Croaţia a aderat la UE. Ce sarcină importantă îi revine noii membre

Croaţia a aderat la UE. Ce sarcină importantă îi revine noii membre

0
DISTRIBUIȚI

CROATIA-EU-ENLARGEMENT-FEATURE

Zeci de mii de persoane au aclamat în această noapte, la ora locală 0.00 (1.00, ora României), aderarea la Uniunea Europeană (UE) a ţării lor, după 22 de ani de la proclamarea independenţei faţă de fosta Iugoslavie, informează Mediafax. „Bine aţi venit în Uniunea Europeană”, a spus preşedintele Comisiei Europene (CE) Jose Manuel Barroso mulţimii reunite la Zagreb, cu puţin timp înainte ca „Oda bucuriei” a lui Beethoven – imnul UE – să consacre integrarea Croaţiei ca al 28-lea stat membru al blocului european.

Croaţia, care s-a alăturăt UE la 1 iulie, are ca misiune protejarea a peste 1.300 de kilometri de frontiere terestre ale blocului european, cu Bosnia, Serbia şi Muntenegru, o sarcină dificilă într-o regiune unde contrabanda şi traficul de tot felul sunt un mod de viaţă.


Pentru a răspunde acestei provocări, Croaţia a cheltuit zeci de milioane de euro pentru a achiziţiona echipamente performante cu scopul de a supraveghea frontierele acestei ţări care se află pe „drumul Balcanilor” al traficului de droguri, arme şi fiinţe umane către Europa occidentală.

În sudul Croaţiei, punctul de trecere Karasovici la frontiera cu Muntenegru va fi, de astăzi, una dintre porţile de intrare în UE. Una dintre principalele provocări va fi reprezentată de mia de kilometri de frontieră terestră cu Bosnia, mai ales din cauza configuraţiei terenului unde se succed regiuni slab populate, râuri şi munţi greu accesibili, propice contrabandei.

Croaţia împarte de asemenea aproximativ 900 de kilometri de frontieră maritimă la marea Adriatică, flancată la nord de Italia şi la sud de Muntenegru. „Va fi o sarcină foarte exigentă, pe care va trebui să o îndeplinim dacă vrem să fim pregătiţi pentru aderarea la spaţiul Schengen”, declară un responsabil al ministerului de Interne Gilio Toic Sintic. Croaţia, fostă republică iugoslavă independentă din 1991, aspiră să se alăture celor 26 de state membre al grupului Schengen (22 din cele 27 de membre UE plus Norvegia, Elveţia, Islanda şi Liechtenstein) până în 2015.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.