Băsescu: “Poate după ce îmi voi termina mandatul voi cere cetăţenia Republicii...

Băsescu: “Poate după ce îmi voi termina mandatul voi cere cetăţenia Republicii Moldova”

2
DISTRIBUIȚI

basescu_2_47255000

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, într-un interviu pentru ProTV Chişinău, că după ce îşi va termina mandatul de preşedinte al României va cere, „poate”, cetăţenia moldovenească, în semn de respect şi dragoste pentru Republica Moldova şi oamenii ei, potrivit Mediafax. Şeful statului român a făcut o vizită, ieri, la Chişinău, în care s-a întâlnit cu preşedintele, premierul şi preşedintele Parlamentului din R. Moldova, precum şi cu reprezentanţi ai societăţii civile. „Poate după ce îmi voi termina mandatul voi cere cetăţenia Republicii Moldova, în semn de respect pentru Republica Moldova şi ca semn de dragoste pe care o port oamenilor din această ţară”, a spus Băsescu, la postul de televiziune amintit. El a precizat că a regăsit Chişinăul mai hotărât ca oricând pe drumul pro-european, menţionând, pe de altă parte, că aceasta n-a fost ultima lui vizită în Republica Moldova în calitate de preşedinte al României.

Băsescu a răspuns şi criticilor comuniştilor moldoveni, care au comparat vizita sa cu cea a lui Ion Antonescu, din 1941, care a avut loc tot în 17 iulie: „Mă surprinde, că Vladimir Voronin vorbeşte limba română, s-a născut în România Mare.


Oare cum poţi să vorbeşti aşa despre ţara în care te-ai născut? (…) În plus, vizita mea se apropie de sfârşit şi n-am deschis niciun lagăr, n-am organizat niciun progrom, nicio concentrare de romi sau evrei”.

Traian Băsescu a explicat că l-a sprijinit pe Vladimir Voronin în campania electorală din 2005 pentru că acesta părea pro-european convins. „Acum înţeleg că s-a făcut asiatic, deşi este născut la Dubăsari. Şi uită un lucru domnul preşedinte Voronin: că era şef al acestui stat şi nu i s-a permis să ajungă la mormântul părinţilor. Eu n-aş uita lucrul ăsta, dacă aş fi în locul dânsului”.

Preşedintele Traian Băsescu a avut, ieri, la Chişinău, o întâlnire cu primarul Dorin Chirtoacă, acesta spunând că Băsescu ar putea, „în glumă sau în serios”, să devină cetăţean moldovean şi „să continue lupta de pe celălalt mal al Prutului”, situaţie asemănătoare cu cea a domnitorului Cuza. „Cu titlu de glumă, dar cine ştie, poate fi şi serios, când avem noi alegerile parlamentare anul viitor, este exact perioada când îşi aduce la împlinire mandatul al doilea de preşedinte şi dacă doreşte, poate obţine cetăţenia R.Moldova şi poate continua lupta de pe acest mal al Prutului, împreună cu noi”, a declarat Chirtoacă la finalul întrevederii cu Băsescu de la Primăria Chişinăului.

 

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.