Absolvenţii de la Jurnalistică au depus un jurământ de onestitate, deşi nu...

Absolvenţii de la Jurnalistică au depus un jurământ de onestitate, deşi nu au unde să lucreze. Ce le-a explicat profesorul Tolcea despre cinste GALERIE FOTO

4
DISTRIBUIȚI

juramant01 jurnalism

„Eu (n. r. fiecare student şi-a spus numele), absolvent al specializării de Jurnalism, din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara, jur ca în activitatea mea de jurnalist să fiu corect, să spun adevărul, să fiu de partea dreptăţii, să acţionez spre binele publicului şi să nu induc în eroare. Jur să apăr democraţia şi dreptul la informare al cetăţenilor”, acesta a fost jurământul pe care 20 din cei 55 de absolvenţi ai specializării Jurnalism l-au depus, astăzi, pentru al doilea an consecutiv.

Absolvenţii au fost încurajaţi să scrie ştiri obiective şi oneste, deşi puţini dintre aceştia se vor angaja în presă, de către Vlad Mixich, jurnalist la HotNews, care le-a vorbit tinerilor despre cum a renunţat la medicină ca să se facă ziarist. „Am intrat în presă acum şapte ani, după ce am participat la un concurs organizat de Ambasada Germaniei. Eu am învăţat să fiu jurnalist direct de pe teren”, şi-a început discursul Vlad Mixich. Jurnalistul le-a transmis absolvenţilor că obiectivitatea nu e sinonimă cu onestitatea, iar ca să fi onest „trebuie să fi un pic călugăr, să ai un pic de călugăr în tine. Profesionalismul se învaţă, dar onestitatea, nu”. De asemenea, jurnalistul de la HotNews le-a spus absolvenţilor specializării de Jurnalism ca atunci când greşesc, să recunoască asta, să nu-l considere pe cititor prost, deşi au învăţat în facultate că trebuie să scrie ştiri „pe care să le înţeleagă tot prostul”, iar cel mai important este ca cititorii să îi aprecieze, nu neapărat să îi iubească.

O parte dintre tinerii absolvenţi au avut posibilitatea să facă practică la diferite instituţii de presă, însă puţini au şi rămas ca angajaţi. Lavinia Bălăceanu ne-a spus că a depus jurământul pentru că este convinsă că îl va şi respecta şi, deşi nu şi-a găsit un loc de muncă, speră ca în timp să fie angajată la un post de radio sau de televiziune din Timişoara. „Am făcut practică la trei posturi de radio şi mi-ar plăcea să practic această meserie din pasiune pentru că ştiu că nu se câştigă bine. M-am tot gândit dacă aş fi pusă în diferite situaţii, cum aş reacţiona, însă sunt convinsă că nu aş accepta în niciun caz să iau mită ca să scriu lucruri care nu sunt adevărate. Sunt optimistă şi cred că dracul nu e chiar aşa de negru”, ne-a spus încrezătoare tânăra absolventă. Şi Arnold Vieriu a făcut practică la Radio Reşiţa pentru că, după câteva încercări, şi-a dat seamă că nu are nicio şansă să lucreze la o instituţie de presă din Timişoara şi are de gând să se înscrie la masterat la Bucureşti pentru că „am mai multe oportunităţi. Este un sentiment plăcut să compari meseria ta cu cea a unui doctor. Sunt convins că o să respect jurământul şi o să-mi fac profesorii mândrii”. Roana Rotaru este o altă absolventă care vrea să plece la Bucureşti şi să urmeze cursurile Intact Media Academy pentru că „vreau să învăţ să fac ştiri de calitate.


Am lucrat la două televiziuni locale din Timişoara, dar nu a fost ceea ce mi-am dorit, scopul meu este să fiu reporter TV”.

La finalul evenimentului, profesorul Marcel Tolcea, le-a explicat absolvenţilor că nu e chiar aşa uşor să fie cinstit, deşi au depus un jurământ de onestitate profesională, în condiţiile în care „sunteţi la început de drum, sunteţi vai şi amar de capul vostru din punct de vedere al banilor, nu aveţi bani să vă cumpăraţi o bere. E uşor să spui „trebuie să fim cinstiţi”. Să nu uitaţi un lucru, cine vă dă o bere vă cumpără definitiv, între o bere şi un milion de dolari, simbolic nu există nicio diferenţă”.

4 COMENTARII

  1. Dragos, se vede ca tu nu ai facut nici un juramant de acest gen… Nici altii din presa de alfel, asa ca nu trebuie sa te simti singur…
    Meserie fara viitor.

  2. Cu juramant sau fara juramant, viitorul absolventilor este acelasi: in afara mass-media, ca locuri de munca nu exista (publicatiile au murit aproape toate, posturile TV nu angajeaza, posturile de radio nu mai au nevoie de reporteri…).

  3. Niste ipocriti care au luat parte la un eveniment ca se plictiseau acasa. Bine a zis domnul profesor Tolcea! Atunci cand vine cineva si iti ofera un salar bun, sau pur si simplu un SALAR, te doare-n basca de juramantul depus, ai sa scrii exact in directia in care o vrea seful tau.

  4. De toata jena, aveti idee cum se obtin informatiile din presa? Va puteti imagina catusi de putin cat trebuie sa dea cu „curul” machiatele astea ca sa obtina informatii? Sunt atat de multe zdrente in bransa asta incat v-ati face cruce daca realitatea s-ar pune pe tava. Societatea romaneasca este fara scapare, suntem acaparati de impostura, lipsa de spirit civic, coruptie, prostie pura, imbecilitate si fudulie. Aceasta este tara noastra, este „meritul” nostru ca am ajuns aici!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.