1.000 de mineri din Valea Jiului s-au blocat în subteran. Afacerea dubioasă...

1.000 de mineri din Valea Jiului s-au blocat în subteran. Afacerea dubioasă care i-ar putea lăsa pe drumuri UPDATE 2 500 de mineri, în greva foamei

0
DISTRIBUIȚI

IMG01003-20130718-1037

Protestul ortacilor din Valea Jiului a luat amploare. Rând pe rând, schimburile de mineri care au intrat de ieri în minele Paroșeni, Uricani și Petrila au refuzat să iasă la suprafață, astfel că în acest moment, sunt aproximativ 1.000 de oameni blocați în subteran, iar 200 de angajați din personalul TESA s-au solidarizat cu colegii lor.


Ortacii sunt nemulțumiți că, de la începutul acestei săptămâni, Complexul Energetic Hunedoara nu le-a mai preluat huila, asta în condițiile în care este singura piață de desfacere pentru cărbunele produs în Valea Jiului. Conducerea Societății de Închideri Mine și cei din Complexul Energetic Hunedoara au stabilit, ieri, în cadrul unei întâlniri, ca reprezentanții Complexului să ia în custodie stocul de cărbune, însă minerii nu au fost de acord cu această măsură și au rămas în subteran. Ortacii cer ca premierul Victor Ponta și ministrul Economiei Varujan Vosganian să vină astăzi în Valea Jiului, pentru a purta negocieri.

Complexul Energetic Hunedoara nu poate lua cărbunele produs de cele trei mine, pentru că depozitele de la Mintia și Paroșeni sunt pline, iar enegia electrică produsă de complex nu se vinde în această perioadă a anului, fiindcă e prea scumpă. Depozitele sunt pline și pentru că, la sfârșitul anului 2012, Termocentrala Mintia a făcut un import de aproape 500.000 de tone de cărbune. Fostul director, cel care a semnat actele, a fost schimbat, iar noul șef a solicitat un audit care relevă că acest import nu era oportun.

UPDATE 1 Zece ortaci au ieșit, în urmă cu puțin timp, din mină, din cauza unor probleme medicale. Unul dintre ei a fost internat în spitalul din Vulcan, însă starea sa nu este gravă.

UPDATE 2 Aproximativ 500 de ortaci de la mina Paroșeni, primii care au decis să se blocheze în subteran în semn de protest față de refuzul Complexului energetic Hunedoara de a le prelua cărbunele, au anunțat că au intrat în greva foamei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.