Horia Bojin şi ale sale „Metemorfoze” sau despre lume la 44 de...

Horia Bojin şi ale sale „Metemorfoze” sau despre lume la 44 de ani

4
DISTRIBUIȚI
horia bojin
Horia Bojin, un artist complet Foto Adrian Pîclişan

Chiar în ziua în care împlinește 44 de ani  sculptorul  Horia Bojin a decis să se arate lumii așa cum nu a mai făcut-o până acum, în prima sa expoziție de amploare, Metamorfoze, vernisată, marți, la Calpe Galery, în bastion.

Să facem inventarul: sunt 34 de sculpturi. Din care 9 bronzuri, 11 pietre și 14 lemne.  Pe lângă sculpturi Bojin expune 22 de desene pe pânză  de  mari dimensiuni.  Admite că e pentru prima data când iese din atelier cu toate cele – a se citi ”materiale în care sau cu care crează” –  iar apariția pe simeze cu desene este ea însăși o premieră. Dacă pentru un sculptor desenele țin de bucătăria internă a facerii unei statui, desenele lui Horia Bojin sunt ele însele opere de sine stătătoare.

“Te avertizez că e patru şi zece”

De unde îl știi pe Bojin? Sau de unde ar trebui? Sigur ai văzut Pâinea grea din Piața Unirii pe străduța care dă spre Papillon sau Facultatea de Arte. E una din operele lui monumentale. Sau poate ai trecut prin Caransebeș și i-ai văzut lucrarea ”Turcul și pistolul”. Sau ai apreciat alte lucrări pe cere i le poți admira de la București până pe malul mării. Practic nu ai cum să nu îl știi pe Horia Bojin.

„Horia Bojin, ca persoană, e masiv. Barba e piraterească. Privirea e piraterească. Strângerea mâinii e de urs. E genul de om pe care, dacă-l întrebi cât e ceasul, îţi spune : “Te avertizez că e patru şi zece”. Deşi persoana sa e discretă, Horia Bojin e, cu toate acestea, bine cunoscut timişorenilor. O lucrare în parcul Triade, şi una în parcul ArTuborg, la intrarea în Parcul Copiilor, piatră brută împachetată în metal, ambele cu o anume tentă ludică,  apoi Pâinea grea din Piaţa Unirii şi Dialog, o lucrare în andezit, meditativă, arhaică şi spiritualizată, în Piaţa 700, sunt prezenţele lui Horia Bojin în cetate.


Trecem zilnic pe lîngă el.  Îl cunoaştem mai bine decît credem. Ne e mai familiar decît credem.  Lucrările sale de sculptură monumentală sunt răspândite în Timişoara şi în ţară. Expoziţia de faţă doreşte să prezinte şi celelalte lucrări ale sale, mai puţin cunoscute publicului. Ochiul grăbit al omului din societatea de consum trebuie călăuzit ca să privească lucrările lui Horia Bojin” – spune criticul de artă Dan Ungureanu.

44 de ani. ”Sa!”

Astăzi, pe 11 iunie, sculptorul Horia Bojin împlinește fix 44 de ani și la așa o rotunjime a vârstei l-am făcut să povestească despre începutul lui. Nu despre lucrările din zeci de colecții particulare din lumea largă, nu despre expozițiile personale sau de grup care se numără și ele cu zecile și nici despre numeroasele simpozioane de sculptură la care a participat. Horia Bojin a făcut Liceul de Arte, apoi Facultatea de Arte, la Timișoara, a și predat la școala la care a învățat și este consilierul artistic al Fundației Rubin.

Cum a început totul? ”Am crescut în atelierul bunicului meu care a fost tâmplar. Am crescut lângă clei de oase, cu mirosul așchiilor de lemn pe lângă mine. Mă jucam cu lut pe care îl modelam în loc de plastilină. Părinții au văzut asta și în clasa a V-a m-au trimsi la Liceul de Arte unde am absolvit secția de Comunicare vizuală” – povestește maestrul. Șase ani le-a fost maestru tinerilor artiști pe care i-a deprins cu frumsuețea sculpturii și modelajului. Apoi a renunțat la cariera profesorală. ”Vara sparg piatră, iarna modelez ceară pentru bronzuri și cioplesc lemn, iar de desenat desenez într-una, disciplinat, la prima oră când intru în atelier. Deși stau tot timpul în atelier am senzația că nu e suficient și tocmai de aceea am și lăsat profesoratul ca să am mai mult timp pentru creație” – mărturisește artistul care, trebuie spus, este unul dintre contemporanii bine cotați.

Expoziţia lui Horia Bojin de la Calpe rămâne deschisă în perioada 4 iunie – 6 iulie. Ea poate fi vizitată de marţi pâmă vineri între orele 10-13 şi 17-20, iar sâmbăta între orele  10-13.  Artistul va reveni în toamnă cu o  nouă expoziție personală la Muzeul de Artă din Timișoara. Aceasta va avea loc în luna septembrie, după care va expune în Franța, la Malmaison, în cadrul unei selecții de sculptori bănățeni realizată de Fundația Interart Triade și Galeria Jecza.

 

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.