Odessa, rușinea unei națiuni

Odessa, rușinea unei națiuni

23
DISTRIBUIȚI

646x404

Istoria modernă este încă scrisă pe hârtie, pe peliculă, iar, cu puțin noroc, se mai găsesc și martori. Pentru unii însă asta nu e neapărat o veste bună. Martorii amintesc. Amintesc rușinea, iar în cazul unui anume episod din istoria României, neasumarea unor greșeli criminale. Cam asta e, fraților, adevărul adevărat și se vede, în toată splendoarea lui, în filmul documentar al lui Florin Iepan “Odessa”. Pe scurt, subiectul e simplu și (s-a dovedit) periculos: masacrul a peste 20.000 de evrei, prin ’41, la ordinul mareșalului Ion Antonescu, după ce un comandament militar românesc a fost aruncat în aer. Iar filmul dezvăluie, aproape fără să vrea, caracterul nostru. Un ghem al extremelor, țesut din lașitate, frică, bigotism, ignoranță. Odessa rămâne o pată neagră, însă filmul lui Iepan ne demonstrează că politicienii și istoricii care au puterea să scoată scheletul din dulap se prefac că dulapul nu există. Încă este un sacrilegiu, în România, să strigi “Regele e gol!”, iar după ce veți vedea “Odessa” vă veți da seama de ironia amară a acestei sintagme.

Până la urmă, ce e mai grav? Că suntem în țara ce i-a dat girul unui om care, cu atâtea victime pe conștiință, ar fi judecat astăzi ca și criminal de război, iar în România este încă prezentat ca erou național? Că ne încăpățânăm să nu recunoaștem participarea noastră asiduă la Holocaust? Că episodul Odessa este omis cu obstinație din orele de istorie din școli? Balanța nu se înclină mai mult într-o parte sau alta – piatra pe care ne-am atârnat-o singuri la gât este grea, urâtă și la vedere.


Cu atât mai mult cu cât cerneala cu care s-a scris această poveste nu s-a uscat încă. Întâmplări care încă trezesc lacrimi nu pot fi catalogate, sec, doar istorie, iar ochii singurului supraviețuitor al masacrului la Odessa, adus de Florin Iepan la București, se umezesc de fiecare dată când își amintește de ziua în care și-a pierdut toată familia.

Nimeni nu a vrut să-l privească în ochi pe acest bătrân care nu a cerut nimic de la țara de unde au venit călăii neamului său. Istorici, politicieni, jurnaliști – toți s-au scuzat că sunt prea ocupați, prea sătui. Până la urmă, atunci când istoria te bate pe umăr și îți cere o țigară sau un pahar cu apă te cam trec fiori reci pe șira spinării, nu-i așa? Trebuie să recunoști, înainte de toate, că e în aceeași cameră cu tine.

Or, asta trebuie să facă țara noastră dacă vrea să mai păstreze o fărâmă de integritate: să recunoască. Să-și asume. Să-i fie rușine. Nu doar figurile publice, care sunt în acele posturi mulțumită hazardului politic, trebuie să-și curețe conștiința, ci și noi, cetățenii simpli. Adevărul nu numai că te eliberează, ci te și apără de înrobiri viitoare. Mai mult decât să ne cerem scuze Odessei, “perlei de lângă mare”, cum i se spune într-un cântec sovietic, trebuie să căutăm iertarea de la copiii noștri. Dacă permitem ca cei peste 20.000 de morți să-i bântuie și pe ei, fără să le recunoaștem chipurile, fără să-i înmormântăm în cinste și onoare, mai ucidem odată. De data asta, șansa fiilor noștri de a ține capul sus și de a avea inima neîntinată.

23 COMENTARII

 1. Adevarul este ca in Timisoara evreii au fost pusi sa munceasca 2 saptamani in folosul comunitatii. Aceasta munca de 2 saptamani nu au efectuat-o ci au platit pe romani sa o faca. Asta se cheama holocaust???

 2. Alta insirare de prostii ce are ca sursa doar necunoasterea istoriei. De masacrarea romanilor de la Fantana Alba nu aud nimic. Poftim: http://ro.wikipedia.org/wiki/Masacrul_de_la_F%C3%A2nt%C3%A2na_Alb%C4%83

  Asta ar cam lamuri pt. un om cu gandire logica felul in care se rezolvau atunci multe probleme.

  Luati istoria intreaga, dragilor, daca vreti sa fiti luati in serios. Multi evreii au fost vinovati de atacuri de toate felurile impotriva romanilor si statului roman incepand de la inceputul sec 20. Dupa ’46, ghici cine a condus partidul comunist si securitatea? Pai asta pune cumva vre-o vina asupra statului israel si asupra evreilor? Clar nu! Si nu vad de ce le-ar fi rusine evreilor de acum de crimele inaintasilor lor.

  Povestea va depaseste, domnisoara!

 3. @Nobody – esti asa precum te prezinti..un nimeni! Evreii din Tm au efectuat munca fortata, atat in Tm cat si in alte zone din tara. Si articolul nu cred sa fi facut referire la masacrul de la Timisoara. Citeste si despre pogromurile de la Iasi si Bucuresti, trenurile mortii din Moldova, masacrele din lagarele dintre Bug si Nistru, etc.

 4. Eu propun Romanilor sa citeasca istoria Europei din 1930 si nu din 1940. Daca nu aparea hitlerismul si nazismul cum era Romania. M-ai cedau „patrioti” de dreapta 1/3 din teritoriu romanesc fara un foc de arma.Victemele ocupatiei Romane la Odesa se numara la peste 90.000.Tala meu in ani 60 se intreba „Ce cautau tramvaiele de la Odesa la Craiova” ?

 5. Pentru Banatean si Pr. Al CO. Holocaustul nu a fost o vrajeala, a fost o tragedie,Toate genocidurile, toate crimele in masa au fost tragedii, fara sa conteze cine le-a comis si impotriva cui. . Cand veniti cu replici de genul: dar un alt masacru nu a fost tot rau? dar multi evrei nu au fost comunisti etc? ( cum sa nu fie cand sperau intr-un regim in care toti urmau sa fie egali etc. Sau ca unii din ei nu ar fi comis abuzuri? Dar aceia au fost rapid inlaturati si urmatoarele decenii de foame, frig si minciuna cui i se datoreaza?) pierdeti esentialul: victimele si faptul ca de la prejudecati, prin escaladarea urii, din ignoranta sau interes, prin propaganda abila, se poate ajunge chiar la genocid, uneori. Asta trebuie adresat, sine ira et studio.

  In orice caz: felicitari autoarei articolului, curajos, bine scris si foarte demn.

 6. @ Pr. Al Co (de la ora 1;07 PM)
  <>
  Draga parinte,
  1. Cam citi erau „multi evreii” de care vorbesti ?
  2. Poti sa ne dai vreun nume?
  3. Si daca nu poti, de ce maninci k..k.t. ?
  Cu aleasa consideratie,
  Tot Io

 7. 🙂 Mem, usor! Crezi ca s-ar putea finanta un studiu care sa clarifice povestea asta cu rolul evreilor in crimele comunistilor? 😀 Chiar vrei nume? Pune mana si citeste singur, sunt de notorietate.
  Sunt sigur ca poti mai mult, pun neputinta ta intelectuala pe seama unei slabiciuni de moment…

  Oradeanca – e clar ca a fost o imensa tragedie holocaustul evreilor, dar istoria trebuie vazuta intreaga. De la inceputul lagarelor de concentrare din South Africa, la uciderea armenilor, pana la uciderea est timorezilor in anii „90 cu largul suport al americanilor, povestea asta s-a tot repetat.

  Stiti cum au ajuns 150 milioane de europeni sa doreasca dizolvarea statului Israel? Simplu: oamenii s-au saturat sa fie facuti vinovati de povestea asta spusa pe jumatate. http://www.israelnationalnews.com/Articles/Article.aspx/13313#.UZZDwKKjeCp

  Revenind: nu ar fi rau ca sa se vada cati evrei au participat la masacrele impotriva romanilor inainte ca trupele romanesti sa revina in Basarabia. Asta ar lamuri contextul. Zeitgeistul, poftim! Care participare nu justifica nimic impotriva poporului evreilor de atunci, si mai mult, nu-i face deloc vinovati pe evreii zilelor noastre. Dar care mai lamureste…

 8. Un articol foarte pertinent despre realitatea romaneasca! Reflecta excelent filmul in care societatea noastra se reflecta… asa cum este… o comedie trista. Pentru a ne privi copiii in ochi, asa cum spui in articol, trebuie sa ne putem privi cu demnitate in oglinda! Trebuie sa nu uitam victimele si sa acordam respectul nostru, sa ne cerem iertare in fata supravietuitorilor…

 9. Am incercat sa vad filmul…n-am reusit. Salata lui Pintilie se aplica si la Odessa. Am fost sub vremi cum suntem si acum, cum am fost tot timpul. Cateodata am reusit sa fim oameni, dintre noi s-au pliat unii si au devenit bestii, ca cei din lagarele comuniste ( Pitesti, Aiud, Canal, etc). Pana la urma noi facem istoria noastra, stramosii au facut-o pe a lor. Sigur nu e bine ca am omorat evrei la Odessa, sigur e bine ca nu am exportat trenuri intregi la Auschwitz ca tari mult mai democrate ca noi care nu sunt obligate azi sa-si faca procese de asumare. Cine asuma aproape milionul de soldati romani pierit pe ambele fronturi, de care nu vorbeste nimeni, carne de tun la discretia marilor puteri? De ce nu vorbeste nimeni si despre asta? Evreii si-au gasit mult refugiu in Romania de-a lungul timpului si nu cred ca noua politica a celor dintr-o noua generatie, care nu au beneficiat de acest refugiu, de a culpabiliza Romania ar fi aprobata de bunicii lor care au fost in marea lor majoritate protejati de bunicii nostrii. Unde sunt acuzatiile impotriva Romaniei dinainte de 90? ca nu ii speria Ceausescu? Cunosc personal oameni care au beneficiat de ajutor din partea romanilor, si oameni care au fost umiliti pentru conditia lor de evrei dar nu am auzit si nici ei nu au auzit de rude sau cunostinte care sa fi fost trimise in lagare de exterminare din Romania.

 10. Niewyk, Donald L. The Columbia Guide to the Holocaust, Editura Universității Columbia, 2000, p.47: „Holocaustul românesc este definit în mod obișnuit ca fiind uciderea a mai mult de 250.000 de români de către sovietici în Al Doilea Război Mondial.”

 11. Daca va agatati cu disperare de niste actiuni provocate din cauza contextului istoric, oricum mult mai blande si mai putin semnificative numeric fata de alte cazuri, nu veti reusi doamna, decat sa va macinati toata viata. Dar pe deasupra, de ce sa macinati viata si a urmasilor celor care au suferit, si a celor care au prigonit? N-au fost romanii mai rai decat altii (iar faptuitorii in sine nu erau exclusiv etnici romani, ci cetateni) si partea cu asumarea e o prostie care s-a tot preluat si care vi se pare cool: nici romanii de azi, cum nici germanii de azi nu sunt responsabili pentru niste decizii politice luate pe teritoriul lor cu niste decenii in urma. Nu asa faceti o lume mai buna. In loc de poza aia imensa cu dvs, dna autoare, mai bine puneati poze despre ororile razboaielor in general. Sau ganditi-va ca 600.000 de chinezi mor anual in zilele noastre din cauza epuizarii.

 12. Va supara adevarul??? Nu din citite, ci din cele povestite in familie. Asa ca lasati minciunile referitoare la Timisoara si evrei.

 13. Felicitari pentru articol, inca unul lipsit de o baza documentara, minimizarea atacului asupra comandamentului din Odessa. Pe principiu, ce are daca au murit niste „amarati” de soldati cu o cariera militara deosebita. Voi incerca sa aduc argumente pentru ordinul dat de Maresalul Antonescu. Intr-o situatie exceptionala se i-au masuri exceptionale. In momentul in care siguranta soldatilor tai iti este afectata trebuie sa iei masuri de protectie a lor in cazul de fata prin puterea exemplului. Ca tot suntem atat de filo americani ce au facut acestea in Vietnam, au ars sate intregi de frica sa nu fie aruncati in aer. Nemtii au facut acelasi lucru, a se vedea filmul „Atunci i-am condamnat pe toti la moarte.” Si este rusinos sa condamni o natiune pentru rationamentulu unui om. Desi din punct de vedere militar la modul cel mai pragmatic a fost cea mai buna decizie luata – a se citi stenogramele Cosiliului de Ministri din perioada respectiva. Pana in ziua de azi nu am auzit ca SUA sa isi ceara scuze pentru lansarea bombei atomice, ba mai mult orasele acelea au fost lasate special pentru folosirea experimentala a bombei. Dar na voi incheia cu un pasaj dintr-un film artistic „Oglinda” http://youtu.be/WBprxj_79Dg?t=1m2s Evenimentul este inca prea proaspat pentru a fi analizat obiectiv si fara partinire. In acest razboi au murit de-o potriva si evrei si romani si alte natiuni. Dar se pare ca in razboiul acesta numai o natiune a avut de castigat… trageti concluzia care dintre ele, cine a obtinut cele mai multe benefici ?

 14. Domnilor, eu cred ca evreii dsparuti (documentarele ne interzic orice comment) i-ar dobori la pamint dintr-un scuipat pe urmasii lor ca Brucan si Petre Roman. Va amintiti pumnul in masa a lui Brucan la introductiunea lui Iliescu?:…iL cunoastem noi ! Care noi ?…Eu cred ca Brucan &co trebuie judecati chiar si acolo unde sint .Nu numai Dumnezeu a facut lumea dupa chipul si asemanarea lui dar si evreii au facut lururile dupa chipul si asemanarea lor. Ex: Romania de azi ! Eu cred ca e vorba de o bola mintala !

 15. UIn articol scris dupa bibliografie stanilista. A fost asa un holocaust in Romania incat in timpul razboiului au murit mai multi romani decat evrei din Romania care au emigrat si au fosrmat a treia comunitate din Israel. Romania a fost salvarea a sute de mii de everei din Europa, mai ales din Polonia. In Basarabia a fost altceva acolo evreii au fost mana dreapta a comunistilor si au fost tratati ca atare si de multe ori mai mult de nemti.

 16. LOL :)))
  Cifele „masacrului” de la Odessa cresc ca Fat-Frumos, intr-un an cat altii in zece.
  Azi aflu ca ea a ajuns la 20,000 de la o pseudo-jurnalista.

  P.S. „masacru”(victima=nevinovata) nu e totuna cu „represalii”(victima=vinovata).

  P.P.S. In Haiffa(Israel) dupa razboi is se ridica o statuie lui Antonescu, d ctare evreii romani „holocaustizati”, doamna pseudo-jurnalista…


  Multumim Google si Wikipedia pentru promotiile facultatilor de jurnalistica romanesti din ultimii 10 ani.

 17. Cautati pe youtube „Istoria Romaniei partea 15 – Holocaust” ca sa vedeti minciunile propagandei anti-romanesti demascate.

  Dupa care doamna „jurnalista” poate sa stearga „articolul” asta si sa isi ceara scuze poporului Roman.

 18. Mai nou se spune HoloCash si face parte din propaganda imperialista…

  Facem alte crime ca sa acoperim monstruozitati mai mari…

  6 milioane…?

  Ce zici de 80~110 milioane de Nord-Americani(Indieni)…?

  35 mil. de tarani chinezi…?

  Era sa uit…

  Sa-ti fie rusine tie care scrii povesti anglo-americane…

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.