Dunărea a atins un nivel record de 8,90 metri la Budapesta

Dunărea a atins un nivel record de 8,90 metri la Budapesta

0
DISTRIBUIȚI

dunare

Dunărea a atins un nivel record de 8,90 metri la Budapesta astăzi, la ora 13.00 GMT (16.00, ora României), şi nu urma să mai crească, în timp ce digurile de protecţie de pe fluviu, în Ungaria, au rezistat, potrivit Mediafax. „Nivelul Dunării stagnează la 8,90 metri. Nu mai aşteptăm creşteri” semnificative, a declarat primarul Budapestei Istvan Tarlos într-o conferinţă de presă pe Insula Margareta, în centrul capitalei, precizând că ar putea să se înregistreze variaţii de câţiva centimetri. Experţi au anunţat anerior atingerea unui nivel de 8,95 metri al apelor fluviului în capitala ungară, în această seară. Acest nivel ar urma să dureze, probabil, şase ore, iar retragerea apelor ar urma să dureze şapte-opt zile. Cheiurile în Budapesta urmează să fie practicabile din nou după ce nivelul apei va atinge 6,50 metri.

„Viitura se apropie de centrul ţării.


Avem două zile importante în faţa nostră”, declara astăzi premierul Vikor Orban la Esztergom, la aproximativ 50 de kilometri nord-vest de Budapesta, unde a petrecut noaptea. Voluntari şi personal de intervenţie în caz de catastrofă au lucrat nonstop în vestul şi nord-vestul ţării, unde recordurile nivelurilor au fost depăşite sâmbătă. În vestul ţării apele au început să se retragă. Aproximativ 1.000 de persoane au fost evacuate, în ţară, ca măsură de precauţie.

Trei sate, Pilismarot, Dömös şi Kisoroszi sunt izolate în continuare şi sunt aprovizionate pe apă. La Dömös, satul nici măcar nu a amânat scrutinul privind alegerea unui nou primar. Având în vedere că retragerea apelor va fi lentă, forţele de protecţie a digurilor vor părăsi departamentul Györ-Moson-Sopron (vest) joi. În urma inundaţiilor din Ungaria nu s-au înregistrat morţi sau răniţi. Două femei au fost arestate pentru că au furat 55 de saci de plastic ce urmau să fie umpluţi cu nisip şi utilizaţi la consolidarea digurilor, la Almasfüzitö, la aproximativ 70 de kilometri vest de Budapesta. Având în vedere starea de alertă din ţară, ele au fost condamnate la patru luni de închisoare, în urma unei proceduri de urgenţă. Ele au început deja să îşi ispăşească pedeapsa la Închisoarea de la Györ, la aproximativ 110 kilometri vest de Budapesta.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.