Peste 30 de persoane au fost reținute în mega-dosarul evaziunii fiscale de...

Peste 30 de persoane au fost reținute în mega-dosarul evaziunii fiscale de 10 milioane de euro. Ce „rege al asfaltului” se află printre acestea

0
DISTRIBUIȚI

euro 100

Treizeci și patru de persoaneau fost reţinute de procurorii DIICOT în dosarul de evaziune fiscală cu un prejudiciu de 9,8 milioane de euro. Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, citate de Mediafax, pe tot parcursul nopţii de luni spre marţi la DIICOT Suceava au avut loc audieri în dosarul de spălare de bani şi evaziune fiscală cu un prejudiciu de 9,8 milioane de euro, prin tranzacţii fictive cu materiale de construcţii.

Printre cei reținuți este și Vasile Florea, proprietarul firmei Florconstruct, care asigură asfaltările în Suceava şi care a câştigat licitaţia de salubrizare în oraş. Vasile Florea a fost adus, ieri, de poliţişti la sediul DIICOT Suceava, iar la întrebările ziariştilor privind calitatea în care este audiat acesta a răspuns că trebuie să ofere detalii despre „câteva facturi”.

Vasile Florea este asociat unic al SC Florconstruct SRL, firmă care, potrivit site-ului propriu, are ca obiect principal de activitate „construcţii de autostrăzi, drumuri şi baze sportive”. De asemenea, firma asigură servicii de „salubritate şi depoluare”, precum şi „construcţii de clădiri şi lucrări de geniu, confecţii metalice, tâmplarie metalică şi din lemn”.

Începând cu anul 2001, firma a avut zeci de contracte cu primăriile din Suceava, Rădăuţi, Fălticeni, Câmpulung Moldovenesc, dar şi cu primăriile unor comune din judeţ, atât pentru salubrizare, cât şi pentru reparaţii la străzi. În dosarul în care a fost reţinut Vasile Florea este vizată o grupare specializată în evaziune fiscală şi spălare de bani cu un prejudiciu de 9,8 milioane de euro.


Potrivit unui comunicat transmis, ieri, de DIICOT, în judeţul Suceava s-a constituit un grup infracţional organizat cu ramificaţii pe aproape întreg teritoriul ţării, având ca scop sustragerea de la plata obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat, prin înregistrarea în evidenţele contabile a unor facturi care nu au la bază operaţiuni reale ori evidenţierea altor operaţiuni fictive având ca rezultat diminuarea bazei impozabile şi însuşirea în mod ilegal a sumelor provenite din aceste activităţi.

Ulterior, aceste societăţi ar fi fost puse la dispoziţia liderului grupului infracţional, care le-ar fi introdus într-un circuit financiar fraudulos. Astfel, în numele acestor firme care derulau tranzacţii cu materiale de construcţii ar fi fost emise facturi fiscale fictive având ca beneficiari diverse societăţi din judeţele Suceava, Botoşani, Bacău, Dâmboviţa, Neamţ, Timiş, Vrancea, Braşov, Mureş, Galaţi, Vâlcea, Ilfov, Iaşi, Olt şi municipiul Bucureşti. În baza facturilor fictive, aceste firme ar fi colectat TVA aferentă tranzacţiilor fictive şi şi-ar fi diminuat profitul obţinut în urma activităţii comerciale desfăşurate. Astfel, prin activităţile infracţionale desfăşurate de către membrii grupului infracţional bugetul statului ar fi fost grav prejudiciat, prin neachitarea TVA şi a impozitului pe profit, unele din aceste societăţi beneficiind chiar de rambursări ilegale de TVA.

Membrii grupării sunt suspectaţi că intrau în contact direct cu administratori de societăţi comerciale interesaţi să îşi diminueze baza impozabilă, iar prin intermediul firmelor pe care le deţineau sau le controlau realizau vânzări fictive de bunuri către aceste societăţi comerciale „recrutate”, fiind emise facturi fictive pentru marfă inexistentă în realitate, pe care societăţile beneficiare le introduceau în contabilitate. Pentru a se da o legitimitate şi o aparenţă de legalitate tranzacţiilor comerciale, membrii grupării ar fi oferit administratorilor societăţilor comerciale „recrutate” bani, reprezentând contravaloarea mărfii „livrate” pentru ca aceştia să facă viramente bancare către societăţile emitente ale facturilor fiscale fictive. Prejudiciul adus bugetului de stat, estimat până în această fază a cercetărilor, ar fi de 9,8 milioane de euro. În acest dosar s-a dispus începerea urmăririi penale în cazul a 118 persoane fizice şi 39 de persoane juridice.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.