Presa, șantajată să promoveze Festivalul JazzTM, realizat cu bani publici, ca să...

Presa, șantajată să promoveze Festivalul JazzTM, realizat cu bani publici, ca să primească acreditări

5
DISTRIBUIȚI

F1 Rocks in Sao Paulo - Jessie J and Macy Gray

Festivalul JazzTM se apropie cu pași repezi, iar principalul organizator și inițiator al manifestării cu artiști de primă mână, Primăria Timișoara, face ultimele pregătiri pentru eveniment. Anunțul privind acreditările presei face parte din acest proces. Condițiile impuse în formularul de acreditare sunt obișnuite, în mare, pentru mari festivaluri de nivel european, însă dure pentru un eveniment organizat aproape exclusiv din bani publici. Dacă cerințele de a filma și fotografia doar în timpul primei piese a fiecărui artist sunt încă de înțeles, de multe ori acestea fiind impuse chiar de muzicieni, există o solicitare cel puțin dubioasă legată de prezentarea festivalului în presă.


Astfel, organizatorii impun oricărui jurnalist, fie el din Timișoara sau nu, având în vedere că în formular trebuie specificat inclusiv orașul din care vine jurnalistul, să aibă cel puțin două articole “de susținere”. “Acreditarea se acordă instituției de presă pe baza trimiterii cererii de acreditare și a minimum două materiale de susținere publicate în perioada 21.03.2013 – 05.07.2013, pe tema JazzTM”. De menționat că cererile de acreditare se depun până în 28 iunie, deși din cerința de mai sus deducem că “materialele de susținere”, pe baza cărora această cerere va fi luată în considerare, pot fi publicate și la 23 de zile după termenul limită. Astfel, orice ziarist care nu are articole “de susținere”  a Festivalului JazzTM, finanțat din banii orașului, riscă să nu primească acreditare.

Festivalul JazzTM se va desfășura în perioada 5 – 7 iulie, în piața Operei din Timișoara. Primăria a alocat 100.000 de euro manifestării, în timp ce Consiliul Județean a venit cu un adaos de 35.000 de lei. Deși primarul Nicolae Robu anunța că va mai aduna bani din sponsorizări, nu se știe în acest moment în ce stadiu se află acest plan. Onorariile artiștilor, printre care Richard Bona sau Macy Gray, rămân și ele necunoscute.

5 COMENTARII

  1. Același lucru au făcut și cei de la Plai, în fiecare an! Și cereau la un moment dat materiale realizate neaparat ediția trecută, închizând practic cercul …

    Îmi pare rău, dar nu e un motiv să personalizați această practică pe Primăria Timișoara, atâta timp cât este atât de utilizată la scară largă, din păcate. Din punctul meu personal de vedere, este o practică imbecilă, aiurea și restrictivă, nepermițând unei instituții de presă nou formată, de exemplu, să își obțină acreditările de presă. …

  2. ACREDITAREA SE ACORDĂ INSTITUŢIEI DE PRESĂ PE BAZA TRIMITERII CERERII DE ACREDITARE ŞI A MINIMUM DOUĂ MATERIALE DESPRE FESTIVALUL PLAI 2013 PUBLICATE / DIFUZATE DE CĂTRE SOLICITANT.

    De pe pagina plai.ro

    Stiti bine ca in fiecare an au facut la fel.

    asa manipulati….

  3. incredibili sunteti… eu inteleg ca aveti ceva cu Robu (nici mie nu-mi place), insa articolul este penibil si va face o mare defavoare… denota ca n-ati iesit din orasul asta mic in care ba va plangeti ca nu sunt evenimente, ba le gasiti nod in papura cand se intampla. la orice eveniment cultural care se respecta exista conditii de acreditare. doar pentru ca faci parte din tagma nu iti ofera dreptul de a te numi acreditata… poti fi presa libera in public. ca sa fi acreditat trebuie sa meriti. la sziget, de exemplu, doar presa de specialitate (a se intelege presa specializata pe cultural-muzica) poate aplica si dupa lungi evaluari sunt selectati cei mai buni ziaristi sa primeasca acreditare. e drept, nu avem presa specializata in timisoara, ci multi amatori cu gura mare. sunt multi bloggeri care scriu muuuuult mai bine decat unii ziaristi. inteleg ca aveti lupte politice pe care le purtati contra cost, insa daca aveti un dram de respect pentru meserie, informati corect pe cei care va citesc.
    domnule Andrei, cu tot respectul pentru cei de la plai care fac o treaba faina (printre putinii care mai aduc muzica buna in oras), nu ei au inventat acreditarile… sa te plangi ca trebuie sa scrii doua materiale (mi se pare jenant de putin) cand vine Macy si Bona… n-ai ce cauta nici in public. normal ca onorariile sunt necunoscute. chiar n-ati auzit de clauze de confidentialitate? oooooffff… cand o sa incetam sa mai fim atat de negativisti poate vom ajunge sa si construim ceva impreuna, nu doar sa improscam cu noroi fara discernamant.

  4. @Alis puțină atenție la ce am scris mai sus vă rog … nu m-am plâns de acreditările de presă. Le consider normale, cu mențiunea că atâta timp cât eu scriu / fac reportaje despre eveniment, tu îmi permiți accesul. În urmă cu ceva ani, am încercat să obțin acreditare pentru o televiziune și da, puteam să realizăm 3-4 – 15 reportaje despre ediția de atunci (cred 2008/9), dar lor le trebuiau musai din anii trecuți. Asta m-a revoltat puțin la momentul respectiv, întrucât și cu un an înainte nu au permis accesul … și doar nu era să montăm după un an materiale despre ediția precedentă … 🙂

    Îmi place festivalul Plai, respect munca oamenilor de acolo și nu văd deloc cu ochi negativi tot ce fac ei, dar de atunci am ales să nu mă prezint acolo decât în calitate de persoană privată, datorită restricțiilor menționate. Și colegii de atunci, la fel.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.