22 de marinari români pe nava Olympus, sechestrată în Portul egiptean Adabiya....

22 de marinari români pe nava Olympus, sechestrată în Portul egiptean Adabiya. MAE: nu au solicitat repatrierea

0
DISTRIBUIȚI

nava-olympus_85521972

Douăzeci și doi de marinari români se află în prezent la bordul navei Olympus, sub pavilion britanic şi sechestrată din februarie în Portul Adabiya din Egipt, dar niciunul nu a făcut vreo solicitare expresă de repatriere în ţară, a comunicat ieri Ministerul Afacerilor Externe, precizând că misiunea diplomatică a României la Cairo este pregătită să acorde în mod prioritar asistenţă consulară marinarilor, în limita atribuţiilor ce îi revin, scrie Agerpres.

„În prezent, se află pe navă 22 marinari români (17 dintre aceştia făcând parte din echipajul iniţial). În perioada 17-18 iulie, alţi doi marinari români îşi vor încheia contractul şi vor fi înlocuiţi tot cu marinari români. Potrivit reprezentantului misiunii diplomatice la Cairo, în prezent, nu există solicitări exprese de repatriere din partea marinarilor români aflaţi la bordul navei în cauză”, a precizat MAE.

Presa a relatat anterior că marinarii români cer sprijinul autorităţilor pentru a-şi recupera salariile restante şi a se întoarce în ţară.  Pe de lată parte, MAE arată că marinarii români repatriaţi anterior au evitat să acţioneze în justiţie firma de intermediere sau armatorul, deşi aveau la îndemână această posibilitate. „Se remarcă o reticenţă vădită a marinarilor români în a reclama situaţia în care se află în raport cu armatorul şi agenţia de crewing”, constată MAE.

Pe 10 aprilie, Ministerul Afacerilor Externe a fost informat de un membru al familiei unui marinar român angajat pe OLYMPUS că nava a fost sechestrată de autorităţile egiptene în zona militarizată a canalului Suez, în raza portului Al-Adin.


Potrivit persoanei respective, nava fusese reţinută încă din data de 23 februarie. Din echipă făceau parte iniţial 29 de cetăţeni români, angajaţi prin intermediul firmei de crewing Standard Shipping din Constanţa.

Potrivit MAE, autorităţile egiptene au recurs la această măsură din cauza întârzierii nejustificate a îndeplinirii obligaţiilor financiare privind combustibilul şi a neplăţii agentului însărcinat cu aprovizionarea navei, la care se adaugă nerambursarea plăţilor efectuate anterior de acesta. „În consecinţă, sechestrarea navei Olympus de către autorităţile egiptene a fost determinată de un litigiu de natură strict comercială, a cărui soluţionare excedează competenţele consulare”, explică diplomaţia de la Bucureşti.

În aceste condiţii, demersurile de asistenţă consulară întreprinse de MAE şi misiunile diplomatice române s-au concentrat asupra unor aspecte legate de situaţia personală a marinarilor români (precum facilitarea schimbului de echipaj, a aprovizionării membrilor echipajului sau a acordării de asistenţă medicală). Ambasada României în Republica Arabă Egipt a luat legătura cu armatorii, agentul naval din Egipt, firma Standard Shipping din Constanţa, autorităţile portuare egiptene şi avocatul desemnat de armator; a întreprins demersurile necesare pentru ca nava să fie aprovizionată cu combustibil, alimente şi apă şi s-a asigurat că acestea au fost livrate; a iniţiat demersuri pentru asigurarea schimbului de echipaj şi posibilitatea de reîntoarcere în ţară a marinarilor cărora  li se încheie raporturile contractuale cu angajatorul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.