Povestea emoționantă a copiilor de-o palmă care cântăresc cât o franzelă. Cum...

Povestea emoționantă a copiilor de-o palmă care cântăresc cât o franzelă. Cum încercau medicii să salveze prematurii în timpul comunismului

1
DISTRIBUIȚI

incubator

Cântăresc la naştere cât o franzelă şi nu sunt mai mari de-o palmă. Totuşi, bebeluşi de doar 500 de grame au reuşit să supravieţuiască miraculos. Viaţa acestor micuți născuţi prematur stă într-un fir de aţă, au ajuns pe lume prea devreme, astfel că doar printr-o minune reuşesc să supravieţuiască. Nu au organele suficient de dezvoltate ca să poată trăi în mediul natural, de aceea trebuie să stea în nişte ventilatoare care îi ajută să respire. Mamele bebeluşilor trec prin clipe îngrozitoare, mai ales că nu pot să îşi strângă copilul în braţe, iar teama de moarte pluteşte mereu pentru că nimeni nu poate garanta dacă bebeluşii vor trăi.

Cel mai mic bebeluş s-a născut la Maternitatea Bega Timișoara în luna ianuarie a acestui an. O fetiţă de doar 500 de grame a fost născută în săptămâna a 24-a de gestaţie. Doctorii, asistentele şi familia au făcut eforturi uriaşe pentru a o salva, iar după cinci luni fetiţa a ajuns să cântărească două kilograme. Pentru că s-a născut prea devreme, copilul are o malformaţie pe cord, iar în prezent este internat la Institutul Inimii de la Târgu Mureş. Constantin Ilie, şeful Clinicii de Neonatologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara, ne-a spus că „fetiţa de 500 de grame intră în categoria prematurilor extremi pentru că a cântărit la naştere sub un kilogram. În Europa, mortalitatea în cazul acestor bebeluşi este de 2 %, însă la noi în ţară este de 12 – 15 % motivul fiind acela că nu suntem dotaţi cu aparatură de ultimă generaţie care să îi ajute să trăiască”.

De la respiraţia gură la gură, la ventilatoare care îi ajută pe bebeluşi să respire

Maternitatea Bega din Timişoara se confruntă cu o situaţie grea, pentru care în acest an a solicitat sprijinul comunităţii. Cele două ventilatoare aflate în dotarea Clinicii de Neonatologie sunt insuficiente pentru numărul mare de copii care se nasc prematur, în ultimii ani, în vestul ţării. Doar anul trecut au fost aduşi pe lume aproape 120 de astfel de bebeluşi, care nu pot să respire fără ajutorul ventilatoarelor. Fără aceste aparate ultraperformante, care costă 20.000 de euro bucata, niciun prematur extrem nu ar avea nicio şansă să trăiască. Constantin Ilie ne povesteşte că în America, aceste ventilatoare au ajuns în maternităţi încă de acum 70 de ani, însă, în România comunistă nu exista nici măcar un singur ventilator, astfel că bebeluşii prematuri nu aveau nicio şansă la viaţă. Şeful Clinicii de Neonatologie îşi aminteşte la ce mijloace trebuia să apeleze ca, totuşi, să facă ceva pentru a le salva viaţa micuţilor, şi anume „imediat după ce veneau pe lume nu puteau să respire. Şi atunci le puneam un tifon pe gură şi le făceam respiraţie gură la gură, dar era o raritate ca unul dintre aceşti copii născuţi prematuri să supravieţuiască”.


Totuşi, câteva mari personalităţi ale lumii au reuşit să respire singure, deşi au cântărit doar câteva sute de grame la naştere, iar în acea perioadă nu existau aparate care să îi ajute să respire. Printre acestea se numără Napoleon Bonaparte, J. J. Rousseau sau Winston Churchill. De aceea, se şi spune că cei care reuşesc să supravieţuiască au creierul mult mai dezvoltat.

Viaţa micuţilor născuţi prematur depinde de aparatele la care sunt conectaţi, însă un rol important îl are prezenţa mamei. Totuşi, România a rămas mult în urmă şi în ceea ce priveşte mentalitatea, fiind printre puţinele ţări din Europa în care mama prematurilor nu poate să stea alături de bebeluşi până când vor putea fi luaţi acasă. Constantin Ilie ne explică faptul că „mama are dreptul să stea cel mult o săptămână în spital, până se face bine, apoi trebuie să plece, deşi bebeluşul rămâne internat cu lunile. Este important ca mama să fie alături de el pentru că bebeluşul are nevoie de laptele ei, iar dacă nu îl primeşte, recuperarea este mai grea. O simplă atingere de către mamă contează foarte mult pentru bebeluş. Este o situaţie penibilă în care ne aflăm, pentru că este dreptul mamei să stea cu copilul ei”. Totuşi, medicii de la Maternitatea Bega au decis să facă ceva pentru ca mamele să poată sta cu bebeluşii prematuri, şi un salon al spitalului a fost amenajat pentru ele, în mod „clandestin”.

„Nu este suficient să-i salvezi, ci să le oferi o viaţă normală”

Vin pe lume mult prea devreme, iar acest lucru îşi pune amprenta asupra stării lor de sănătate pentru că organele nu sunt dezvoltate suficient şi nici creierul. De aceea, în jur de 35 % dintre bebeluşii născuţi prematur vor avea un grad mai mic sau mai mare de sechelaritate. Şeful Clinicii de Neonatologie atrage atenţia că rolul cel mai important în recuperarea micuţilor îl au, încă o dată, tehnologiile de ultimă generaţie pentru că „trebuie să salvezi un micuţ, dar să o faci de calitate. Pentru asta ai nevoie de anumite alimente, de medicamente speciale, de aparatură şi totuşi, nimeni nu poate garanta că copilul va duce o viaţă normală. Dacă în America, pentru salvarea unui singur prematur sunt alocate sute de mii de dolari, noi reuşim asta cu doar câteva sute de lei”. Lipsa aparaturii îi determină pe medicii de la Maternitatea Bega să apeleze la tot felul de metode pentru ca fiecare prematur să aibă o şansă la viaţă. „Am avea nevoie de cel puţin încă trei ventilatoare în plus ca să îi salvăm. Nimeni nu poate preconiza când are loc o astfel de naştere şi în momentul în care cele două ventilatoare sunt ocupate şi suntem anunţaţi că o mămică va naşte prematur, începem să ne agităm şi apelăm la tot felul de improvizaţii, într-un cuvânt, facem „balet”. Eu cred că Guvernul şi comunitatea ar trebui să fie mai interesaţi de soarta acestor copii, pentru că ei sunt viitorul”, a mai adăugat Constantin Ilie.

Numărul copiilor născuţi prematur a crescut în ultimii ani, în jur de zece bebeluşi vin pe lume prea devreme la Maternitatea „Bega”. Mamele prea tinere sau prea bătrâne sunt cele care nasc cel mai frecvent copii prematur, dar şi fertilizarea in vitro, statutul social al mamei, stresul, locul de muncă sau diferitele afecţiuni ale acesteia pot determina naşteri premature.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.