Noi avertizări cod galben de ploi. Cum va fi vremea în Banat

Noi avertizări cod galben de ploi. Cum va fi vremea în Banat

0
DISTRIBUIȚI

trafic-ploaie-timisoara-4

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, astăzi, o avertizare cod galben de ploi torenţiale, grindină şi intensificări de vânt, valabilă de de la ora 16.00 până mâine, la ora 09.00. Avertizarea este valabilă în aproape toate judeţele ţării, cu excepţia Bucureştiului şi a 11 judeţe din est şi sud. Instabilitatea atmosferică se va accentua în Banat, Crişana, Transilvania,  Maramureş, Oltenia, nordul Moldovei şi al Munteniei, precum şi în zona de munte, potrivit Mediafax. În aceste regiuni se vor semnala averse torenţiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, trecător cu aspect de vijelie şi căderi de grindină. Avertizarea a fost emisă pentru aproape toate judeţele ţării, cu excepţia Bucureştiului şi a judeţelor Ilfov, Giurgiu, Teleorman, Călăraşi, Ialomiţa, Constanţa, Tulcea, Brăila, Galaţi, Vaslui şi Iaşi. Cantităţile de apă vor depăşi local 20…25 l/mp şi izolat 50 … 60 l/mp.

Directorul ANM, Ion Sandu, a anunţat, luni dimineaţă, în Comandamentul pentru situaţii de urgenţă reunit la Guvern, că Administraţia de Meteorologie va emite noi avertizări cod galben de ploi, dintre care una până mâine dimineaţa în vestul ţării, iar alta de mâine până miercuri dimineaţa pentru ploi la nivel naţional, care vor acumula însă doar izolat 50 – 60 de litri pe metru pătrat, din 14 iunie urmând să fie ploi nesemnificative.


„Va începe să plouă în după-amiaza aceasta până mâine dimineaţa, este prima atenţionare, în partea de vest a ţării, iar a doua atenţionare va fi de mâine dimineaţă până miercuri dimineaţa la ora 9.00 şi plouă peste toată România din cauza instabilităţii, dar noi dăm galben pentru zonele unde sunt suprafeţe mai mari cu precipitaţii. Pe suprafeţe mari – 20-25 litri pe metru pătrat şi izolat, 50-60. Mâine, în jurul orei 12.00, va fi emisă a treia atenţionare, de miercuri dimineaţa până joi seara. Din data de 14, sunt semnale că vor fi ploi nesemnificative”, a anunţat directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Ion Sandu, în comandamentul pentru situaţii de urgenţă reunit la Guvern.

Conducerea Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărirea Apelor a anunţat, la rândul său, că debitul Dunării la intrarea în ţară este în prezent de 8.500 metri cubi pe secundă, peste media lunii iunie, de 6.400 mc/secundă, în condiţiile în care viitura a atins la Budapesta, în Ungaria, un maxim de 891 centimeri, autorităţile ungare estimând însă atenuarea situaţiei. Institutul apreciază că debitul maxim al Dunării în secţiunea Baziaş va fi atins la 16 iunie, de 10.500 mc/secundă, faţă de 11.900 mc/secundă în urmă cu o lună, când nu au fost înregistrate probleme deosebite. Premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului de Interne, Radu Stroe, să verifice dacă autorităţile ungare au nevoie de sprijin din partea României.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.