Au început lucrările pe al doilea tronson al străzii Văcărescu. Povestea unui...

Au început lucrările pe al doilea tronson al străzii Văcărescu. Povestea unui șantier sub marca „regelui asfaltului” FOTO

0
DISTRIBUIȚI

20130617_201550

Reabilitatrea străzii Iancu Văcărescu – al doilea tronson, a început în forță, săptămâna aceasta. Muncitorii lui Georgică Cornu au încercuit cu un gard de sârmă jumătate din strada care va fi lucrată și au început să sape asfaltul cu picamerele pentru a extrage fundațiile metalice ale foștilor stâlpi de susținere ai pieței demolate anul trecut. În această dimineață, pe tot tronsonul de stradă a picat curentul, dar oficialii Enel neagă că avaria ar fi fost generată de o suprasolicitare a rețelei din cauza mașinăriilor care s-au pus în mișcare la prima oră.

După ce prima parte din strada Iancu Văcărescu a fost reabilitată anul trecut și inaugurată în campania electorală pentru locale  – cu un sistem de spălare automată nefuncțional, dar cu locuri de parcare aranjate și gazon pe lângă trotuare, de la 1 iunie a început, oficial, șantierul și în tronsonul cuprins între podul peste Bega și liniile de tramvai. Adică, pe locul fostei piețe. Săpăturile au început efectiv săptămâna aceasta.
Dacă celălalt tronson finalizat anul trect a costat numai 5,9 milioane de lei, cel intrat acum în șantier va costa 8,3 milioane de lei, în contextul în care bucata stradală este ceva mai mica. La valoarea facturii, asistenţa financiară nerambursabilă de la UE este de 6,5 milioane lei.

Fântână arteziană și semafoare în Iosefin

Potrivit municipalității, ”va fi refăcută întreaga infrastructură tehnico-edilitară, inclusiv iluminatul public şi reţelele de telecomunicaţii, va fi reorganizat traficul – strada Iancu Văcărescu va avea două sensuri de circulaţie şi pe tronsonul respectiv, vor fi amenajate piste pentru biciclişti şi locuri de parcare, vor fi refăcute trotuarele, vor fi reamenajate zonele verzi şi se vor planta arbori, vor fi refăcute şi semaforizate intersecţiile străzilor Văcărescu cu Regele Carol şi Văcărescu cu Tudor Vladimirescu”.


Și pe acest tronson va exista o instalaţie pentru spălarea automată a carosabilului. În plus, în zonă va apărea şi o fântână arteziană, la intersecţia străzii Iancu Văcărescu cu bulevardul Regele Carol I.

Cornu a câștigat licitația cu fosta firmă de presă

Durata de execuţie a lucrărilor este de șase luni, acestea urmând să fie realizate de societatea Bau Center Vest SRL, în asociere cu SC Confort, potrivit autorităţilor locale. Cu alte cuvinte, cele peste opt milioane de lei vor merge în conturile lui Georgică Cornu, ”regele asfaltului” din Banat fiind cunoscut ca unul din principalii sponsori ai campaniei electorale a edilului Robu. De menționat că Bau Center Vest SRL este fosta firmă a lui Cornu pe care, în urmă cu câțiva ani, deschisese cotidianul ”Fruncea”. Pe de altă parte, firma Confort cu care intră în asociere câștigătoarea licitației, este în insolvență la cerere. Potrivit unui articol din Ziarul Financiar din octombrie anul trecut, ”compania de construcţii Confort, parte a grupului Izometal Confort, controlat de omul de afaceri timişorean Georgică Cornu, a intrat în insolvenţă la propria cerere după ce s-a confruntat cu un blocaj financiar”. Confort era unul dintre cei mai mari constructori români, cu afaceri de aproximativ 124 de milioane de euro în 2011.

Oficialii primăriei fac apel la înţelegerea cetăţenilor, având în vedere că traficul în zonă va fi mult îngreunat, accesul autovehiculelor fiind restricţionat pe o perioadă de șase luni, începând cu data de 1 iunie 2013. La final, locuitorii oraşului se vor bucura de o zonă istorică modernizată, iar agenţii comerciali care îşi desfăşoară activitatea strada Iancu Văcărescu vor beneficia de sporirea capacităţii de parcare şi circulaţie pentru clienţii lor, dau asigurări reprezentanţii administraţiei locale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.