Cu două zile înainte de deschiderea Jazz TM, viceprimarul Diaconu anunţă că...

Cu două zile înainte de deschiderea Jazz TM, viceprimarul Diaconu anunţă că s-au vândut bilete ”câteva sute, nu știu cifra precisă”. Vezi bătaia de joc pe bani publici GALERIE FOTO

9
DISTRIBUIȚI

pregatire07_resize

Primăria Timișoara a anunțat în iarnă că face cel mai mare festival de jazz gratuit la care acum vinde 2.000 de bilete. Diferența dintre cei care vor sta în primul rând contra 50 de lei și cei care vor ocupa locuri pe rândul 60 contra a tot 50 de lei este că primii vor vedea totul iar cei din urmă doar capetele celor din față.

Născut din ambiția edilului Robu de a nu da bani unui timișorean care organizează în Caraș Severin un festival de jazz cu tradiție, și de a transforma deopotrivă Timișoara în cel puțin ”capitală euroregională a jazz-ului” (conform unei declarații mai vechi), Jazz TM vine cu o serie de semne de întrebare la care edilii se feresc să răspundă pentru moment.

Festivalul costă municipalitatea 100.000 de euro. A spus-o primarul când a anunțat că pe Agenda Culturală evenimentului i s-au alocat acești bani din bugetul public. Adică din impozitele plătite de timișoreni. Tot edilul a spus că ”locurile în picioare la festival sunt gratuite”. Cu mențiunea, vedem acum, că acestea vor fi undeva de unde nu se vede ce e pe scenă, între fântâna cu pești și Catedrală.

Nici mare parte din plătitorii de bilete nu vor vedea mai mult. Dacă la orice concert cei din primele rânduri cu vizibilitate maximă plătesc mai mult exact pentru acest beneficiu, la Jazz TM sunt 2.000 de locuri, dispuse câte 30 pe rând care costă la fel. ”Cele 2000 de locuri cu plată (scaune) vor fi așezate în fața scenei, pe o lățime de 20 m, scena având un front de 15 m, distanța dintre rânduri fiind de 50 cm” – explică Monica Sava, consilier principal la Primărie, respectiv la Biroul Organizare Evenimente din cadrul Direcției de Comunicare. Un calcul simplu, având în vedere dimensiunile scaunelor (60 x 45 cm), faptul că acestea vor fi așezate direct pe pavimentul Pieței Operei, ne arată că timișorenii care plătesc locuri și nimeresc pe ultimul rând se vor afla la circa 70 de metri distanță de scenă, deci nu vor vedea mai nimic.

Poliția Locală descalificată: primăria plătește o firmă private pentru paza artiștilor

 Edilii s-au gândit la promovarea evenimentului despre care se va discuta într-o conferință de presă ulterioară ultimei zile de concerte. Iar presa a fost acreditată special pentru acest eveniment realizat pe bani publici de către municiplaitate. Inițial s-a spus că festivalul beneficiază de sprijinul voluntarilor de la asociația PLAI. Marți, viceprimarul Dan Diaconu a confirmat că ”s-a apelat și la serviciile unei firme de securitate – din rațiuni legate de artiști și echipamentele acestora”. Nu putem trece cu vederea că la numai câțiva pași distanță de locul festivalului un număr important de polițiști locali păzesc palmierii achiziționați de primărie contra sumei ”modice” de 10.000 de euro.

Banii de la Jazz TM încasați prin Casa de Cultură

I- am chestionat pe cei de la Direcția de Comunicare din Primărie asupra mecanismului de emitere a biletelor pentru că Primăria Timișoara nu poate ”tăia” tichete de intrare. Răspunsul a fost că vom primi răspuns în conformitate cu Legea 544. De la cei de la Asociația Timișoara Capitală Culturală am aflat că toate răspunsurile ar putea fi date  de viceprimarul Dan Diaconu. Care marți seara a răspuns parțial la anumite chestiuni, iar miercuri nu a mai răspuns la telefon.


De la el am aflat că biletele – din care s-au vândut ”câteva sute, nu știu cifra precisă” – au fost emise pe Casa de Cultură a Municipiului Timișoara și distribuite de Eventim contra unui comision ”probabil de câteva procente”. Rămâne un mister costul real al festivalului, cu cât au fost plătiţi artiştii, cum şi cu cât au fost plătiţi cei de la PLAI. Asta deşi este vorba de bani publici.

 ”Este un eveniment cultural deosebit pe care l-am conceput”

Până la urmă din banii timișorenilor se organizează un mare festival de jazz la care localnicii fără prea multe posibilităţi financiare sunt discriminați. ”Este un eveniment cultural deosebit pe care l-am conceput. În luna iulie, în perioada 5-7 iulie, se va desfășura Festivalul Jazz TM, un festival muzical care dorim să adauge o nouă valență la identitatea orașului nostru. Timișoara merită să găzduiască un festival de mare anvergură. Vrem să contribuim la dezvoltarea turismului cultural în oraș prin acest festival. Timișoara trebuie să primească noi elemente de atractivitate ca să atragă turiști”, anunța în iarnă primarul Nicolae Robu. În aceeași perioadă autorităţile locale sperau ca Festivalul Jazz TM  să adune peste 30.000 de spectatori, în cele trei zile cât va ţine această manifestare. ”Sunt convins că vom avea mulţi spectatori. Asta pentru că preţul unui bilet pe scaun pentru 3 zile este de doar 50 de lei, iar locurile în picioare sunt gratuite”,  a susţinut Nicolae Robu.

 

9 COMENTARII

  1. Dupa cum sunt puse scaunele cred ca e o alta exagerare partial reala pe care o propagati cu multa „bunavointa”.
    Chiar ne credeti orbi si prosti?

  2. daca ar fi o seara de manele ar fi ok ?deobicei cei care sunt carcotarisi nu fac nimic pt acest oras, care merita muzica de buna calitate dar ce sa ceri de unde nu e ,felicitari organizatorilor, (la stadionul Dan Paltinisanu nu se termina un festival si incepe altul, bubuie muzica la 12 noaptea,fumul,mizeria ,galagia sunt pe placul vostru )

  3. Eu sunt sigur ca acum dna Stanici e chiar in Piata Operei si numara de zor scaunele si distanta dintre ele sa aiba ce sa scrie maine> Abia asteptam calculelele:) Saraca de ea. Ce nu faci de fooooame:))))

  4. CA SA INTELEGETI…….biletele NU sint obligatoriu de cumparat……daca crezi ca nu iti place stai in picioare ca nu vezi capul celui din fata…………………

  5. man, cata ura!! wtf man, si cand se intampla ceva fain in oras huliti? de ce sunteti asa hateri… dude, asta e muzica faina, nu amestecati cu politica. sincer mi se pare chiar ieftin… eu credeam ca doar macy gray tre’ sa fie pe la 100.000 de euro. hai ca stiti si voi onorarii de artisti si daca te uiti un pic la headlineri (eu pe ceialalti nu-i stiam), vezi ca-s super tari, deci sigur nu vin pe ochi frumosi. eu zic ca e un event fain si hai sa ne bucuram de el si sa ne laudam cu el in tara. daca si noi suntem asa hateri, cum sa vina turisti aici?! peace!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.