Călătorie fantastică: timișeanul care va străbate 10.000 de kilometri în scaunul cu...

Călătorie fantastică: timișeanul care va străbate 10.000 de kilometri în scaunul cu rotile

0
DISTRIBUIȚI

Turneu_govasigo_2006_muntii_alpi

A cutreierat toată lumea în ultimii 20 de ani și are planuri și mai mari în viitorul apropiat: să ajungă în cel mai nordic punct al Europei, la Capul Nord din Norvegia. Ceea ce-l deosebește însă pe Vasile Stoica, lugojeanul în vârstă de 43 de ani, de alți pasionați de călătorii este faptul că acesta nu a mers niciodată, fiind născut cu paraplegie congenitală. Nu a acceptat însă diagnosticul teribil ca pe o condamnare, ci, de când se știe, se luptă să înfrunte propriile sale limite.

Vasile Stoica va porni îmtr-o aventură incredibilă, în 7 iulie. El și-a propus să parcurgă 10.000 de kilometri în scaunul cu rotile pe care-l mișcă numai cu forța mâinilor, într-o călătorie care va dura trei luni.


Vasile spune că aceasta, la fel ca și alte trasee parcurse în scaunul cu rotile ajutându-se doar de forța brațelor, este declarația lui de învingător. ”Până la 14 ani am fost târâtor. Nu aveam scaun cu rotile”, își amintește bărbatul. La vâsta de 21 de ani, absolvise Școala de Arte din Lugoj și a început să practice sportul în scaunul cu rotile acționat manual. Astfel a devenit unul dintre cei mai premiați atleți ”speciali”.

În drumul său spre Norvegia, Stoica va lua doar scaunul cu rotile, scaunul cu rotile pe care-l pune în mișcare cu forța mâinilor, doi rucsaci mici în care va avea niște haine, o trusă medicală, o trusă cu scule de reparat scaunul de rotile, laptop-ul și aparatul foto, dar și un jurnal în care vor putea scrie toți cei pe care îi va întâlni în drumul său.

Acesta se va desfășura pe următorul traseu: Ungaria-Slovacia-Polonia-Lituania-Letonia-Estonia-Finlanda-Norvegia-Suedia-Anglia-Belgia-Olanda-Germania-Cehia-Austria-Ungaria-România. Pentru călătoria prin Europa, lugojeanul mai are nevoie de aproximativ 3.000 de euro, bani care-i vor asigura plecarea în al doilea turneu ca lungime din viaţa sa, după cei 36.000 de km parcurşi în turul lumii, pe care Stoica i-a străbătut în anii 1998-1999.

”E declarația mea de independență. M-am întrebat și eu după ce m-au întrebat și alții – de ce fac turneele astea? Totul e un mesaj. Acela că și dacă ești o persoană cu dizabilități ești capabil de recorduri și performanțe. Iar în primul rând îmi demonstrez mie că sunt capabil de acestea. Apoi, am văzut că mesajul meu merge și la persoanele care sunt întregi, fără probleme, care se uită la mine și devin mai încrezătoare în propriile puteri”, a spus Stoica.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.