Un român suspectat de terorism, arestat în Filipine. Misiunea diplomatică a României...

Un român suspectat de terorism, arestat în Filipine. Misiunea diplomatică a României la Manila se implică în caz

0
DISTRIBUIȚI

catuse

Ambasada României la Manila s-a autosesizat referitor la cazul românului arestat de poliţia din Filipine, urmând ca în cursul zilei de astzăi un reprezentant al misiunii diplomatice să efectueze o vizită la locul de detenţie, a precizat Ministerul Afacerilor Externe, pentru Agerpres.

Un român fără acte a fost arestat luni de poliţia din Filipine, care susţine că el a pătruns ilegal pe teritoriul acestei ţări şi a minţit în legătură cu adevărata sa identitate, iar scopul călătoriei sale aici este neclar, ceea ce a determinat autorităţile să-l suspecteze de terorism, a relatat ieri portalul globalnation.inquirer.net. „Reprezentantul misiunii diplomatice a luat legătura cu persoana reţinută, care a fost transferată la Manila, urmând ca în cursul zilei de mâine să efectueze o vizită la locul de detenţie, fiind pregătit să ofere asistenţă consulară de specialitate în astfel de cazuri, în limita competenţelor”, a menţionat MAE.

Potrivit unui responsabil al poliţiei locale, românul Cornel Ionescu, în vârstă de 44 de ani, a fost găsit în timpul unei verificări de rutină la bordul vasului de pasageri MV Ever Queen of Asia, acostat în portul oraşului Zamboanga.


El a dat declaraţii contradictorii despre naţionalitatea sa şi despre scopul călătoriei sale în sudul statului Filipine. Astfel, el a spus că este un turist german care doreşte să viziteze în Filipine oraşele Jolo şi Bongao. Deşi nu avea acte, poliţia i-a permis românului să-şi continue călătoria către următoarea destinaţiei din Filipine, dar numai după ce a acceptat să fie însoţit de două persoane desemnate de autorităţi să-l supravegheze.

În acest timp, poliţia filipineză a început o investigaţie asupra identităţii sale şi a descoperit că nu era german, ci român, iar un detaliu care a îngrijorat şi mai mult autorităţile locale este că el a călătorit în trecut în Pakistan, ţară ce găzduieşte reţele teroriste precum al-Qaida. În plus, intrarea sa în Filipine nu a fost înregistrată la niciun punct vamal. Responsabilul poliţiei afirmă că, la fel cum a intrat, el ar fi intenţionat să părăsească această ţară, tot în mod clandestin. Odată ajuns în următorul port (din insula Sulu), a fost interogat, dar şi-a modificat declaraţiile iniţiale, susţinând de data aceasta ”că a fost trimis de guvernul american într-o misiune specială”. După aceste declaraţii contradictorii, poliţia a decis să-l aresteze şi urmează să-l transfere către capitala Manila. El va fi pus sub acuzare şi este considerat în prezent un posibil terorist.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.