18 ani de la masacrul de la Srebrenica. Pe cine mai îngroapă...

18 ani de la masacrul de la Srebrenica. Pe cine mai îngroapă rudele victimelor

0
DISTRIBUIȚI

Srebrenica

Mii de musulmani se îndreptau în această dimineaţă către Srebrenica, în estul Bosniei, unde în cursul zilei urmează să fie redate pământului 409 victime musulmane ale masacrului comis acum 18 ani de forţele sârbe bosniace, relatează France Presse, într-o corespondenţă din teren, citată de Agerpres. “După 18 ani ani, am găsit doar două oase ale fiului meu, dar am decis să-l îngrop, fiindcă nu am mai multe vieţi şi nu pot să aştept să găsesc restul rămăşiţelor pământeşti ale băiatului”, a declarat agenţiei franceze de presă Munira Subasic, o mamă din Srebrenica, ai cărei fiu şi soţ au fost ucişi în cursul măcelului de acum aproape două decenii.


Aproape 6.000 de persoane sosiseră deja la Potocari, în apropiere de Srebrenica, o localitate unde se află centrul memorial în amintirea victimelor carnagiului, după ce au parcurs pe jos, în sens invers, drumul pe care bărbaţii musulmani din Srebrenica au încercat să fugă de masacru în iulie 1995.

La 11 iulie 1995, cu câteva luni înainte de sfârşitul conflictului intercomunitar din Bosnia (1992-1995), trupele sârbe bosniace au preluat controlul la Srebrenica, enclavă musulmană proclamată în 1993 ca “zonă protejată” de ONU. Aproximativ 8.000 de bărbaţi adulţi şi baieţi de diferite vârste au fost ucişi în acest spaţiu în decurs de câteva zile. Rămăşiţele lor pământeşti au fost găsite în mai multe gropi comune. Reînhumarea victimelor exhumate din gropile comune pentru a fi identificate este organizată în fiecare an cu ocazia comemorării masacrului. Victima cea mai tânăra din acest an va fi înmormântată în centrul memorialului. Este vorba de un bebeluş care a murit în iulie 1995, la scurt timp după naştere la baza ONU din Potocari. Aceste 409 de victime ridică la 6.066 numărul persoanelor îngropate până acum în acest complex memorial.

După ce ani buni s-au ascuns de justiţia internaţională, foştii comandanţi militar şi politic ai sârbilor bosniaci, Ratko Mladic şi, respectiv, Radovan Karadzic, sunt în prezent judecaţi de Tribunalul Penal Internaţional (TPI) pentru fosta Iugoslavie, inclusiv pentru masacrul de la Srebrenica. Cei doi au fost arestaţi în Serbia, Karadzic în 2008, iar Mladic în 2011.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.