Bărbatul care ar fi adus arme pentru atentatul din Vitan, arestat în...

Bărbatul care ar fi adus arme pentru atentatul din Vitan, arestat în Republica Moldova

1
DISTRIBUIȚI

pistol 1

Bărbatul suspectat că ar fi adus în România armele folosite de Vitalie Proca în atentatul din Vitan, comandat de fraţii Mararu, a fost arestat în Republica Moldova, după ce a fost condamnat într-un dosar de omor, au declarat, sâmbătă, pentru Mediafax, surse din rândul anchetatorilor. Ion Druţă este cercet pentru complicitate la omor, fiind acuzat că, la cererea fraţilor Mararu, l-a angajat pe Vitalie Proca pentru uciderea lui Puiu Mironescu, l-a adus în România şi i-a transmis informaţiile pentru executarea faptei, potrivit Parchetului Capitalei.

Potrivit surselor citate, automatul Kalaşnikov şi pistolul Makarov folosite de Vitalie Proca în atentatul care a avut loc în 26 noiembrie 2012, pe o stradă din cartierul Vitan din Capitală, ar fi fost luate de la Ion Druţă.

Acesta a fost arestat de autorităţile din Republica Moldova, după ce a primit o condamnare de 20 de ani într-un dosar de omor, au precizat sursele citate.

Şi autorităţile române au emis pe numele lui Ion Druţă un mandat de arestare preventivă în lipsă, în urmă cu o săptămână, în dosarul în care este cercetat Vitalie Proca, au precizat sursele citate. Proca ar fi fost pus de fraţii Bogdan şi Răzvan Mararu să îl împuşte pe Dumitru „Puiu” Mironescu. Victima a fost însă un alt bărbat, pe care Proca l-a confundat cu Puiu Mironescu.

Ion Anton Druţă a fost acuzat de autorităţile din Republica Moldova că ar fi comandat trei asasinate, comise în Chişinău, în 2000, după tranzacţionarea unor autoturisme furate. Cadavrele au fost incinerate şi îngropate într-o groapă comună.

Unul dintre suspecţi, Robert Gîrleanu, cu cetăţenie moldoveană şi română, a fost prins în România, în iulie 2011, fiind atunci arestat pentru omor calificat şi deosebit de grav.

Potrivit anchetatorilor, la instigarea lui Ion Anton Druţă, Gîrleanu ar fi împuşcat mortal trei bărbaţi, apoi ar fi transportat cadavrele într-o zonă forestieră, unde le-ar fi incinerat şi băgat într-o groapă comună. Crimele ar fi fost comise pentru că victimele ar fi vândut o maşină furată şi nu ar fi împărţit banii, conform înţelegerii anterioare.

Cadavrele celor trei au fost descoperite la 12 decembrie 2008, de către autorităţile judiciare ale Republicii Moldova, stabilindu-se identitatea acestora la 7 octombrie 2009, în urma unei expertize medico-legale.

Dosarul în care Robert Gîrleanu este acuzat de omor a fost format ca urmare a sesizării adresate Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie de Parascoviţa Plămădeală, mama unuia dintre bărbaţii ucişi.


Ancheta în cazul lui Gîrleanu a fost făcută de procurorii români întrucât victima, A. Plămădeală, avea, la data săvârşirii faptei, dublă cetăţenie, română şi moldoveană, iar Gârleanu, după săvârşirea faptei, a dobândit, cetăţenie română şi avea domiciliul în România.

Procuratura Generală a Republicii Moldove, prin rechizitoriul din 6 octombrie 2010, a dispus trimiterea în judecată a Ion Anton Druţă, pentru participaţie în calitate de organizator la omorul premeditat în privinţa a trei persoane, în scopul ascunderii unei alte infracţiuni, profitând de neputinţa victimei de a se apăra.

Prin acelaşi rechizitoriu, materialul de urmărire penală a fost disjuns faţă de Robert Vasile Gîrleanu, cercetările fiind continuate de procurorii Secţiei de Exercitare a Urmăririi Penale pe Cauze Excepţionale din cadrul Procuraturii Republicii Moldova. Pe numele acestuia, Judecătoria Centru Chişinău a emis, în 26 februarie 2010, un mandat de arestare în lipsă. De asemenea, s-au emis atunci mandate de arestare în lipsă faţă de Vitalie Vîrtos şi Sergiu Banaru, suspectaţi în acelaşi caz.

În cauza aflată în instrumentarea procurorilor Secţiei de urmărire penală şi criminalistică, la data de 11 mai 2011, s-a solicitat prin Comisie Rogatorie Autorităţilor Judiciare ale Republicii Moldova audierea unui număr de doisprezece persoane, precum şi remiterea actelor de urmărire penală referitoare la uciderea lui A. Plămădeală.

Robert Gîrleanu a fost trimis în judecată în decembrie 20011, fiind acuzat de omor. Dosarul se judecă la Tribunalul Bucureşti, următorul termen fiind stabilit la 13 august. La termenul din 26 iunie, instanţa a dispus menţinerea stării de arest preventiv a lui Gîrleanu.

Robert Gîrleanu a fost cercetat şi de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), într-un dosar de contrabandă cu ţigări provenite din Republica Moldova şi Ucraina.

Vitalie Proca este acuzat de tentativă de omor calificat şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, după ce, în 26 noiembrie 2012, pe o stradă din cartierul Vitan din Capitală, l-a împuşcat în cap şi în piept, cu un automat Kalaşnikov şi un pistol Makarov, pe Răzvan Isăilă, în vârstă de 26 de ani, pe care l-a confundat cu Dumitru „Puiu” Mironescu. Isăilă a fost dus atunci la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca, unde a fost salvat după ce a fost supus unei intervenţii chirurgicale.

1 COMENTARIU

  1. IASUL LIBER!!!!CRISTODORESCU TIBERIU FRANCIS SIDA!!!!!!CRISTODORESCU TIBERIU FRANCIS SIFON!!!!!CRISTODORESCU TIBERIU FRANCIS CAMATAR!!!!!TIBERIU CRISTODORESCU FETITA HOMOSEXUAL SIDA!!!!!!CRISTODORESCU TIBERIU PROXENET ,TURNATOR,CAMATAR,!!!!!!!CRISTODORESCU 20ANII PUSCARIE …ANALFABETI NENOROCITI PUSCARIE!!!!!DNA SI DE ACEASTA DATA AU ACTIONAT BINE …MULTUMIM D.N.A ATI SCAPAT IASUL DE CRIMINALI INTERLOPI

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.