Bacalaureat 2013: doi elevi eliminați de la examen. Vezi ce subiecte au...

Bacalaureat 2013: doi elevi eliminați de la examen. Vezi ce subiecte au primit tinerii la Limba română scris

0
DISTRIBUIȚI

BACALAUREAT2012 14

Cu emoţii mari şi semne de întrebare – aşa îşi petrec 5.912 elevi din Timiş ziua de astăzi. Dacă examenul maturităţii a debutat săptămâna trecută cu probele orale, astăzi tinerii, dintre care 4.717 absolvenţi din promoţia curentă ş 1.195 abosolvenţi ai promoţiilor anterioare, au intrat în săli de clase pentru a susţine poba scrisă la Limba şi literatura română.  Nu mai puţin de 19 centre au fost deschise în judeţ – 13 în Tmişoara, doi la Lugoj şi câte unul în localităţile Deta, Sânnicolau Mare, Jimbolia şi Făget.

Varianta extrasă pentru examenul de astăzi la Limba şi literatura româna a fost cea cu numărul 7, iar cele trei mari subiecte nu au fost deloc uşoare. La primul, pe  un fragment din opera „Scrinul negru” de George Călinescu elevii au avut de rezolvat mai multe cerinţe care testau cunoştinţele de vocabular, limba română şi gramatică.


Al doilea subiect a constat din redactarea unui text  de tip eseu argumentativ de 150 – 300 de cuvinte depsre importanţa alegerii unui model în viaţă.  La ultimul subiect, tinerilor li s-a cerut să scrie un eseu de 600 – 900 de cuvinte în care să prezinte  tema şi viziunea despre lume dintr-un text poetic studiat, aparţinând lui Tudor Arghezi, Ion Barbu sau Lucian Blaga.

Modelul de supraveghere în stil Big Brother instituit de Daniel Funeriu, fost ministru al Educaţiei, funcţionează cu brio astfel că şi în acest an sălile de examen sunt dotate cu camere video.  În Timiș au avut loc și două incidente.  Doi elevi din Timişoara au vrut sa fenteze vigilenţa profesorilor şi au intrat în sala de curs cu telefoane mobile. Întrucât metodologia de desfăşurare a examenului de Bacalaureat  interzice acest lucru, tinerii au fost eliminaţi din examen.  Totodată, conform statisticilor Inspectoraului Şcolar Judeţean Timiş, nu mai puţin de 516 elevi au lipsit de la prima probă scrisă.

Calendarul examenului maturităţii este următoarul : 2 iulie  –  Limba şi literatura maternă  proba scrisă, 5 iulie  – Proba la alegere a profilului şi specializări- proba scrisă, 8 iulie  – Afişarea rezultatelor, 12 iulie  – Afişarea rezultatelor finale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.