Probele care dovedesc minciunile despre paternitatea anchetei jurnalistice legate de schimbul de...

Probele care dovedesc minciunile despre paternitatea anchetei jurnalistice legate de schimbul de terenuri dintre Gigi Becali şi MApN

0
DISTRIBUIȚI

p3.-000

Condamnarea lui Gigi Becali la trei ani cu executare pentru schimbul de terenuri cu Ministerul Apărării a creat vâlvă nu doar în lumea politică și mondenă, ci și în “bucătăriile” redacțiilor de ziare. Astfel, Răzvan Popa, un fost jurnalist la “Adevărul”, susține cu probe, într-o serie de postări pe pagina sa de Facebook, faptul că ziariștii de la “Evenimentul Zilei” și-au însușit, pe nedrept, întâietatea descoperirii acestei povești. La început, Popa relatează întâlnirea pe care a avut-o, în urmă cu 10 ani, cu Gigi Becali, atunci când a și publicat, în “Adevărul”, alături de Violeta Fotache, o anchetă privind schimbul de terenuri. “După mai bine de 10 ani de când am descoperit cazul, Gigi tremură la gândul că va plăti în cazul schimbului de terenuri cu Armata. Satisfacție muuuult întârziată pentru mandea. Îmi și aduc aminte cum îmi vorbea proaspătul latifundiar (pe atunci) candid, cu Smărăndescu lângă el, la întâlnirea de la Lido (căci, deh, atunci era în prietenie cu frații Păunescu). Spunea ceva de niște bani, de ziar (Adevărul) de anumiți șefi…..Problema mea de acum nu are nicio legătură cu JiJi – am avut „partide” cu domnia sa muulți ani – ci ține de logistică. M-am plictisit și îngreșoșat să văd cum unii își arogă poziția de «jurnaliști» care au descoperit acest caz. Și m-am apucat să îmi caut materialele pe net…Surpriză! Nu mai există niciunul. Nici ancheta asta cu schimbul MApN-Becali, nici materialul cu achizițiile lui Necolaiciuc pentru Astoria, nici privatizarea IPRS (inainte ca Hayssam să devină terorist), culmea…nici «matusa Tamara» nu mai e pe net în original. Și p-asta am descoperit-o recent. Dau numai de evz-ei care au dat copy/paste dupa material și au apărut la o zi după…”, scrie Popa în prima postare legată de acest subiect.

Acesta precizează în mai multe rânduri că i-a fost greu să obțină fotocopii după articolele publicate în 1999 în Adevărul. Însă, arată că Alina Grigore, jurnalista de la “Evenimentul Zilei” care ar fi dezvăluit prima acest scandal, nu a făcut-o decât în 2001, în timp ce Popa își publica ancheta în 1999. “În 1999, ziarul Adevărul publica pe prima pagină ancheta despre schimbul de terenuri Gigi Becali-MApN. În acea anchetă se făceau primele referiri și se se arăta clar cum 1177/R dădea din administrarea sa 10 hectare la schimb cu terenul din Ștefănești. Ancheta apărea sub semnătura mea. După acel material a urmat o anchetă a corpului de control al MApN. Despre care au scris respectivii jurnaliști care, acum, susțin că au descoperit tranzacția în sine. (…) Violeta este, alături de mine, cea care și-a luat cele mai multe și grele înjurături și amenințări de la respectivul domn Becali. In condițiile în care este mai greu să suporți grobianismul fiind femeie, Violeta a reușit să treacă peste toate amenințările și să continue să publice anchetele care l-au dezarmat pe Becali, care au arătat clar de ce este vinovat.


(…)”.

Popa detaliază mai apoi neconcordanța de date. “Undeva la sfârșitul lui ‘99, începutul lui 2000, EU scriam de ce făcea Armata cu terenurile administrate în Pipera. Mai precis, descopeream tranzacția Gigi Becali-MApN. Zilele acestea, după arestarea celor trei (Becali, Cioflină, Babiuc), TVR a abordat subiectul, incluzând ancheta care a descoperit cazul. Le-am spus celor de la TVR că nu doresc să ies în față (nu am făcut asta niciodată), că refuz să merg în emisiune, dar că le pot spune strict jurnalistic cum a fost atunci. Imediat după emisiune, Alina Grigore, fost jurnalist al EvZ, a luat legătura cu mai mulți jurnaliști susținând că ea a fost cea care a descoperit cazul, în 2001, luna OCTOMBRIE. În acest sens, a postat pe Facebook articolul său. Și iată cazul de substituire și furt de presă: acel material are supratitlul «POTRIVIT RAPORTULUI CORPULUI DE CONTROL AL MapN, ARMATA I-A FĂCUT CADOU LUI GIGI BECALI…». Acest material din OCTOMBRIE 2001 a apărut ca și fotocopie în ediția de astăzi a Evenimentului Zilei. Repet, acest material este folosit de Alina Grigore ca și dezvăluirea cazului. Doar că, în IUNIE 2001, cu 4 luni înaintea „bombei” ex-jurnalistei EvZ, în ADEVĂRUL apărea o anchetă pe prima pagină continuată în pagina 11 – „Potlogăriile funciare din Voluntari au lăsat o unitate militară fără terenul de sub hangare”. Acel material are atașat o casetă-background: „ESCROCHERIA MApN-GIGI BECALI”. In care se spune că tranzacția a fost dezvaluită de Adevărul și se încheie cu faptul că în urma anchetei jurnalistice s-a demarat un control, însă rezultatele (la acea vreme) nu se făcuseră publice. Revenind, după patru luni de la acest material – care era o continuare a anchetei-bază despre tranzacțiile cu terenuri ale Armatei – Alina Grigore, jurnalist acreditat la MApN – publica raportul respectivului control. Iar, acum, susține public că domnia sa este cea care a descoperit cazul. Urât!”

Popa susține că nu urmărește nimci prin dezvăluirea acestor informații. “Mereu am fugit de prostiile astea spunând că un ziarist bun este recunoscut după ce scrie, nu după aparițiile de pe sticlă. Însă să ajungi să pretinzi că tu ești în spatele unei munci de luni de zile, doar pentru că de la acel caz au trecute peste 10 ani…e grav!”

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.