faptul că asiguratorii pot să nu despăgubească şoferii care au provocat un accident vara ale căror autovehicule erau dotate cu cauciucuri de iarnă.

Gheorghe Ionescu, inspector de la Registrul Auto Român, a afirmat, astăzi, că printre cele mai periculoase cauciucuri sunt cele second-hand, iar în acest sens a făcut mai multe propuneri legislative prin care încearcă interzicerea comercializării de astfel de anvelope în ţara noastră. „Majoritatea cauciucurilor second-hand sunt degradate, îmbătrânite, de aceea ar fi bine să se renunţe la ele. Ştim că atunci când cumperi un lucru ieftin ieşi de fapt de două, trei ori mai scump şi nimeni nu îţi oferă nicio garanţie”, a mai adăugat inspectorul Ionescu.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.