Ce infracțiuni ar putea fi eliminate din zona de competență a DNA....

Ce infracțiuni ar putea fi eliminate din zona de competență a DNA. “Normele actuale au dus la supraîncărcarea procurorilor”

0
DISTRIBUIȚI

dna intrare

Proiectul de ordonanaţă de urgenţă pentru modificarea competenţei DNA, discutat ieri în şedinţa de Guvern, a fost înaintat de Ministerul Justiţiei (MJ) la propunerea lui Daniel Morar, fiind solicitat deoarece normele actuale au dus la supraîncărcarea procurorilor, arată ministerul, potrivit Mediafax. Guvernul a discutat ieri eliminarea din competenţa Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) a cercetării infracţiunilor vamale şi de evaziune fiscală cu daune sub un milion euro echivalent în lei, anchetarea acestor cazuri urmând să treacă în atribuţia parchetelor, potrivit unor surse gurvernamentale, citate de Mediafax.

Măsura a fost discutată în şedinţa de ieri a Executivului, sub forma unui proiect de ordonanţă de urgenţă iniţiat de Ministerul Justiţiei, ca urmare a unei solicitări în acest sens a DNA, au mai arătat sursele citate. „La propunerea prim-adjunctului procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, înaintată Ministerului Justiţiei în cursul lunii februarie 2013, după consultarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, Ministerul Justiţiei a înaintat Guvernului României, spre aprobare, o ordonanţă de urgenţă a Guvernului pentru modificarea art. 13 alin. (12) din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 43/2002 privind Direcţia Naţională Anticorupţie”, se arată într-un comunicat al MJ.


În februarie 2013, postul de prim-adjunct al procurorului general era ocupat prin delegare de Daniel Morar, fostul procuror-şef al DNA (2005 – 2012).

MJ mai arată, în comunicatul emis, că propunera legislativă vizând modificarea competenţei DNA a fost transmisă spre informare experţilor Comisiei Europene şi că răspunde „exigenţelor asumate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare de a asigura funcţionarea optimă a DNA, a cărui activitate trebuie să se concentreze pe combaterea cazurilor de mare corupţie şi soluţionarea cu operativitate/celeritate a acestor cazuri”. „Modificarea legislativă a fost solicitată deoarece normele actuale care stabilesc competenţa DNA au dus la supraîncărcarea procurorilor. Astfel, datele statistice arată că volumul de activitate al DNA a crescut cu 11,96 la sută în 2012, cu 13,5 la sută în 2011 şi cu 19,75 la sută în 2010. Această împrejurare a determinat ca numărul mediu de dosare aflate în lucru la un procuror DNA care desfăşoară activitate de urmărire penală, să fie de 80 – 90”, spun în continuare reprezentanţii MJ, adăugând că se produc „întârzieri semnificative în efectuarea actului de justiţie”.

MJ mai arată că, în mod concret, prin proiectul de act normativ propus, se modifică competenţa DNA astfel încât pe viitor, în cazul infracţiunilor de înşelăciune prevăzute la art. 215 alin. 1, 2, 3 şi 5 din Codul penal, al infracţiunilor prevăzute la art. 175, 177 şi 178 – 181 din Legea nr. 141/1997 privind Codul vamal al României, cu modificările şi completările ulterioare, şi în Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, dacă s-a cauzat o pagubă materială mai mică decât echivalentul în lei a 1 milion de euro, cauzele vor instrumentate de celelalte unităţi de parchet. Pe de altă parte, prin proiectul de ordonanţă, nu se modifică prevederile referitor la infracţiunile de corupţie, iar cauzele de înşelăciune şi evaziune fiscală care sunt conexe cu fapte de corupţie vor fi în continuare instrumentate de DNA.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.