Lampioane trimise în ceruri, până la spiritul tinerilor răpiți de „ciuma secolului...

Lampioane trimise în ceruri, până la spiritul tinerilor răpiți de „ciuma secolului XX”

0
DISTRIBUIȚI
unirii lampioane
FOTO: ADRIAN PÎCLIȘAN

Cei 237 de tineri din vestul ţării care au pierdut lupta cu virusul HIV/SIDA în ultimii 23 de ani au fost comemorați aseară cu tot atâtea candele care au plutit pe Bega. Pentru al zecelea an consecutiv, Ziua Mondială a Lumânărilor Aprinse este sărbătorită în acest fel și la Timișoara. Zeci de voluntari au luat parte la acţiunile din Piaţa Unirii, unde copiii au realizat pânze comemorative cu numele victimelor, iar unul dintre cele spectaculoase momente a fost apariția unei funde umană, zeci de lampioane fiind înălțate spre cer mai târziu.

Ionela Apostol, preşedintele organizaţiei SCOP, care ajută zeci de persoane seropozitive să se integreze în societate, ne-a spus că cele 237 de persoane care au murit după anul 1989 au fost infestate cu virusul HIV în spitale româneşti.


Totuşi, nu trece nici măcar o săptămână ca în judeţele Timiş, Caraş Severin, Arad sau Hunedoara să nu fie descoperit un nou tânăr seropozitiv, principala cauză fiind relaţiile sexuale neprotejate.

Daniela Biriş, psiholog în cadrul Spitalului de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara, compartimentul HIV/SIDA, atrage atenţia tinerilor că este bine să îşi facă testul prin care acest virus poate fi depistat pentru a putea ţine boala sub control. În partea de vest a ţării există aproape 800 de persoane seropozitive, doar în ultimul an 16 dintre acestea s-au stins. „Avem 16 decese în ultimul an, şi asta pentru că tinerii au refuzat să mai ia tratamentul, adică au obosit terapeutic, mai ales că sunt sub tratament medicamentos din copilărie. Dar altă soluţie nu există, dacă îşi iau în fiecare zi pastilele, pot duce o viaţă perfect normală”, ne-a spus Daniela Biriş.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.