Afacerea “Neuromed”: cum a rămas investiția doctorului Pleș protejată și după apariția...

Afacerea “Neuromed”: cum a rămas investiția doctorului Pleș protejată și după apariția unui nou tomograf la Spitalul Județean

11
DISTRIBUIȚI

judetean02_resize

Aproape un milion de euro în cinci ani a câștigat firma înființată de doctorul Horia Pleș, împreună cu soția sa. Contractul firmei la care el are 50% din acțiuni, Neuromed, cu Spitalul Județean Timișoara, în cadrul căruia doctorul deține funcția de șef al Clinicii de Neurologie, i-a adus o demitere, sau cel puțin asta a solicitat marți seara ministrul Sănătății Eugen Nicolaescu, după un raport al Curții de Conturi. Dacă e să-i credem însă pe angajații Spitalului Județean, criza veșnică de finanțare din sănătate este singurul vinovat pentru un contract preferențial atât de “curat”. Pe de altă parte, cu banii pe care spitalul i-a plătit firmei Neuromed ar fi putut cumpăra două tomografe performante (CT), modele mai noi decât cel din laboratorul privat. Motivul pentru care unitatea medicală a preferat să plătească bani frumoși propriului său angajat poate fi dedus din câteva date simple. Reprezentantul zonal al companiei Siemens spune că cel mai nou model de tomograf cu 64 de slide-uri, Definition 64, costă 500.000 de euro. Atunci când tomograful de la Spitalul Județean a trebuit înlocuit, a fost cumpărat unul mai slab decât cel de la Neuromed, astfel că investiția doctorului Pleș nu a fost concurată în niciun fel.

La “insistențele” medicilor

Aproximativ 1.000 de trimiteri lunar se făceau, pe perioada contractului, către Neuromed, examene care erau decontate de Casa de Asigurări de Sănătate. Despre această bună înțelegere și nu numai a povestit medicul Gheorghe Nodiți, fostul manager al Spitalului Județean Timișoara, în mandatul căruia s-a derulat cea mai mare parte a contractului cu Neuromed. ”Contractul cu Neuromed are o vechime de cinci ani. El a fost început pentru că pe vremea respectivă tomograful spitalului, vechi de șase ani, se defectase, iar noi nu puteam face investigațiile necesare tratamentului pacienților astfel că am ajuns la Neuromed care avea și are în continuare cea mai bună calitate a rezultatelor și posibilităților de investigare a pacienților.


Acesta a fost primul motiv care ne-a determinat să luăm legătura cu ei”, a explicat chirurgul plastician Gheorghe Nodiți. În mod surprinzător, acesta susține că nu știa că 50% din acțiunile Neuromed aparțin colegului și fostului său subaltern Horia Pleș.

Cele povestite de fostul manager se întâmplau în anul 2009. În 2011 Ministerul Sănătății a alocat bani pentru cumpărarea unui nou tomograf în spitalul Timișoara. Cu 400.000 de euro, sumă cu care ar fi putut cumpăra un aparat ultraperformant, județeanul a achiziționat un CT Siemens cu 16 slide-uri, de patru ori mai slab decât, de exemplu, Siemens Sensations cu 64 de slide-uri, unul dintre aparatele de la Neuromed. Deși spitalul avea acum propriul său aparat, trimiterile către Neuromed nu au încetat, iar Nodiți spune că medicii sunt cei care au “insistat” să se păstreze contractul cu Neuromed. ”Medicii de specialitate care nu erau mulțumiți de rezultatele analizelor cu tomograful spitalului au inistat să păstrăm și după 2011 contractul cu Neuromed”, a mai punctat fostul manager.

Ce spune Pleș

Doctorul Horia Pleș a înființat Neuromed  cu soția în 1998, iar mai târziu a transformat firma în societate civilă medicală (care nu se supune acelorași reguli ca un SRL) și spune că nu vede problema în situația creată. ”Niciodată până în 2011 nu m-am considerat incompatibil și nici acum nu mă consider așa. Cu firma mea eu nu făceam concurență actului medical din spital, pentru că eu sunt neurochirurg, operez la SCUJT, iar Neuromed face investigații. Este ciudat că acest corp de control al ministrului pe mine nu m-a căutat niciodată pe durata investigațiilor, deși eu sunt în spital zilnic până la ora 17.00, și nici la Neuromed nu a fost nimeni să ceară documente. (…) Noi am avut acest contract încheiat cu spitalul pentru perioadele când tomograful de aici era stricat pentru că oamenii să poată fi investigați, mai mult de jumătate fiind urgențe care ajungeau în UPU în coma, iar Neuromed e singura unitate din Timișoara unde se pot face investigații noaptea”, ne-a declarant doctorul Horia Pleș.

Horia Pleș este medic primar neurochirurg, doctor în medicină, șef de disciplină neurochirurgie la Universitatea de Medicină și Farmacie Timișoara, președinte al Centrului de Diagnostic Imagistic “Neuromed” Timișoara, și coacționar al companiei Neuromed cu 50% din acțiuni, potrivit ultimei sale declarații de avere și interese.

 

 

 

11 COMENTARII

  1. Da ca a luat credite de milioane si locuieste intrun apartament modest de bloc( vecin cu dl Bota) si mai ales ca nu a acceptat zeciuiala sistemului ticalosit pentru a-si cumpara un titlu de profesor, nu scrie nimeni?

  2. de ce credeti ca medicii din ‘judetean ‘ trimit pacienti acolo ? stiti cum se trimit ?
    : ‘tomograful nostru nu este bun , mai bine pt dumneavoastra mergeti la neuro med – SPUNETI CA EU V-AM TRIMIS ( probabil sa stie cui trimite comisionul )dar acolo trebuie sa mai platiti o diferenta ,……..va spun eu , nu e mica diferenta , am patit luna trecuta

  3. ce sa zic ? OARE ATUNCI CAND PRINTR-UN GHINION ATI AVEA NEVOIE DE SERVICIILE ACELUI RMN DE LA NEUROMED, ATI DORI CA DR. PLES SA VA TINA SA FACETI RMN-UL LA ACEL APARAT MAI SLAB DIN SPITAL ? DOAR CA SA VEDETI CUM ESTE SA FII TRATAT DE UN PROFESIONIST CARE ARE CU CE SA TE TRATEZE SI TE TRATEAZA, SAU FOLOSESTE APA SFINTITA.
    Dr Ples, ca profesionist, face miracole, eu sunt unul dintre ele…Intradevar, familia mea a platit 3 RMN la Neuromed si salvare cu medic sa ma transporte acolo, dar fara acel RMN si profesionalismul dr Ples eram mort de doi ani.Incetati cu improscatul de noroaie….nu ai voie sa vb un om de rau decat daca esti mai bun ca el….

  4. El ca om o fi dar angajatii de la Neuromed sint niste gunoaie, medicul anestezist Anelora Gruneant este un un om fara scrupule jeg, imputita chiar si cind e vb de copii, este un om fara suflet si lipsit de orice sentiment.

  5. daca nu era domnul dr.ples nu stim ceera cu fetita noastraar fi murit si datorita lui fetita noastra traieste degeaba il criticati dar daca trebuia o tomografie urgenta sa fi asteptat dupa cel stricat din spital pina sa se repare .nu ete corect ce acuzatii ia-ti adus .multora le-a salvat viata

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.