Meşterii au ieşit în Piaţa Unirii. Pomul breslelor scos în lume după...

Meşterii au ieşit în Piaţa Unirii. Pomul breslelor scos în lume după 20 de ani

0
DISTRIBUIȚI

bresle03

De la verificarea unui diamant la mecatronică până la tradiţia meseriilor în Banat au povestit, astăzi, în Piața Unirii, manufacturierii de toate felurile. Dulgheri, olari, aurari, zugravi, ceasornicari și alți meșteșugari și-au scos secretele profesionale în stradă, de Ziua breslelor și meșteșugurilor.

Meserii vechi şi noi, ateliere şi demonstraţii au animat Ziua Breslelor şi Meşteşugurilor. Dacă pe vremuri fiecare breaslă avea însemnele proprii acum fiecare a primit un stand în Piață. Astfel, au putut fi vizitate standuri ale breslelor dulgherilor, olarilor, aurarilor, ceasornicarilor, tâmplarilor, pictorilor şi zugravilor, alături de alte meserii tardiţionale dar și moderne, industriale ale Timișoarei contemporane. Vizitatorii au fost în extaz. ”E absolut senzațional să poți vedea și povesti nepoților deosre meseriile de altădată. Copiii de azi nu mai știu decât calculatoare. Măcar așa le arătăm cum se prezintă meseriile adevărate” – ne-a spus Nora Poovici, o bunică ce a vizitat mai multe standuri ale meșteșugarilor împreună cu nepoțelul de 8 ani. Toată lumea a asistat la demonstraţii de măiestrie ale meşterilor tradiţionali, dar şi ale unor experţi în tehnologiile actuale, de la verificarea unui diamant până la explicarea principiilor de bază ale mecatronicii. Cei mici au vrut să pipăie uneltele cu care se lucra odinioară, mulți au declarat că se vor face ”olari” când vor crește și au rămas cu gurile cărscate când li s-a povestot legenda ”copacului de fier”.

 Pomul de fier – expus după 20 de ani

 În Piața Unirii a fost expus pentru prima dată în ultimele două decenii, Pomul Breslelor.


”Copacul de fier” sau Pomul breslelor are o legendă care aminteşte de o calfă de lăcătuş care voia să facă lacăte pe care să nu le poată sparge nimeni. Se spune că tocmai diavolul l-a învăţat cum să facă aceste încuietori, însă preţul a fost pe măsură: tânărul a trebuit să-şi ofere diavolului sufletul drept răsplată. În amintirea acestei legende (original vieneze) calfele din diferite bresle, care ajungeau la Timişoara, obişnuiau să bată într-un anume pom câte un cui care purta însemnul breslei respective. Originalul Pomului de fier – un trunchi de stejar acoperit aproape complet de cuie mari cu semne de bresle – cel care a putut fi admirat sâmbătă – se află de mulți ani la Muzeul Banatului; în locul său – în colțul casei de vizavi de magazinul Bega –  fiind pusă o copie din fontă. Trebuie spus că în România mai există un singur Copac de fier la Arad iar în Europa în oraşele Gyor, Budapesta, Pecs, Szekesfehervar din Ungaria, la Bratislava, în timp ce prototipul acestui simbol al breslelor se află la Viena, pe Kartner Strasse.

 Alternativa germană – școala duală

 În parteneriat cu Muzeul de Artă, Clubul Economic German şi Inspectoratul Şcolar, au prezentat Școala duală, o alternativă la metodele de învăţământ clasice. Tinerii care se înscriu aici învață meserii care le garantează un loc de muncă bine plătit în companii gerane de success, dar și burse pe durata școlarizării, respective sprijin dacă învață bine și vor să ajungă la facultate. Proiectul Şcolii Duale a debutat în urmă cu doi ani, fiind iniţiat de DWC Banat, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean, Primăria Municipiului Timişoara şi companii de succes şi se adresează elevilor din clasa a IX-a.

“Ziua breslelor şi meşteşugurilor” a fost prima ediție a unui eveniment conceput și realizat de firmele cu sedii în Piaţa Unirii, membre ale Asociaţiei “Piaţa Unirii”, în parteneriat cu Muzeul Banatului, Muzeul de Artă, Facultatea de Artă şi Design și Clubul Economic German.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.