Manifestaţie la Paris împotriva expulzării țiganilor. Cu ce bannere au defilat protestatarii

Manifestaţie la Paris împotriva expulzării țiganilor. Cu ce bannere au defilat protestatarii

0
DISTRIBUIȚI

Rromi_reveniti_din_franta01_59842bd116

Câteva sute de persoane au manifestat astăzi la Paris pentru a cere Guvernului socialist să îşi modifice politica faţă de romi, deplângând „expulzările care se succedă”, a constatat un jurnalist al AFP, citat de Mediafax. Manifestanţii, majoritatea familii de romi, dar şi reprezentanţi ai unor asociaţii şi organizaţii politice, au fost în număr de 450, potrivit poliţiei, şi 1.000 potrivit organizatorilor. Ei au defilat în linişte în spatele unui banner pe care se putea citi: „Astăzi romii şi mâine cine? Opriţi rasismul! Egalitate în drepturi”.

„Nu expulzărilor fără asigurarea unor locuinţe”, „romii cetăţeni europeni” au fost câteva sloganuri.


Printre manifestanţi, o fetiţă purta îmbrăcăminte pe care se putea citi: „Nu vreau să fiu expulzată”. Saimir Mile, preşedintele asociaţiei Vocea Romilor, a denunţat o „politică de teroare şi represiune”. „Noi nu suntem o problemă (…) Noi suntem aici, vom rămâne aici şi nu cerem altceva decât drepturi care sunt ale noastre”, a declarat el. „În Franţa, este scris Libertate, egalitate, fraternitate. Dar îmi este greu să cred. Nu sunt un hoţ, nu creez probleme. Vreau doar să trăiesc liniştit aici şi să muncesc. În loc de asta, mi se sparge baraca, sunt insultat”, a afirmat pentru AFP Sorin Boti, un rom în vârstă de 38 de ani, care locuieşte într-o tabără din Saint-Denis, în apropiere de Paris. Constantin Rotaru, în vârstă de 38 de ani, român, a ajuns în regiunea pariziană în urmă cu patru ani. El caută prin gunoaie şi vinde ce găseşte pentru a-şi hrăni soţia şi cei patru copii. „Ca şi voi, ca oricine, vreau să muncesc şi să plătesc taxe aici”, a afirmat el pentru AFP.

În 2012, Franţa a expulzat 12.800 de români şi bulgari dintr-un număr record de aproape 37.000 de repatrieri. Dar numărul românilor şi bulgarilor repatriaţi ar urma să scadă în 2013, după decizia autorităţilor de a suprima ajutorul de repatriere care le era acordat (300 de euro de adult şi 100 de euro de copil minor).

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.