Premieră medicală la Timișoara: un specialist italian a reconstruit o vezică urinară...

Premieră medicală la Timișoara: un specialist italian a reconstruit o vezică urinară dintr-o bucată de intestin subțire FOTO

1
DISTRIBUIȚI

tom

Un tânăr medic italian, care a învățat de la unul dintre cei mai buni urologi din Europa, a participat zilele trecute la Timișoara, alături de colectivul Clinicii Urologice conduse de prof. dr. Viorel Bucuraș, la o operație de cistoprostatectomie radicală cu reconstrucția vezicii urinare. Astfel, unui pacient care suferea de cancer la vezica urinară i-a fost îndepărtat organul bolnav și i s-a confecționat o altă vezică, folosind o bucată de intestin. Astfel de operații se fac mai rar în România și nu în multe spitale. La numai 31 de ani, dr. Tommaso Camerota are planuri mari pentru el însuși și pentru medicina timișoreană: vrea să se alăture unei echipe de medici tineri, care operează după cele mai noi standarde și tehnici europene.

Zilele trecute, dr. Camerota a contribuit ca unui pacient în vârstă de 52 de ani cu cancer să i se confecționeze, după o intervenție care a durat șase ore, o nouă vezică urinară. Neovezica – după cum e numită în terminologia de specialitate – a fost construită dintr-o bucată din intestinul subțire al pacientului și ”montată” în locul organului bolnav, care a fost îndepărtat în timpul intervenției. ”Rezidenții au asistat la operație și au putut învăța cum se realizează aceasta. În sarcina lor a rămas acum să îl învețe pe pacient cum să se descurce cu noua sa vezică. Nu este complicat, dar necesită antrenament. Altfel, e ca și cum ai da un Ferrari pe mâna unui copil”, ne-a declarat medicul italian.

Operații complicate la fiecare vizită timișoreană

Aceasta a fost a patra vizită pe care dr. Tommaso Camerota o face la Timișoara. De fiecare dată a participat la realizarea unor operații complicate ale unor pacienți cu probleme urologice. Prietenia cu șeful clinicii, prof. dr. Viorel Bucuraș, pentru care nutrește o deosebită considerație, l-a determinat să își dorească să aibă cu Timișoara o colaborare mai strânsă. Specialistul italian împărtășește astfel din experiența lui noi tehnici chirurgicale deprinse la Milano, acolo unde s-a instruit alături de unul dintre cei mai renumiți medici urologi din Europa (prof. Dr. h.c. Patrizio Rigatti, fost Director al Departamentului de Urologie al prestigiosului Spital San Raffaele din Milano, care este din 2009 și Doctor Honoris Causa al Universității de Medicină și Farmacie ”Victor Babeș” din Timișoara).

Medic specialist urolog la Clinica San Camilo din Milano, dr. Tommaso Camerota, afirmă că este interesat în primul rând de tratamentul bolilor uro-oncologice și de neuro-urologie. ”Din al doilea an de rezidențiat am fost acceptat să operez alături de cel mai bun urolog din Europa. Practic, zilnic a trebuit să demonstrez că sunt bun. Ani de zile am fost asistent principal al profesorului Rigatti, cu care am avut ocazia de a vizita pentru prima dată Departamentul de Urologie al Spitalului Județean din Timișoara în anul 2009. Cu această ocazie l-am cunoscut pe prof. dr. Viorel Bucuraș, urolog cu calități excelente chirurgicale și profesionale, precum și cu o trăsătură umană profundă. De câteva luni, dl.


prof. dr. Bucuraș – deja președinte al Grupului de formare al Societății Europene de Uro-Tehnologie (care este o secțiune a prestigioasei Asociații Europene de Urologie) – și Șef al Clinicii de Urologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Timișoara, m-a invitat să efectuez o perioadă de formare intensă în oncologia chirurgicală și în tratamentul minim invaziv al prostatei și al calculilor renali. Așa se face că în timpul acestei ultime vizite, împreună cu prof. Bucuraș, am participat la una din cele mai complexe și moderne intervenții în oncologia urologică: o cistectomie radicală cu confecționare de neovezică din intestin. Reconstrucția aceasta permite pacientului să urineze în mod natural și să aibă o excelentă calitate a vieții postoperator”, a explicat dr. Tommaso Camerota.

RX cystography neobladder

”Colaborările internaționale la nivel european reprezintă progresul”

Potrivit dr. Tommaso Camerota, Clinica de Urologie din Spitalul Clinic Județean de Urgență din Timișoara este echipată la nivel european. ”Am găsit aici nu numai tehnologie cu laser, dar și un grup de medici unit, care lucrează bine împreună, și care zilnic efectuează intervenții chirurgicale de mare complexitate”, a mai spus tânărul specialist italian.

Viziunea tânărului medic este că la nivel european e nevoie de colaborare între specialiști. Este și rațiunea pentru care intentionează sa vină periodic la Timișoara. ”În zilele noastre colaborările internaționale la nivel european reprezintă un instrument esențial pentru progresul și pentru dezvoltarea unui departament modern și pentru dezvoltarea de abilități. Lucrăm deja la continuarea colaborării, în scopul de a realiza un schimb reciproc în diferite domenii ale urologiei, care prevede mai ales implicarea tinerilor urologi. Pentru mine va fi important să pot aprofunda tratamentele minim invazive pentru calculi renali (care aici sunt realizate cu mare îndemânare), în timp ce în Timisoara aș putea contribui la introducerea și punerea în funcțiune a tehnicilor urologice inovatoare care se practică în țările occidentale”, a mai spus dr. Camerota.

foto 7

1 COMENTARIU

  1. Sono il dott Giuseppe Patania sono un chirurgo orale e sono molto felice di questa collaborazione tra l’italia e la Romania in particolare con la citta di Timisoara che è la mia citta adottiva grazie al DR Camerota e viva Timisoara

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.