Mungiu, despre parodierea sa în Franţa: “Nu e cazul să considerăm că...

Mungiu, despre parodierea sa în Franţa: “Nu e cazul să considerăm că francezii în general ne detestă”

0
DISTRIBUIȚI

The Times BFI London Film Festival: Tales From The Golden Age

Cristian Mungiu a declarat, pentru agenția Mediafax, referitor la parodierea sa în emisiunea franceză „Les Guignols de l’Info”, că nu este cazul ca oamenii să considere că francezii detestă în general românii, ci că realizatorii TV s-au folosit de „stereotipuri ce nu pot fi anulate cu drepturi la replică”. „Oricât de neinspirate pot fi asemenea comentarii la adresa noastră ca români, cred că e preferabil să nu cădem în acelaşi păcat de a generaliza: nu e cazul să considerăm că francezii – în general – ne detestă sau ne nedreptăţesc: prezenţa mea în juriul Festivalului de la Cannes, distincţia pe care urmează să o primesc în zilele următoare din partea statului francez şi, nu în ultimul rând, faptul că filmele mele sunt, totodată, difuzate de Canal+ demonstrează contrariul”, a explicat Cristian Mungiu.

În emisiunea difuzată miercuri seară pe Canal+, regizorul român îi cere lui Spielberg (preşedintele juriului de la Cannes 2013, n.r.) o cameră de filmat, spunând că nu are bani să o cumpere. În plus, marioneta care îl reprezintă pe Mungiu spune că tatăl său este în închisoare, mama lui este bolnavă şi el trebuie să aibă grijă de un bebeluş.

„E vorba doar de folosirea într-o emisiune de umor a unui stereotip despre români – stereotip care nu ne face plăcere – şi cinste -, dar pe care nu îl putem anula cu drepturi la replică.


Dacă ne afectează aşa de mult ce cred alţii despre noi, ar trebui să ne concentrăm mai degrabă asupra conţinutului – asupra a ce avem de făcut încât asemenea stereotipuri să nu mai aibă obiect. Cred că cineaştii – şi artiştii români în general – au contribuit substanţial în anii din urmă la echilibrarea balanţei în privinţa ştirilor despre România -, însă cum nici bunele, nici relele nu sunt pe deplin individuale sau colective – trebuie să încercăm fiecare dintre noi să schimbăm imaginea pe care o generăm în ansamblu – şi să rezolvăm problemele punctuale care sunt în responsabilitatea noastră. Şi e bine, cred – totodată – să avem grijă cum comunicăm public despre asemenea incidente – exista riscul ca prin popularizarea şi comentarea lor nefericită să provocăm un prejudiciu mai mare decât a provocat incidentul însuşi”, a comentat cineastul.

Ediţia de miercuri seară a emisiunii de satiră cu marionete „Les Guignols de l’Info” a început printr-o serie de ironii la adresa incidentelor recente din piaţa Trocadero din Paris, la adresa fotbalistului englez David Beckham, a şefului Poliţiei din Paris, a patronului arab al clubului de fotbal PSG, dar şi la adresa prinţului Albert al II-lea de Monaco, despre care realizatorii acestei emisiuni au spus că „este bâlbâit”. De asemenea, au fost parodiate trei nume mari de la Hollywood – George Clooney, Clint Eastwood şi Jack Nicholson -, iar în minutul al şaselea a fost prezentată scena dedicată Festivalului de Film de la Cannes, în care Steven Spielberg este prezentat sosind pe Croazetă pe o bicicletă şi avându-l ca şofer pe extraterestrul E.T. A urmat apoi scena în care este parodiat Cristian Mungiu.

„Les Guignols de l’Info”, denumită uneori doar „Les Guignols”, este o emisiune de televiziune franceză de satiră, cu marionete, difuzată începând din 29 august 1988 pe postul Canal+. Parodie a unui buletin de ştiri de televiziune, această emisiune reprezintă o caricatură a lumii politice, a actualităţilor din mass-media, a celebrităţilor, a societăţii franceze în special şi a lumii întregi în general. Joi, Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis să sesizeze – la propunerea preşedintelui CNA, Laura Georgescu – Conseil supérieur de l’audiovisuel (CSA) din Franţa cu privire la emisiunea difuzată de Canal+, unii membri ai Consiliului nefiind însă de acord cu acest demers.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.