Jurnalul unei călătorii “sprâncenate”: alpinistul care a înfruntat unul dintre cele mai...

Jurnalul unei călătorii “sprâncenate”: alpinistul care a înfruntat unul dintre cele mai periculoase vârfuri din lume

0
DISTRIBUIȚI

Horia Colibasanu pe varful Lhotse 2013

A dus numele Timișoarei pe cele mai înalte culmi ale lumii, la propriu, iar singurul sprijin din partea municipalității este că are buletin de oraș. Și că poate organiza mici întâlniri cu presa la Biroul de Urbanism. Asta e realitatea pe care de nevoie a trebuit să o recunoască cel mai titrat alpinist român al momentului, Horia Colibășanu, recent întors dintr-o ascensiune  în premieră românească, pe al patrulea vârf ca înălțime din Himalaya – Lhotse – finanțată de primăria Slatina. ”Sprijinul Primăriei Timișoara este că locuiesc aici și că de fiecare data putem organiza această conferință de presă”, a spus Colibășanu.

Pe 8 martie Horia Colibășanu a plecat într-o nouă expediție pe Himalaya. Și-a propus să urce unul dintre cele mai periculoase vârfuri ale ”acoperișului lumii” fără oxigen. A reușit pe 21 mai la ora 7.05. A fost o expediție grea, cu camarazi morți, cu conflicte cu șerpașii. ”A fost o expediție cu diverse evenimente sociale – oamenii s-au bătut, am avut colegi care și-au pierdut viața (nouă în tabăra de bază, un taiwanez pe drum), noi am fost foarte aproape de a avea accidente, căci drumul spre vârf a fost cu căderi de pietre și doi din membrii echipei au fost răniți.


Unul s-a ales cu un deget rupt, altul, cu casca perforată de o piatră și capul spart. Și coborârea a fost dificilă. Unii dintre noi am ajuns după aproape 12 ore în tabăra 4, iar alții după mai mult de 24 de ore. A fost prima dată când, după atingerea vârfului, am avut nevoie de trei zile pentru a reveni în tabăra de bază. Accidentul în care a murit colegul Alexey Bolotov care încerca o rută nouă pe Everest și care s-a prăbușit 300 de metri ne-a zguduit pe toți, căci peste trei zile urma să urcăm vârful și nouă, tuturor, ne venea mai degrabă să ne întoarcem acasă” – a povestit, miercuri, Horia Colibășanu.

Alpinistul timișorean a anunțat că de săptămâna viitoare va începe antrenamentul pentru ascensiunea plănuită să aibă loc peste fix  un an. ”Anul viitor voi urca Everestul. Planul meu este să fac ascensiunea fără oxigen, ceea ce va fi o nouă premieră românească în alpinism”, a dezvăluit a spus Colibășanu. Acesta a povestit că dacă de 10 ani, anual și-a modificat antrenamentul, acum, cu ocazia ascensiunii pe Lhotse, a avut prima dată certitudinea că s-a antrenat perfect, astfel că pentru abordarea celui mai înalt vârf montan de pe Terra va face la fel. ”Voi folosi experiența acumulată anul acesta. Nefolosind niciodată oxigen, nu am știut că de fapt te protejează de frig. Totuși nu aș accepta să urc folosind masca de oxigen. Este mai greu, dar așa e firesc să faci o ascensiune. Anul acesta, din 3.000 de oameni care au urcat pe Everest mai puțini de 100 au fost fără oxigen și sunt sigur că voi putea să reușesc și eu acest lucru. Pentru că anul acesta este pentru prima data de când fac ascensiuni am reușit să îmi urmez colegii cu mai multă experiență fără să alerg după ei – am înțeles că antrenamentul a fost bun și îl voi repeta”, a mai arătat alpinistul. El va pleca în Himalaya la finele lunii februarie, anul viitor, pentru a petrece mai mult timp la 5.000 de metri altitudine ca să-și aclimatizeze organismul cu condițiile de frog și oxigen rarefiat. Pentru viitoarea ascensiune are nevoie de un buget de cel puțin 30.000 de euro din care o treime reprezinră taxa de vârf.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.