Mandatul preşedintelui, redus la patru ani în Noua Constituţie. Ce amendamente a...

Mandatul preşedintelui, redus la patru ani în Noua Constituţie. Ce amendamente a adoptat Comisia de revizuire a Constituţiei

0
DISTRIBUIȚI

Traian-Basescu2

Comisia de revizuire a Constituţiei a adoptat, astăzi, o serie de amendamente ce îl vizează pe preşedintele României, care va fi definit drept „şef al statului”, mandatul acestuia se va reduce la patru ani, iar PNL şi-a retras amendamentul care impunea interdicţii foştilor preşedinţi, informează Mediafax. Membrii Comisiei au adoptat două amendamente propuse de PNL, primul introducând noţiunea de „şef al statului” în cazul preşedintelui României.

„Preşedintele României este şeful statului, reprezintă statul român şi este garantul independenţei naţionale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării”, a fost amendamentul PNL, adoptat cu 16 voturi pentru, 2 voturi împotrivă şi o abţinere.

Un alt amendament al PNL adoptat în Comisie prevede că „mandatul Preşedintelui României este de 4 ani şi se exercită de la data depunerii jurământului”.


Totodată, PNL a retras amendamentul prin care se preciza că „preşedintele îşi exercită funcţia cu neutralitate, fără partizanate politice sau de altă natură, iar după expirarea mandatului nu mai poate face parte din partide politice, nu mai poate candida în alegeri şi nu mai poate ocupa funcţii de demnitate publică”. USL a agreat ca noua Constituţie să clarifice raporturile dintre preşedinte, pe de o parte, şi Guvern şi Parlament, pe de altă parte, în sensul în care şeful statului să nu mai poată refuza un ministru propus de premier, la remaniere, a precizat liderul PNL Crin Antonescu.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.