Un film indian a luat marele premiu la TIFF 2013. Lista completă...

Un film indian a luat marele premiu la TIFF 2013. Lista completă a laureaților

0
DISTRIBUIȚI

Cristi-Puiu_conferinta-de-presa-TIFF-2013_foto-Nicu-Cherciu

Lungmetrajul indian „Corabia lui Tezeu”, de Anand Gandhi, a câştigat Trofeul Transilvania aseară, la gala de premiere a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) 2013, care a avut loc la Teatrul Naţional din Cluj-Napoca. Trofeul a fost înmânat unui membru al echipei filmului de către actriţa Luminiţa Gheorghiu şi cineastul Jiří Menzel, care au primit, la gala TIFF, un premiu de excelenţă, respectiv un premiu pentru întreaga carieră, informează Mediafax.

O fotografă ieşită din comun se luptă cu pierderea geniului său intuitiv ca urmare a unei operaţii chirurgicale. Un călugăr erudit se confruntă cu o dilemă etică atunci când trebuie să aleagă între principii şi moarte. Un tânăr dealer la bursă ia urma unui rinichi furat şi învaţă cât de complicată poate fi moralitatea. Urmând traiectoriile separate ale acestor trei călătorii filosofice şi inevitabila lor convergenţă, „Ship of Theseus” explorează probleme ridicate de identitate, justiţie, frumuseţe, sens şi moarte.

Cei care au înmânat Trofeul Transilvania au fost protagoniştii celor mai emoţionante două momente de la gală, când, atunci când au venit să primească propriile premii, au fost aplaudaţi în picioare. Premiul de excelenţă i-a fost înmânat Luminiţei Gheorghiu de actriţa Cristina Flutur, alături de directorul artistic al festivalului, Mihai Chirilov. „Mă copleşeşte acest premiu”, a spus Luminiţa Gheorghiu, după ce a fost aplaudată în picioare minute întregi. „Mi se spunea prinţesa Noului Val. Ei glumeau, eu i-am luat în serios, pentru că îmi convenea. Suna tinereşte. Dar, acum, excelenţă înseamnă că nu mai pot să greşesc. Aşa că o să împart acest premiu cu toţi cei cu care am lucrat. Poate aşa o să fiu o tânără speranţă excelentă. Mă duc în culise să iau un extraveral”, a spus Luminiţa Gheorghiu, care a fost numită de Mihai Chirilov „cea mai mare actriţă pe care o are România în momentul de faţă”.

Şi Jiří Menzel a fost primit cu entuziasm şi căldură de publicul galei. „Orice premiu pe care îl primesc îl primesc cu oarecare temere. Pe premiu scrie ‘Întreaga carieră’. Îmi aduce aminte de o scenă dintr-un film de Forman, şi anume că e bine că îl primim înainte să murim”, a spus regizorul. „Am descoperit în aceste zile că România nu e atât de departe de Cehia, cum pare când te uiţi pe hartă”, a spus regizorul, care a mărturisit că s-a bucurat de Cluj-Napoca şi de oamenii din jurul său.


„M-a emoţionat grija pe care mi-au acordat-o organizatorii şi m-a emoţionat şi numărul de spectatori care au fost să îmi vadă filmul meu, un film vechi. Înseamnă că a fost un public foarte inteligent”, a spus artistul. „M-am simţit foarte răsfăţat. Când am fost adus la hotel, în prima zi, am primit o geantă cu cadouri, iar printre aceste cadouri am găsit un prezervativ. Vă mulţumesc că aţi avut încredere în vitalitatea mea. Asta e ceva ce nu o să uit”, a spus Menzel, spre amuzamentul asistenţei.

Premiul pentru regie al Festivalului Internaţional de Film Transilvania a mers în Japonia, în timp ce premiul juriului a fost acordat unor regizoare din Uruguay.

Cea de-a 12-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) a început pe 31 mai şi se încheie astăzi.

Lista completă a laureaților la festivalul TIFF:

Trofeul Transilvania: „Corabia lui Tezeu” de Anand Gandhi (India)

Premiul pentru regie: Rikiya Imaizumi, pentru „Ceasul rău, pisica neagră” (Japonia)

Premiul special al juriului: Ana Guevara Pose şi Leticia Jorge Romero, pentru „Ploaie de vacanţă” (Uruguay)

Premiul pentru cea mai bună interpretare: Gustav Dyekjær Giese, pentru „Nord-Vest” (Danemarca)

Premiul pentru imagine: Pankaj Kumar, pentru „Corabia lui Tezeu” (India)

Premiul FIPRESCI: „El limpiador”, de Adrian Saba (Peru)

Premiul publicului: „Wadjda”, de Haifaa al Mansour (Arabia Saudită/ Germania)

Premiul de excelenţă: Luminiţa Gheorghiu

Premiul pentru întreaga carieră acordat unei personalităţi din cinematografia română: Adrian Enescu

Premiul pentru întreaga carieră acordat unei personalităţi din cinematografia europeană: Jiří Menzel

Premiul pentru întreaga carieră acordat unei personalităţi din cinematografia mondială: Stephen Frears

Premiul pentru scurtmetraj pentru secţiunea Umbre: „Death of a Shadow”, de Tom Van Avermaet

Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru lungmetraj: „Aici … adică acolo”, de Laura Căpăţână Juler

Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secţiunea scurtmetraj: „O umbră de nor”, de Radu Jude

Menţiune specială a juriului pentru scurtmetraj: „Claudiu şi crapii”, de Andrei Tănase, şi „Pastila fericirii”, de Cecilia Felmeri

Premiul pentru debut la Zilele Filmului Românesc: „O lună în Thailanda”, de Paul Negoescu

Premiul HBO pentru scenariu de lungmetraj, la Concursul Naţional de Scenarii: Bogdan Toma, pentru „Reparaţia”

Premiul HBO pentru scenariu de scurtmetraj, la Concursul Naţional de Scenarii: Radu Bărbulescu, pentru „Dispozitivul 0068”

Premiul HBO pentru scenariu de documentar, la Concursul Naţional de Scenarii: Marius Iacob, pentru „Despre starea de bine”

Premiul „Let’s Go Digital!” pentru cel mai bun film realizat în cadrul workshop-ului Let’s Go Digital!: „For Carlo”, de Teona Galgoţiu, Marc Solomon şi Eva Todică.

Premiul competiţiei locale: „Fragment viu”, de Banto Csaba şi Iszlai Jozsef, şi „Casă dragă”, de Abel Visky.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.