Roşia Montană, pe lista Europa Nostra a celor mai periclitate situri selectate...

Roşia Montană, pe lista Europa Nostra a celor mai periclitate situri selectate pentru a fi salvate

0
DISTRIBUIȚI

rosia-montana

Roşia Montană a fost inclusă, pentru peisajul său cultural-istoric, pe lista celor mai periclitate şapte situri şi monumente din Europa selectate pentru Programul de advocacy şi salvare, inaugurat anul acesta, de către organizaţia pentru patrimoniu Europa Nostra. Peisajul cultural-istoric Roşia Montană a fost selectat în lista finală, alături de Amfiteatrul roman din Durres (Albania), Centrul istoric al oraşului Nicosia (Cipru), Fortificaţiile Vauban din Briancon (Franţa), Mănăstirea San Benedetto Po (Italia), Mănăstirea din Setubal (Portugalia) şi Biserica armenească Sfântul Gheorghe din Mardin (Turcia), informează Mediafax.

Aceste situri şi monumente au fost selectate pentru Programul de advocacy şi salvare „7 Most Endangered”, iniţiat anul acesta de Europa Nostra în colaborare cu Banca Europeană de Investiţii şi Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. Anunţul a fost făcut de organizaţia pentru patrimoniu Europa Nostra, miercuri, la biroul din Atena al Parlamentului European. „Aceste monumente şi situri au fost selecţionate nu doar fiindcă ne spun o poveste fascinantă despre trecutul nostru comun, întărind sentimentul apartenenţei la o familie europeană, dar şi pentru faptul că sunt foarte preţioase pentru comunităţile locale, profund angajate în salvarea lor”, a declarat preşedintele Europa Nostra, tenorul Placido Domingo.

La conferinţa de presă de la Bucureşti dedicată acestui eveniment au participat, astăzi, Şerban Sturdza, vicepreşedinte al Fundaţiei Pro Patrimonio, Maria Berza, membru al juriului programului „7 Most Endangered”, Ştefan Bâlici, autor al dosarului de candidatură al Roşiei Montane şi reprezentant al Asociaţiei Arhitectură Restaurare Arheologie (ARA), precum şi Tudor Brădăţan, de la Asociaţia Alburnus Maior.

Experţi angajaţi de Banca Europeană de Investiţii şi Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei vor oferi analize şi consiliere asupra modalităţilor de finanţare, cum ar fi, de exemplu, prin fonduri ale UE sau împrumuturi.


„Va înceta, sper, declaraţia conform căreia numai prin exploatarea minieră cu cianuri vor fi oferite locuri de muncă. Sper că autorităţile române vor realiza că este un moment de cotitură pentru patrimoniul din România, care a fost multă vreme neglijat”, a spus Maria Berza.

Pentru selectarea în acest program, la prima ediţie, organizaţii ale societăţii civile şi instituţii publice din 21 de ţări europene au prezentat 40 de candidaturi. „Peisajul de la Roşia Montană a fost modelat prin activităţile de minerit desfăşurate timp de peste trei milenii. Patrimoniul subteran constă dintr-o vastă reţea de galerii (aproximativ 150 de kilometri, dintre care galeriile pe şapte kilometri datează din timpurile dacice şi romane), precum şi echipamente şi alte vestigii in situ. Vestigiile de locuire supraterană (situri funerare romane, edificii şi drumuri, ca şi zone medievale şi moderne) demonstrează o interacţiune multiseculară intensă între om şi mediu”, se arată în prezentarea sitului românesc de pe site-ul Europa Nostra. Organizaţia mai arată că peisajul minier de la Roşia Montană este unul dintre cele mai reprezentative din Europa şi că este în prezent serios ameninţat de un uriaş proiect minier în carieră deschisă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.