Ponta: Trebuie înăsprită legislaţia rutieră. Nu mi s-ar părea excesiv să confiscăm...

Ponta: Trebuie înăsprită legislaţia rutieră. Nu mi s-ar părea excesiv să confiscăm maşini şi motociclete

0
DISTRIBUIȚI

victor-ponta

Premierul Victor Ponta s-a declarat, marţi, la şedinţa USL, îngrijorat de numărul ridicat de accidente rutiere şi de victime înregistrat în perioada Paştelui, el arătând că trebuie înăsprită legislaţia rutieră, pe de o parte, şi întărită autoritatea poliţiştilor care aplică legea, pe de altă parte, scrie Mediafax.

Am o mâhnire personală când văd, şi mi se pare inacceptabil, numărul de accidente, morţi, oameni care şi-au pierdut viaţa în această săptămână, care ar trebui să fie una fericită”, a spus Ponta.

El a admis că zona de infrastructură trebuie îmbunătăţită, dar a subliniat că şi pe autostrada Bucureşti-Constanţa s-au înregistrat accidente.

„Avem o mare problemă de implementare a autorităţii legii în domeniul rutier. Sunt hotărât să încercăm o înăsprire a legislaţiei şi o întărire a autorităţii celor care sancţionează abateri pe drumuri publice. E inadmisibil să mă uit câţi oameni îşi pierd viaţa în aceste zile”, a spus Ponta. El a arătat că modificarea legislaţiei în domeniul rutier în sensul înăspririi sancţiunilor şi întăririi autorităţii poliţiştilor reprezintă o prioritate guvernamentală.

Premierul a mai declarat că doreşte o implementare mai dură a legislaţiei rutiere, arătând că problema României ţine de faptul că există prea multă „lejeritate” a participanţilor la trafic faţă de sancţiunile legale aplicate de poliţişti, permisele se dau la „oricine” şi „toată lumea” este instructor.

„Există o iniţiativă a Federaţiei Internaţionale de Automobilism care prevede o strategie de politici publice pentru diminuarea accidentelor rutiere.


Nu e problema României, e a omenirii, a Europei. Dar nu vreau să trăim cu minciuna că totul e de la infrastructură. Nu poţi avea reguli ca Franţa şi Germania neavând aceeaşi infrastructură, dar în România avem o problemă de implementare a regulilor, o problemă de autoritate”, a spus Ponta.

El a arătat că nu există o sigură măsură prin care să se reducă numărul de accidente rutiere, cum ar fi dublarea amenzilor, ci este vorba despre implementarea unor strategii întregi, aşa cum au făcut alte ţări, ca, de exemplu, Franţa.

„E o strategie din alte ţări, sunt hotărât să încercăm implementarea în România. Rezultatele nu vin peste noapte, ci în nişte ani”, a mai spus Ponta.

Premierul a acuzat faptul că România are o problemă de nerespectare a legii şi o alta privind lipsa de autoritate a celor care aplică legea. Ponta a mai spus că în România „toată lumea” e instructor auto, iar permisele de conducere se dau la „oricine”. Totodată, premierul a spus că nu este în regulă nici în ceea ce priveşte practica actuală, de a ataca în instanţă o sancţiune de suspendare a permisului, cel în cauză conducând în continuare încă un an în baza dovezii de deţinere a permisului.

Premierul Victor Ponta a mai declarat că nu i s-ar părea excesiv ca în anumite situaţii să fie confiscate maşinile şi motocicletele, ca sancţiune pentru abateri rutiere grave. Ponta a spus că acest lucru ar fi posibil dacă actuala Constituţie ar fi modificată, urmând să conţină o prevedere în acest sens. „În România nu se poate decât dacă va fi de acord preşedintele Comisiei Constituţionale să modificăm la Constituţie acest lucru. Sunt ţări care confiscă maşina cu care s-a încălcat grav legea rutieră. Noi nu avem voie conform Constituţiei actuale, dar mie nu mi s-ar părea excesiv în anumite situaţii şi vă spun ca fost motociclist că ar trebui să confiscăm şi motociclete, nu doar maşini”, a spus Ponta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.