De ce se usucă palmierii din Timișoara. Vezi cum încearcă Horticultura să...

De ce se usucă palmierii din Timișoara. Vezi cum încearcă Horticultura să ascundă cruda realitate GALERIE FOTO

10
DISTRIBUIȚI

palmier taiat 4

Luaţi cu asalt de tineri în acest weekend, palmierii de la „Plaja Munky Funny” dau semne de oboseală. Mai exact plantele exotice au deja frunze îngălbenite, asta deşi la plantarea lor edilul şef Nicolae Robu anunţa că nu vor exista probleme şi că palmierii vor face faţa cu succes climei de la noi, rezistând până la minus 10 grade celsius. Iar după ce au început să apară primele ecouri legate de faptul că palmierii nu țin la “tăvăleală”, câțiva angajați de la Horticultura, în frunte cu directorul, au început, în această dimineață, o operațiune de împrospătare” a copacilor – au tăiat toate  frunzele care au început să se usuce

În absenţa primarului, care este plecat în Coreea, PRESSALERT.ro a cerut detalii legat de felul în care municipalitatea gestionează îngălbenirea palmierilor care au costat 10.000 de euro. Deși susține că primarul nu a trimis niciun ordin special de îngrijire a palmierilor, viceprimarul Dan Diaconu a prezentat totuși o explicație interesantă pentru metamorofoza arborilor exotice. „Nu se ususcă. Din ce am înţeles eu, există o problemă de aclimatizare care este normală, din ce am înţeles eu de la specialişti, o problemă care este normală şi care înseamnă îngălbenirea unora dintre frunze”.  Pus faţă în faţă cu ipoteza că palmierii aclimatizaţi la Timişoara vor avea frunze galbene, Diaconu a conchis că „nu am alte detalii momentan”.

Peisagiștii timișeni, care și-au exprimat dezacordul față de plantarea palmierilor în centrul Timișoarei încă din ziua apariției acestora, au însă altfel de explicații pentru acest fenomen. ”Palmierii prin definiție sunt o specie exotică, asta însemnând ca arealul lor de creștere naturală este altul decât cel specific țării noastre și în mod deosebit al regiunii Banat, ca atare, au nevoi speciale de îngrijire și hrană. Motivele uscării lor premature sunt multiple și pentru moment greu de identificat. Pe de-o parte, este posibil ca plantele să fi suferit șocuri fizice, exterioare vizibile sau în structura interioara a plantei, în principal în timpul transportului, în timpul manipulării lor, în intervalul cât ei au fost depozitați iar în final odată cu poziționarea lor la loc final. Sunt șocuri care pot afecta planta simțitor”, a declarat, pentru PRESSALERT.ro,  Andrei Condoroș, președintele Filialei Timiș a Asociației Peisagiștilor din România. Acesta precizează că arbuștii care se întind pe întreg bulevardul I. C. Brătianu vor avea nevoie de îngrijiri speciale aproape încontinuu.

“S-ar putea ca nevoile optime ale arborilor vizavi de hrana organică să nu fie în totalitate satisfăcute sau doar într-o mică măsură prin poziționarea lor în ghivece, în detrimentul plantării în pământ.


Vorbim de asemenea și de un șoc termic pe care acești arbori l-au resimțit odata cu relocarea lor, din Olanda în România respectiv Timișoara. Diferențele de climă și temperatură sunt notabile și pot contribui decisiv la aclimatizarea sau moartea arborelui. Calitatea aerului și gradul de poluare pot contribui de asemenea la crearea unor condiții optime de creștere și dezvoltare a arborilor. Până la urmă, nefacând parte din categoria speciilor indigene, aclimatizate, continuă să aibă nevoie de îngrijiri speciale, atente, asemeni plantelor de apartament”, a mai spus Condoroș.

 

10 COMENTARII

  1. Domnul Viceprimar are dreptate,nu mai fiti carcotasi,nu mai aveti cu ce sa atacati primaria,si va legati de orice lucru minuscul,urat din partea dumneavoastra

  2. robu e un fatalau vopsit, mitoman, megaloman, narcisist, razbunator…….dar subiectul palmierilor e deja aiurea…..merita nu mai mult de 2 randuri, sa fim seriosi…..deja e mult prea mult pt un subiect de cacat

  3. Ce usor e sa judeci cand defapt nu faci nimic…….Domnul primar se straduieste sa faca ceva pentru orasul nostru, iar carcotasii nu fac decat sa comenteze.Ar trebui sa va ganditi inainte sa judecati pe cineva…..

  4. Peisagistii timiseni sa fi luat atitudine la primele turnulete la casele romilor!!! Ce atata discutie despre palmieri? Sunt plante decorative si sunt deja achizitionate, Ar fi fost imposibil sa fie de acord toata populatia Timisoarei cu asta. Dar vandalismul nu e justificat .in niciun caz, iar exacerbarea subiectului e deja penibil, domnilor jurnalisti, chiar sunteti in pana de idei?

  5. sau la scoala generala nr 8 repara wc.si le igeniza,mai acoperea,cateva tigle luate din acoperis de ultima furtuna.i-a ganditiva cati palmieri a vandut horticultura de cand noi Timisorenii,ii facem reclama cu palmierii.

  6. Sincer e o rusine !!!
    Daca sint persoane care inca sint de acord cu primarul cred sint doar cei care au fost vot restul taceti platiti caci sincer costa iar de reparat vom mai astepta..;

  7. trebuie vazut daca se usuca toate crengile sau doar cele de jos. daca urmaresti tulpina unui palmier, asemenea unei dracena, creste prin uscarea crengilor (frunzelor la dracena) de jos si caderea lor (taiere la pamier).

    oricum ma indoiesc ca acestor pamieri o sa le mearga bine in tm. pina si tuya nu rezista in timisoara.

  8. Nu stiu ce va bateti capul atat, se vor usca, ii vor arunca, si gata! A reusit sa ii faca vanzare celui care vroia sa se scape de ei, a cheltuit ceva bani din bugetul local, si urmeaza inca o taxa, sau punem politia locala sa faca cateva mici abuzuri, se gaseste o modalitate de recuperare a banilor, tot de la noi, asa ca nu va faceti griji, de unde se vor recupera bani deja exista solutii! Ei stiu foarte bine pe cine de cine au fost alesi ca sa ii conduca si sa-i reprezinte.

  9. Fontonarii din Premarie fac zid de monolit in juru lu Domnu primare si domnu secretare si sunt forte soporati pra locuitori carcotasi care nu inteleg eforturile daruirea si sacrificiul lu cei doi in slujba comunitatii. rusine sa va fie ceteteni ca nu va facet meritat de cei doi conducatore.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.