Aparat care insuflă viață în micuții născuți cu probleme respiratorii, la Maternitatea...

Aparat care insuflă viață în micuții născuți cu probleme respiratorii, la Maternitatea „Odobescu”

0
DISTRIBUIȚI

bebelus_spital

Bebeluşii născuţi prematuri cu probleme respiratorii severe vor avea şanse mai mari să trăiască, după ce Clubul Lions şi Iris Timişoara au donat, astăzi, Maternităţii „Odobescu” un aparat de 30.000 de euro, cu sprijinul financiar al unei companii timişorene. Aparatul de administrare a oxidului nitric este singurul „plămân” care îi ajută pe micuții cu probleme respiratorii grave şi hipertensiune pulmonară să trăiască. Concret, oxidul nitric produce relaxarea musculaturii peretelui vaselor de sânge, iar atunci când este inhalat determină lărgirea acestor vase din plămâni şi astfel sângele circulă mai uşor, corpul copilului este alimentat cu oxigen şi se elimină dioxidul de carbon.


Gabriela Olariu, şeful secţiei Maternitatea „Odobescu” din cadrul Spitalul Judeţean Timişoara, a afirmat, astăzi, că aparatul donat de Clubul Lions este „salvator de vieţi, poţi să îl foloseşti o dată pe an sau chiar de trei – patru ori şi dacă reuşeşti din aceşti copii să salvezi măcar unul, eu zic că este un lucru important”. Pe lângă aparatul de administrare a oxidului nitric, Maternitatea „Odobescu” a primit şi două EKG-uri pentru nou născuţi şi două monitoare pentru funcţii vitale. Aparatele au costat 12.000 de euro.

Gabriela Olariu spune că aceste echipamente perfomante sunt esenţiale pentru salvarea vieţii micuţilor care se nasc prea devreme sau sunt bolnavi, mai ales că din anul 2007, Guvernul nu a mai alocat niciun ban pentru achiziţionarea de echipamente, iar cele vechi de abia mai funcţionează. „Restul aparaturii primite după anul 2007 a provenit doar din sponsorizări. În acest moment ar mai fi nevoie de senzori, circuite, pentru că sunt foarte scumpe, avem nevoie de incubatoare. Dacă Guvernul alocă bani pentru echipamente doar o dată la 10 – 15 ani, mă tem că sistemul sanitar va cădea”, a mai adăugat şeful Maternităţii „Odobescu”.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.