Un sârb la conducerea poliţiei din nordul Kosovo

Un sârb la conducerea poliţiei din nordul Kosovo

0
DISTRIBUIȚI

KOSOVO_police

Ministerul de Interne kosovar a numit ieri un sârb la conducerea poliţiei din nordul Kosovo, o regiune populată în majoritate de sârbi, în cadrul unui acord privind normalizarea relaţiilor dintre Priştina şi Belgrad, informează Mediafax. Această decizie intervine cu două zile înainte de reuniunea Consiliului European, la care se va decide dacă Belgradul şi Priştina merită să-şi continue apropierea de blocul celor 27.

Acordul, parafat de Belgrad şi Priştina, la 19 aprilie, sub auspiciile Uniunii Europene, vizează gradul de autonomie acordat celor 40.000 de sârbi din nordul Kosovo, o regiune sprijinită de Serbia şi care scapă practic de sub controlul Priştinei.

Punerea în aplicare a acordului este condiţia principală impusă de Bruxelles în vederea stabilirii unei date pentru deschiderea negocierilor de aderare a Serbiei, dar şi pentru a aproba progresul Kosovo în procesul de integrare europeană.


„În baza puterilor rezultate din acordul (dintre Belgrad şi Priştina), ministrul de Interne Bajram Rexhepi l-a numit pe Nenad Djurici şef (…) la Directoratul Regional Mitroviţa Nord” de poliţie, a anunţat ministerul într-un comunicat. Acordul, a cărui versiune neoficială a fost publicată de presă, prevede ca sârbii să numească şeful poliţiei regionale şi să administreze tribunalele acolo unde sunt majoritari, totul funcţionând în cadrul instituţiilor legale ale Kosovo.

Belgradul a început deja să pună în aplicare acordul, prin închiderea comisariatelor de poliţie din nordul Kosovo care depind de ministerul sârb de Interne. În 2008, Kosovo şi-a proclamat independenţa faţă de Serbia, pe care Belgradul refuză să o recunoască, însă progrese indispensabile au fost realizate între Belgrad şi Priştina sub egida Bruxelles-ului.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.