Povestea româncei care cântă în finala Eurovision. Ce spune despre melodia lui...

Povestea româncei care cântă în finala Eurovision. Ce spune despre melodia lui Cezar Ouatu

8
DISTRIBUIȚI

ro eurovision.

România nu va fi reprezentată doar de Cezar Ouatu în finala Eurovision-ului, ci și de Eugenia-Doina Baranyai, o româncă stabilită de mai mulți ani în Malmo, orașul care găzduiește ediția din acest an a concursului muzical. Eugenia-Doina Baranyai va cânta chiar în deschidere marii finale, ca membru în corul orașului selectat pentru marea finală. Piesa pe care românca o va interpreta alături de alți cetățeni din Malmo, ”We write the story” este compusă chiar de către cei doi foști soliști ai trupei ABBA, cu muzica realizată de Benny Anderson, iar textul scris de Bjorn Ulvaeus.

Eugenia-Doina Baranyai are legături cu muzica încă din perioada liceului. Românca născută la Miercurea Ciuc a urmat cursurile Liceului Pedagogic din Odorheiu Secuiesc, școală pe care a absolvit-o în 1979. Timp de patru ani, ca elevă ce se pregătea să fie viitor cadru didactic, românca stabilită acum în Suedia a studiat vioara. Eugenia-Doina Baranyai a lucrat până la definitivat la catedră, după care regimului comunist a forțat-o să renunțe la munca în învățământ. Femeia a început să lucreze în domeniul sanitar ca instructor de educație și apoi ca registrator medicale la Policlinica cu Plata din Hunedoara, policlinică desființată după Revoluție.

Românca născută la Miercurea Ciuc a trecut printr-un divorț, pentru ca după ce s-a recăsătorit, viața să o ducă la Brașov. ”Aici am reușit să prind un post de educatoare(cu pile)….Dar când am văzut în ce condiții se lucra, am renunțat după două luni. Aveam în grupă copii ai unor părinti «patroni», «sefi», «directori». Veneau dimineața aduși cu gip-ul, cu «brățărici de aur». Scârbită de acest peisaj, am decis să plec din România! Mi-am dorit să trăiesc dintotdeauna într-o țară civilizată ! Am ales Suedia!”,a  povestit românca pentru PRESSALERT.ro. Și astfel, din Harghita, Hunedoara și Brașov, Eugenia-Doina Baranyai a ajuns la Malmo, în partea de sud a Suediei.

În Suedia, românca a început să lucreze pentru o firmă de curățenie, deși nu era obișnuită cu munca fizică. Barierele lingvistice au fost inevitabile și au împiedicat-o să își găsească de lucru într-un alt domeniu. De doi ani, Eugenia-Doina Baranyai a început să meargă la școală pentru a învăța suedeza. Cât despre România lasată în urmă, femeia născută la Miercurea Ciuc spune că nu regretă deloc că a plecat din țara noastră.


”Am reușit să ne integrăm in sistemul lor și mă simt foarte bine! A rămas doar dorul de cei dragi. Mai am în țară pe tatăl meu, fratele meu și câțiva (puțini) prieteni. Anual petrecem una sau două săptămâni în România. În rest, sincer, nu mă mai atrage nimic acolo: de fiecare dată plec cu speranțe mari de aici și mă întorc dezamăgită; nu progresăm deloc și asta nu e bine! Urmărim toate evenimentele din țară la tv, într-un cuvânt, suntem la curent! Când văd cum a ajuns țara noastră, mă bucur că am avut înțelepciunea de a pleca”, mărturisește Eugenia-Doina Baranyai.  Tocmai școala de limbă a adus-o în corul de la Eurovision.

Întrei cei 50 de suedezi din cor

ro eurovision 1

Românca a fost selectată chiar în urma unei selecții la școală, iar la festival, corul din care parte va cânta alături de un alt cor de la Biserica Sf. Petri. De o săptămână, Eugenia-Doina Baranyai face repetiții la Malmo Arena, sala unde au avut loc și semifinalele concursului Eurovision. Până atunci, corul a făcut repetiții doar acompaniat de o profesoară de pian. ”Am aflat că voi cânta la finala Eurovisionului chiar cu patru săptămâni înainte de Paști. Până duminică, am făcut repetiții doar în aula școlii. Avem o profesoara de muzică deosebită, am cântat doar acompaniați de ea la pian. Duminică am făcut prima repetiție la Malmö Arena, timp de patru ore, dar cu sonorizarea muzicală de acolo. Corul e format din 50 de persoane”, povestește românca stabilită în Suedia. La Malmo Arena, membrii corului au fost nevoiți să respecte reguli similare celor dintr-un aeroport. Nu au voie să intre cu telefoane, orice fel de aparate de înregistrare sau lichide de orice fel. În schimb, organizatorii le-au asigurat mese la restaurant, apă, cafea, ceaiuri și fructe la discreție.

Româncei îi plac mult piesele din acest an ale Islandei, Norvegiei, Danemarcei, dar și piesa Marii Britanii interpretată de Bonnie Tyler. Cât despre piesa României, ”It´s my life” interpretată de Cezar Ouatu, românca din Malmo nu are cuvinte de laudă. ”Melodia lui Cezar Ouatu nu mi se pare potrivită pentru un astfel de concurs. Din păcate, acesta s-a calificat deja pentru finală, dar sincer…nu are șanse!”, spune Eugenia-Doina Baranyai. Ziua finalei va fi specială pentru femeia născută în Harghita și din alt motiv. ”Întâmplarea, sau poate nu, face ca pe 18 mai, să fie ziua fiicei mele care este foarte departe de mine. Tocmai în Japonia! Aceasta prestație va fi cadoul meu pentru ziua ei!”, mărturisește românca. Marea finală a Eurovisionului va începe sâmbătă, de la ora României 22, exact cu melodia interpretată de corul din Malmo.

 

8 COMENTARII

  1. nici romanca nu i, nici nu canta acolo….face figuratie…..da’ si da cu parerea ca mare specialista! ce dracu’ bagati pe toti imbecilii?
    nu mai putem noi dupa putoreta asta batrana….si parerile ei!!!!!

  2. ar trebui sa plece toti bozgorii din tara.sa se duca dracului cu totii!!poate daca cezar canta ozosep avea alta parere despre el.mi-e sila deja de bozgorii astia.normal ca nu o mai atrage nimic din tara asta pt ca nu isi are radacinile in ea!

  3. Pt. Eftimie,Iancu A……..si altii care au aceasi gandire (romaneasca)!! Daca ar pleca toti bozgorii sau alti romani din tara care nu gandesc ca tine ai muri de foame de puturos ce esti si poate la batranete ai vrea tu ca cineva sa te stearga la „cour” dar sper sa nu te ajute nimeni ca nu meriti fiindca nu ai respect pentru o munca destul de grea care nu e deloc mai prejos ca alta munca indiferent in ce tara se practica!!!!….ps.Cezar a fost super fara sa cante „ozosep”!!!!

  4. Pentru Eftimie,Iancu si Diurpaneus ( ma rog…macar de ar avea curajul sa-si faca public numele) !!

    Nr.1. As putea sa va jignesc ca sa va saturati o data de a vorbi in necunostiinta de cauza,dar nu pot sa ma cobor la nivelul vostru.
    Nr.2. Spre informatie,sa stiti si voi,ca sunt romanca 100%,ok??? Daca voi asa stiti ca numele de „Eugenia si Doina ” sunt nume unguresti,atunci probabil credeti ca daca ma numeam Idiko,as fi fost romanca,nu-i asa? „Desteptilor” ,sunt casatorita si port numele sotului meu.
    Nr.3. Invatati ca atunci cand cititi un text,sa si retineti macar esentialul si apoi sa va dati drumul la „gurite” ! N-am scris absolut nicaieri ca sterg „moshii si babele la cour”-analfabetule de Iancu Avram,ai inteles??? Tu,sa dai lectii „bozgorilor”,dupa ce vei sti sa scrii si sa vorbesti corect limba romana,ca si cetatean al Romaniei,ok?
    Nr.4. Am dreptul la opinie,ca si voi si ca si orice alt cetatean,ne-am inteles? Eu am vorbit in nume propriu. Nu am voie sa am parerea mea?? Trebuie ca toti sa gandim la fel? Am spus clar,ca Cezar nu are nici o sansa.Si nu a avut! Traiti pe planete demult apuse,baieti!!!!!! Nu am sa-mi pierd pretiosul timp sa va explic mai multe,pentru ca sunt conviinsa ca tot nu ati pricepe nimic;nu sunteti voi de vina….ca sunteti asa…
    Nr.5. Eftimie!!! Uita-te la corul care a deschis finala Eurovision si in primul cadru ma vezi cat ecranul de mare!!! Eu,da,eu am cantat acolo si sunt mandra ca am ajuns unde voi nici daca mai traiti 100 de vieti nu veti ajunge,inteles????? M-am deranjat sa dau o scurta replica unor indivizi care au scris la adresa persoanei mele,in absoluta necunostiinta de cauza si din absoluta iresponsabilitate.

  5. Or fi cei enumerati de dvs. analfabeti, dar nici dvs., doamna Eugenia nu va puteti lauda cu o romana de necriticat. Asa ca, in acest caz, cam rade ciob de oala sparta. Ce e aia „necunostiinta”?!! in Limba Romana se spune necunostinta si, eventual, constiinta, unde apare dublarea literei „i”. Toate cele bune!

  6. Hej Anamaria !

    Imi fac „mea culpa” in ceea ce priveste greseala strecurata in textul meu si pe care tu,cu mare abilitate ai descoperit-o.Asa este….ai dreptate. Acum,daca voi afirma ca am gresit din oricare alt motiv,numai din necunosterea nu, ma voi trezi cu inca cateva mesaje care ma vor contrazice.Din fericire pentru mine, stiu cum se scrie corect acest substantiv; de ce nu l-am scris corect?? Pentru simplul motiv ca la ora la care am scris acel text,eram extrem de obosita (era trecut de ora 01 noaptea dupa o zi de munca-scoala-repetitii)si nu l-am mai recitit foarte atenta.Greseala imi apartine si cu asta basta.Daca citesc atenta inca o data,in mod sigur mai gasesc anumite greseli minore.Ia mai verifica o data Anamaria!!!! Dar cu o conditie: ca dupa ce le vei gasi, sa cauti bine si in textul tau. Atunci cand iti permiti a face remarci la adresa cuiva,tu insati trebuie sa fi impecabila,intelegi? Altfel,stai cumintica in bancuta ta! De cand dupa semnul intrebarii si exclamarii se scrie cu litera mica????(„necunostiinta”?!! in Limba Romana….) .
    De cand dupa punct se pune si virgula?? (dvs.,).
    Alta data,cand vei incerca sa dai lectii,te rog sa te uiti intai la tine,ok?
    Poate ca nu ma deranjam sa iti trimit aceasta replica,dar am simtit acea obraznicie specifica multora care se cred „buricul universului”. Si cu asta am incheiat suita mea de replici,indiferent cine si ce va mai scrie de aici inainte! Ma surprinde putin faptul,ca evenimentul in sine nu este chiar de ici-colo iar faptul ca am participat la el, consider ca este mei mult decat nimic. Ceea ce este mai trist,este faptul ca vorbeste cine nu trebuie intotdeauna.Daca si-ar fi exprimat aici parerea macar cineva care a ajuns la un astfel de nivel,mai intelegea,dar asa.? Cat de mult adevar se afla in zicala : vulpea daca nu ajunge la struguri,spune ca sunt acri!!!! Pa,Anamaria!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.