Povești de iubire și război în Germania, aduse din trecut pe marele...

Povești de iubire și război în Germania, aduse din trecut pe marele ecran

0
DISTRIBUIȚI

Goethe_Szenenbild_121400x931

Centrul Cultural German prezintă în zilele de 9 şi 10 mai, la cinematograful Timiş, un scurt festival de filme germane, inspirate din fapte reale, care vor fi subtitrate în limba engleză. Cele patru filme selectate au teme socio-politice sau istorice, puternic ancorate în realitate, precum prima iubire într-o ţară socialistă, ultimele patru zile ale celui de-al doilea război mondial, istoria fotbalului german sau modul în care J.W. Goethe a devenit peste noapte unul din cei mai remarcabili scriitori ai literaturii germane.

Filmul „Goethe”, care va putea fi vizionat mâine, de la ora 18.30, surprinde un moment din vara anului 1772, când tânărul Johan Wolfgang s-a îndrăgostit de Charlotte Buff, episodul fiind ulterior prelucrat în romanul său, „Suferinţele tânărului Werther”.


A doua peliculă prezentată în aceeaşi seară, regizată de Sönke Wortmann, este intitulată „Miracolul de la Berna” şi relatează povestea neaşteptatei victorii a Germaniei la Cupa Mondială de fotbal de la Berna din anul 1954, dar şi greutăţile prin care trece un fost prizonier de război care nu-şi mai găseşte drumul în viaţă, reuşind să se apropie din nou de familia sa în urma succesului german.

„Patru zile în luna mai” este primul film care va putea fi vizionat în cea de-a doua zi şi care surpinde câteva clişee din ultimele zile ale războiului: un căpitan sovietic care a ocupat cu patrula un orfelinat la malul mării, o unitate a armatei germane care şi-a ridicat tabăra pe plajă şi o iubire secretă care a înflorit împotriva tuturor convenţiilor. Ultimul film, „Vânt de Vest”, este o poveste de dragoste romantică trăită în contextul evenimentelor din vara anului 1988, cu un an înainte de căderea zidului Berlinului, care n-a putut sta în calea iubirii. La acest eveniment cinematografic, realizat cu sprijinul Goethe Institut, intrarea este liberă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.