De trei ori ”cea mai bună actriţă”: Andrea Tokai de la Teatrul...

De trei ori ”cea mai bună actriţă”: Andrea Tokai de la Teatrul Maghiar

0
DISTRIBUIȚI

tokai a

Actrița timișoreană Andrea Tokai tocmai  a primit Premiul Orașului Kisvárda (Ungaria) pentru prestația din spectacolul ”Operă Țărănească” de Pintér Béla și Darvas Benedek. Laurii vin la numai câteva zile distanță după ce actrița de 35 ani a fost desemnată de două ori ”cea mai bună actriță” a stagiunii 2012 – 2013 de la Teatrul Maghiar de Stat ”Csiky Gergely” pe de o parte de către colegii din teatru, iar pe de alta de către presa de specialitate.

Andrea Tokai este actriţa Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely“ din Timişoara şi a Teatrului Naţional Timişoara. Cei care au văzut-o jucând spun că e întruchiparea forței. Cei care o cunosc din afara scenei spun la fel. Andrea Tokai e ieșită mult din comun, are vigoare, personalitate, o voce pregnantă și ai senzația că ea poate orice și-ar propune. Pe scenă nu există rol care să nu îi iasă bine. A fost nominalizată în repetate rânduri la Premiile UNITER. În 2008, a obținut Premiul pentru cea mai bună interpretare feminină la Festivalul Dramaturgiei Româneşti, Timişoara, pentru rolul Irina Cornici din ”Spovedanie la Tanacu”, regia Andrei Şerban, premiu dublat în 2009 la Festivalul de Piese Plăcute şi Neplăcute de la Lodz, Polonia 2009.


 A mai primit Premiul pentru talente tinere – Festivalul Teatrelor Maghiare de la Kisvárda (Ungaria), în 2002 dar și Premiul pentru cel mai bun interpret la evenimentul Adunarea oamenilor celebri, (Odorheiu Secuiesc, 2003).

În ”Operă Țărănească” Andrea e premiată pentru rolul Mama. Vorbitoare native de limba maghiară, Andrea Tokai povestește într-un interviu că a învățat teatru ”românește” cu unul dintre marii regizori cu care avem fericirea de a fi contemporani. ”Când am terminat facultatea în 2001 am înţeles că nu ştiu nimic, dar am avut foarte mare noroc: m-am angajat la Teatrul Maghiar din Timişoara şi am început să lucrez cu domnul Victor Ioan Frunză. De la dânsul am învăţat tot. A fost primul meu profesor, cel care m-a ajutat să înţeleg ce poate să fie teatrul, care e vraja teatrului. Aşa îţi dai seama că totul depinde de tine, de ceea ce vrei tu” – mărturisea actrița.

De-a lungul carierei a trebuit să facă față unor încercări în fața cărora un om mai sensibil poate ar fi clacat. Cu ani buni în urmă etala o bogăție de păr lung și ondulat care a dispărut la indicațiile regizorului Alexander Hausvater în ”Iulius Caesar”. Tot la Național, la o repetiție pentru ”Interzis accesul animalelor” regizorul Rodrigo Garcia a pus-o pe Andrea Tokai să se dezbrace, iar pe o altă actriță s-o filmeze. Scena urma să fie proiectată în timpul spectacolului, dar până la urmă s-a renunțat la ea.

Puterea pe care o degajă Andrea Tokai imediat ce respiră a făcut-o dorită în piese de primă mână care au însemnat tot atâtea  provocări pentru tânăra actriță. Cel mai recent rol în care e angrenată se va juca pe scena Naționalului timișorean –  ”Prometeu înlănțuit” după Eschil în regia lui Kokan Mladenović.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.