Bebelușii născuți prematur, cărora cei mai buni medici nu le-au dat mari șanse la o viață normală, învață să pășească în apă și se dezvoltă armonios grație unui proiect social inițiat de Școala Mamei Junior. Copii care la un an nu reușeau să își ridice capul de pe pernă au ajuns adevărați ”peștișori” în apa bazinului de la Aquasport Arena.
Sunt peste 40 de micuți. Majoritatea bebeluși. Vin de două ori pe săptămână și se bălăcesc asistați de medici voluntari. Unii nu au împlinit încă un an, dar știu să facă pluta. Alții, care au venit pe lume prematur, și-au întărit musculatura și în curând vor învăța să meargă singuri. ”Avem doi gemeni în program, în vârstă de un an, care atunci când au venit la noi nu reușeau nici măcar să își țină singuri capul, nici să stea în șezut. Sunt lucruri pe care copiii normali le fac la trei, respectiv șase luni. Ei sunt una din marile noastre realizări, pentru că acum reușesc aceste lucruri”, explică Alina Andronic, coordonatoarea programului.
„Copilul meu e plin de încredere”
La doi ani, Briana, născută prematur cu tetrapareză spastică (centrii motori afectați pentru toate membrele), și-a dobândit stabilitatea. Fetița reușește chiar să meargă în apă, ceea ce nu a putut până acum “pe uscat”. ”Am venit la șapte luni la Aquabebe, apoi, de când a început acest program de hidroterapie, suntem nelipsite, iar fiica mea e mai stabilă, are mai mult echilibru, stă vertical și reușește să își coordoneze brațele, ceea ce e fantastic” , spune Alice, mama micuței.
Larisa, acum în vârstă de 11 luni, o altă fetiță venită prematur pe lume, după patru intervenții intrauterine (ea a fost diagnosticată cu chirotorax – apă în torace – ceea ce nu i-a permis să își dezvolte corect plămânii) este o înotătoare desăvârșită. Copila nu a învățat încă să meargă, însă adoră să facă pluta. Când e la bazin, e în altă lume. Aici poate face orice.
Ce este hidroterapia
Hidroterapia a început luna trecută la Timișoara cu șapte copii.
Între timp, părinții au mai înscris peste 30. ”Acest proiect de suflet vine în sprijinul copilașilor cu deficiențe neuro-motorii, motorii și asociate și a familiilor acestora. Scopul proiectului este să oferim gratuit o șansă copiilor care suferă de una din bolile cu întârziere în dezvoltare”, spune dr. Ioana Vârtosu, inițiatoarea proiectului.
Hidroterapia este unul dintre adjuvanții obligatorii la remediile consacrate în tratarea bolilor ce țin de întârzierile de dezvoltare. ”Secretul” e că apa neutralizează efectele gravitației, ajutând copilul să se miște cu mai puțin efort. Hidroterapia îmbunătățește funcționarea plămânilor și fortifică extremitățile (brațe, mâini, picioare, degete).
În acest moment, copiii pot veni la piscină pentru terapie în apă câte o oră de două ori pe săptămână grație unor sponsorizări. Dat fiind numărul mare de doritori, inițiatoarele programului încearcă să atragă alte finanțări pentru a putea obține cel puțin dublarea programului. ”Având în vedere numărul mare de copilași cu probleme este nevoie de bani pentru a suplimenta numărul ședințelor de terapie pentru că datorită nevoilor de spațiu și asistență nu putem lucra cu toți odată în bazin” , mărturisește Alina Andronic.