Preşedintele CJ Harghita, reţinut de DNA pentru fapte de corupţie UPDATE 2...

Preşedintele CJ Harghita, reţinut de DNA pentru fapte de corupţie UPDATE 2 Acuzațiile procurorilor

0
DISTRIBUIȚI

catuse

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a fost reţinut, astăzi, de către procurorii DNA, fiind suspectat de fapte de corupţie, informează Mediafax. Anunțul a fost făcut de şeful Serviciului Teritorial Târgu Mureş al DNA, Elena Curcă.

UPDATE 1  Soţia preşedintelui CJ Harghita a declarat, într-o conferinţă de presă susţinută în faţa Consiliului Judeţean Harghita, că soţul său a plecat luni dimineaţă, la ora 5.00, la sediul Serviciului Teritorial Mureş al DNA pentru a da o declaraţie şi că, în cursul după-amiezii, a primit un telefon de la acesta, care o anunţa că a fost reţinut de DNA pentru 24 de ore pe motiv că, înainte de a semna, nu a verificat documentaţiile privind ordinele de plată pentru două drumuri judeţene în 2010.

Borboly Melinda, care a declarat că, în opinia ei, soţul său este nevinovat, a precizat că înaintea preşedintelui CJ au semnat directorul şi vicepreşedintele instituţiei, adăugând că nici nu intra în atribuţiile soţului său să verifice documentaţiile. Ea a mai spus că atunci când a observat, după „un an sau doi”, că „ceva nu este în regulă” cu documentaţia, Borboly a sesizat organele de specialitate. Potrivit acesteia, DNA a considerat că această sesizare a preşedintelui CJ Harghita este „un denunţ calomnios” făcut de acesta.

„Nu-i doresc nimănui din ţara asta, nici persoană fizică, nici persoană juridică să treacă prin ce trec copiii şi prin ce trec eu acum. Nu cred că merită cineva din lumea asta să treacă prin această nedreptate care i se petrece. Un lucru ştiu că m-am săturat de politica în care toţi oamenii politici, preşedinţii sau baronii sunt etichetaţi ca nişte corupţi. A venit timpul să zicem că nu este aşa. Soţul meu este un om extraordinar, care toată viaţa lui a lucrat pentru comunitate. I se reproşează că de ce nu a verificat toate documentele în2010. S-au făcut două finanţări pentru două drumuri judeţene. Când a observat că ceva nu este în regulă cu documentaţiile, a sesizat autorităţile şi ăsta este un punct de acuzare. DNA consideră că este un denunţ calomnios”, a declarat Melinda Borboly.

Ea a mai spus că în ultimii cinci ani soţul său a fost ţinta mai multor denunţuri calomnioase şi că inclusiv ea şi cele două fete ale lor au primit sms-uri de ameninţare, însă şi-a sfătuit soţul să meargă înainte cu activitatea în fruntea administrasţiei judeţene.

Borboly Melinda a declarat că în această seară va pleca la Târgu Mureş, unde se va sfătui cu avocatul soţului său, Sergiu Bogdan, adăugând că singurul lucru pe care îl doreşte este să-şi vadă soţul acasă lângă fetiţele lor.

Acuzațiile DNA

Borboly Csaba este cercetat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) – Serviciul Teritorial Târgu Mureş pentru două infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, ambele în formă continuată, luare de mită în formă continuată, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, două infracţiuni de instigare la uz de fals, două infracţiuni de fals intelectual şi denunţare calomnioasă, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, luni seară, de DNA.

În acelaşi dosar, sunt cercetaţi Palffy Domokos, consilier judeţean în cadrul Consiliului Judeţean Harghita şi administrator de fapt al SC Stravia Group SRL din Goagiu – judeţul Harghita, şi Csiszer Botond-Benedek, director executiv al Direcţiei Drumuri Judeţene din cadrul Consiliului Judeţean Harghita.

Potrivit sursei citate, Palffy Domokos este cercetat pentru conflict de interese în formă continuată, efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată şi participaţie improprie la fals intelectual.

În privinţa lui Csiszer Botond-Benedek, în sarcina acestuia s-au reţinut infracţiunile de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată, fals intelectual în formă continuată, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, fals intelectual şi instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice, precizează DNA.

Potrivit anchetatorilor, Borboly Csaba, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Harghita, a dispus în mod nelegal şi nejustificat, în luna decembrie 2010, decontarea sumei de 1.888.914,20 lei în favoarea constructorului SC Stravia Group SRL pentru o serie lucrări de reabilitare a unui drum judeţean. „Plata s-a făcut în condiţiile în care preţurile firmei care a câştigat licitaţia erau cu mult mai mari decât cele ale firmei excluse din procedura de licitaţie, în care dirigintele de şantier nu a fost de acord cu acceptarea la plată a lucrărilor şi în condiţiile în care proiectul iniţial nu fusese respectat în ce priveşte grosimea asfaltului şi nici nu exista o dispoziţie de modificare a acestui proiect”, susţine DNA.

Prejudiciul produs judeţului Harghita în acest caz este evaluat la 629.178,85 lei şi un folos material echivalent pentru SC Stravia Group SRL, mai spun procurorii.

De asemenea, susţin anchetatorii, în perioada 27-29 decembrie 2010, Borboly a dispus în mod nelegal şi nejustificat decontarea sumei de 672.051,59 lei în favoarea constructorului SC Stravia Group SRL şi a sumei de 496.632,84 lei în favoarea constructorului SC Bridge Road Construct SRL, în ambele cazuri pentru materiale lăsate în custodie. „Aceasta deşi bunurile respective nu existau în fapt şi în condiţiile în care angajarea cheltuielilor de către Consiliul Judeţean a avut loc la finalul lunii decembrie 2010, deşi era evident că cele două firme nu mai aveau timpul necesar ca până la data de 31 decembrie 2010 să facă lucrările angajate, de reabilitare a unor tronsoane de drum judeţean.


În plus, inculpatul cunoştea că procesele verbale de custodie s-au realizat în fals, prin antedatare şi prin inserarea nereală că bunurile există ca atare, că au fost recepţionate efectiv şi au fost predate către reprezentanţii celor două firme constructoare”, se mai precizează în comunicatul DNA.

Procurorii anticorupţie mai arată că tot Borboly, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Harghita, după efectuarea de către Consiliu a plăţii sumei totale de 496.632,84 lei către SC Bridge Road Construct SRL, i-a pretins în mod repetat, în perioada 29 decembrie 2010 – ianuarie 2011, administratorului de fapt al  SC Bridge Road Construct SRL, prin intermediar, să îi remită 50.000 lei ( 10% din suma decontată) disimulată sub formă de sponsorizare către „Asociaţia pentru Ciuc” Miercurea Ciuc.

„Pentru a ascunde infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice prin care s-au obţinut foloase materiale pentru SC Stravia Group SRL, în cursul lunii iunie – iulie 2011, în virtutea prerogativelor conferite de funcţie, inculpatul Borboly Csaba a determinat doi reprezentanţi ai societăţii de proiectare, prin intermediul inculpatului Csiszer Botond Benedek şi a altei persoane să întocmească în fals şi să elibereze două acte care au fost folosite în faţa auditorilor Camerei de Conturi Harghita pentru justificarea plăţilor pe care le-a dispus a se efectua în luna decembrie 2010, către SC Stravia Group SRL”, afirmă cei de la DNA.

La 19 iulie 2011, mai spun anchetatorii, ca urmare a relaţiilor solicitate de Camera de Conturi Harghita prin Nota înregistrată la Consiliul Judeţean Harghita, în virtutea atribuţiilor conferite de funcţia deţinută, Borboly a întocmit şi prezentat auditorilor respectivei instituţii, o adresă în care a atestat fapte şi împrejurări necorespunzătoare adevărului, respectiv a afirmat că la data decontării din decembrie 2010 a sumei de 1.888.914,20 lei către SC Stravia Group SRL, a fost avut în vedere unul dintre înscrisurile falsificate.

În 16 octombrie 2012, urmare a solicitării adresate Consiliului Judeţean Harghita de DNA – Serviciul Teritorial Târgu Mureş, de a-i fi înaintate o serie de documente referitoare la contractarea, execuţia, achitarea contravalorilor şi expertizarea lucrărilor de pe DJ 131, atribuite SC Stravia Group SRL Goagiu şi respectiv  SC Bridge Road Construct SRL Borzont, Borboly a menţionat în adresa de răspuns că la data decontării plăţilor din decembrie 2010 către SC Stravia Group SRL instituţia Consiliului Judeţean ar fi fost indusă în eroare de o altă persoană, prin prezentarea unui document plăsmuit, se mai arată în comunicatul DNA.

La 12 octombrie 2012, afirmă procurorii anticorupţie, tot preşedintele CJ Harghita a semnat o plângere penală către Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Harghita, în care a acuzat o altă persoană de săvârşirea infracţiunii de înşelăciune, prin aceea că ar fi plăsmuit un raport al dirigintelui de şantier, nedatat, în baza căruia ar fi fost posibilă plata sumei de 1.888.914,20 lei către SC Stravia Group SRL.

În activitatea sa, Borboly Csaba a fost ajutat, potrivit DNA, de Csiszer Botond-Benedek care, în perioada decembrie 2010 – decembrie 2011, în calitate de director executiv al Direcţiei Drumuri Judeţene din cadrul Consiliului Judeţean Harghita, a acordat, în mod nelegal, viza „bun de plată” pe facturile emise de SC Stravia Group SRL şi  SC Bridge Road Construct SRL. De asemenea, acesta a semnat procesul verbal de recepţie fals în baza căruia Consiliul Judeţean Harghita ar fi primit la  SC Bridge Road Construct SRL şi SC Stravia Group SRL diverse cantităţi de materiale, deşi bunurile respective nu existau la acea dată în fapt. susţin anchetatorii.

Pe de altă parte, arată DNA, în calitate de consilier judeţean în cadrul Consiliului Judeţean Harghita în mandatul 2008-2012, Palffy Domokos, a participat la votarea bugetelor Consiliului Judeţean Harghita prin care au fost alocate consecutiv sume de bani pentru proiecte de investiţii în infrastructura judeţului Harghita, întreţinere şi reparaţii de drumuri judeţene, banii fiind destinaţi unor contracte de executare de lucrări. „Printre beneficiarii acestor contracte a fost SC Stravia Group SRL, a cărei administrator de fapt este Palffy Domokos, iar acţionar sora acestuia. Astfel, acesta a realizat foloase în favoarea sa şi surorii sale, asociat unic al SC Stravia Group SRL, foloase constând în valoarea totală a celor 40 de contracte executate de firmă în perioada 2008-2012, în cuantum de 25.351.090 lei. În cursul desfăşurării de către această societate a relaţiilor comerciale cu Consiliul Judeţean Harghita, inculpatul a efectuat, în perioada 2008-2012, operaţiuni financiare ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia deţinută, constând în coordonarea administrării şi administrarea în fapt a SC Stravia Group SRL”, se mai precizează în comunicat.

În aprilie 2012, mai spun procurorii, Palffy Domokos a determinat o persoană să întocmească o serie de acte false care au stat la baza unui raport de expertiză tehnică menit să diminueze prejudiciul stabilit în martie 2012 de Camera de Conturi Harghita în sarcina Consiliului Judeţean Harghita, produs prin efectuarea de plăţi nelegale către SC Stravia Group SRL.

Prejudiciul total creat în dauna judeţului Harghita este estimat de DNA la 1.796.863,28 lei şi constă în caracterul fictiv al materialelor date în custodie firmelor constructoare şi în diferenţa dintre preţurile onorate şi cele oferite de firmele descalificate la licitaţie, substanţial mai mici, susţin procurorii anticorupţie.

Potrivit DNA, cei trei au fost reţinuţi pentru 24 de ore şi vor fi prezentaţi Curţii de Apel Târgu Mureş, cu propunere de arestare preventivă. În acelaşi dosar se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane, mai arată DNA.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.