Accidentul din Muntenegru: cele două aeronave militare care vor aduce răniţii în...

Accidentul din Muntenegru: cele două aeronave militare care vor aduce răniţii în ţară au plecat spre Podgoriţa UPDATE O singură victimă a rămas neidentificată

0
DISTRIBUIȚI

antonov_an26_fairford_arp_95590600

Cele două aeronave militare care urmează să aducă răniţii români în ţară au plecat spre Muntenegru, în această dimineață, de la Baza 90 Otopeni. La bordul acestora se află 11 medici şi 11 asistenţi SMURD şi cinci angajaţi ai MApN. Aceştia sunt coordonaţi de Bogdan Opriţa, coordonatorul SMURD Bucureşti şi purtătorul de cuvânt al Spitalului de Urgenţă Floreasca, informeazp Mediafax.

Aseară, la Baza 90 din Otopeni, au fost prezentate presei, de către ministrul Mircea Duşă, cele două avioane militare – Hercule şi Spartan – cu care vor fi transportate persoanele rănite în accidentul de duminică din Muntenegru. Spartan, o aeronavă mai mică, este dotată cu 12 tărgi şi aparatură pentru terapie intensivă, în timp ce în Hercule vor putea fi transportaţi 18 pacienţi. Astăzi, de la ora 5.00, SMURD a adus toate echipamentele şi materialele sanitare necesare răniţilor. Avioanele se vor întoarce la Baza 90, de unde răniţii vor fi preluaţi de echipaje SMURD şi transportaţi la spitale în Capitală. Aseară, Duşa a spus că aceasta este cea mai mare acţiune de acest fel pe care o organizează Ministerul Apărării Naţionale (MApN) şi a transmis condoleanţe famillilor victimelor din accidentul de la Muntenegru.

Un autocar cu turişti români s-a răsturnat într-o prăpastie în Muntenegru, duminică după-amiază.


Accidentul s-a produs la Grlo, pe o şosea dintr-o regiune montană la 30 de kilometri nord de Podgoriţa, capitala Muntenegrului. Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Raed Arafat, aflat la Podgoriţa, la spitalul unde au fost duse victimele, a declarat, ieri, că persoanele rănite care vor fi aduse în ţară vor fi supravegheate de peste 25 de medici şi asistente. Arafat a mai spus că azi se va decide dacă dintre răniţi sunt şi unii care nu pot fi transportaţi. El a precizat anterior, într-o declaraţie de presă, că 18 români au murit în accident, în timp ce 29 sunt internaţi, dintre care şapte, la terapie intensivă. Reprezentantul spitalului de la Podgoriţa a precizat, la rândul său, că patru dintre pacienţii de la terapie intensivă respiră cu ajutorul aparatelor şi, deşi au funcţii vitale stabile, sunt încă în pericol. Pasagerii decedaţi vor fi repatriaţi ulterior, după încheierea formalităţilor, trupurile neînsufleţite urmând să fie transportate de Ministerul de Interne în localităţile de reşedinţă, dacă nu se impune să fie predate unor instituţii ale statului, a mai spus, aseară, Duşa.

UPDATE O singură persoană dintre victimele accidentului rutier produs în Muntenegru a mai rămas de identificat, se arată într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe, citat de Agerpres. „În cursul serii de 24 iunie 2013, cu sprijinul autorităţilor din Muntenegru, a fost finalizată stabilirea identităţii uneia dintre cele două persoane care nu fusese încă identificată”, se arată în comunicatul MAE. „În acest moment, sunt în curs de avizare procedura şi etapele operaţiunii de aducere acasă a cetăţenilor români. Echipa de la faţa locului, coordonată de ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, din care face parte secretarul de stat Raed Arafat, aflată de ieri în capitala Muntenegrului, coordonează şi stabileşte etapele de aducere acasă a cetăţenilor români”, detaliază MAE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.