Cuba confirmă că armamentul din nava nord-coreeană reţinută în Panama îi aparţine....

Cuba confirmă că armamentul din nava nord-coreeană reţinută în Panama îi aparţine. 240 de tone de armament urmau să intre în ţară

0
DISTRIBUIȚI

Cuban_flag_by_TheCubanSpy

Autorităţile cubaneze au confirmat ieri că armamentul găsit la bordul unei nave nord-coreene imobilizate luni în Panama îi aparţine şi au anunţat că acesta urma să fie reparat şi readus pe insulă, în timp ce autorităţile panameze continuau inspecţia cargoului, potrivit Mediafax. „La bordul navei vizate (cargoul Chong Chon Gang) erau transportate 240 de tone de armament defensiv depăşit moral – două rachete complete sol-aer de tip Volga şi Peciora, nouă rachete cu rază lungă de acţiune în piese detaşate, două avioane de tip Mig-21 şi 15 motoare pentru acest tip de aparat -, toate fabricate la mijlocul secolului trecut şi care urmau să fie reparate şi să revină în ţara noastră”, se arată într-un comunicat al Ministerului cubanez de Externe citit la televiziune.

„Acordurile la care Cuba a subscris în acest domeniu se bazează pe necesitatea de a ne menţine capacitatea defensivă în vederea apărării suveranităţii naţionale”, se arată în continuare în comunicat, publicat la 24 de ore după ce autorităţile panameze au anunţat descoperirea armamentului la bordul navei nord-coreene.


Autorităţile panameze continuau ieri inspecţia navei venind din Cuba, la bordul căreia a fost găsit un radar pentru rachete de tip sol-aer datând din perioada sovietică, ascuns în tone de zahăr.

La bordul cargoului interceptat vineri se aflau 220.000 de chintale de zahăr, dar „când am început să descărcăm (acest zahăr), am găsit containere” în care se afla acest echipament nedeclarat, a declarat luni seara pentru postul Radio Panama preşedintele ţării, Ricardo Martinelli. Cargoul Chong Chon Gang a fost interceptat în partea dispre Atlantic a canalului şi condus la cheiul Manzanillo, în portul Colon, la aproximativ 80 de kilometri de capitală, Panama, unde este amarat într-o zonă cu acces restrâns.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.