Parada portului popular nemțesc în Banat: ce secrete ascund broșa de la...

Parada portului popular nemțesc în Banat: ce secrete ascund broșa de la piept și butonii de argint GALERIE FOTO

1
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-1427793438">

mic

Pentru nemții din Banat nimic nu e mai important decât păstrarea tradițiilor. Asta și pentru că numărul lor scade de la un an la altul și atunci cei mai vârstnici găsesc soluții să îi determine pe cei tineri să nu își uite rădăcinile.

Un astfel de eveniment a avut loc ieri când, în ciuda ploii, nemții au defilat prin Timișoara îmbrăcați în port tradițional, în cadrul Paradei Portului Popular cu ocazia Zilelor Germanilor din Banat. „Portul popular este una dintre cele mai pregnante oglindiri ale păstrării tradițiilor și obiceiurilor, chiar dacă, ca număr, etnicii germani s-au diminuat foarte mult în ultimele decenii”, ne-a spus Siegfried Thiel, jurnalist la publicația Banater Zeitung.

Portul popular german datează de la începutul mileniului trecut, când s-a purtat prima oară în aceasta formă. Fetele îmbracă între cinci și șapte jupoane apretate, care dau costumului un aspect de crinolină, peste care au o fustă din mătase țesută sau din satin roz bonbon, un șorț cu dantelă albă, o bluză de bumbac sau de in, cu mâneci și pieptar de dantelă, o vestă din catifea bordo sau neagra și butoni de argint, peste care au un șal triunghiular din mătase roz, cu dantelă, prins cu o broșă. Bijuteria este de obicei un cadou de la mama sau bunica și se păstrează până la măritiș. Băieții poartă ghete negre, robuste, pantaloni negri de stofă, cămașă albă și laibăr negru de stofă, cu butoni de argint, semn al bogătiei familiei. Pe cap au o pălărie neagră, împodobită cu flori uscate și cerate, dar și cu panglici de mătase.

 

1 COMENTARIU

  1. Interresant articol! Dar la final a ramas o intrebare fara raspuns. Care o fi secretul brosei si a butonilor de argint ??? Poate aflam la editia de anul viitor al manifestatiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.