De Ziua Timişoarei, se stinge lumina

De Ziua Timişoarei, se stinge lumina

1
DISTRIBUIȚI

zoltanvarga 22

Volens – nolens atunci când eşti înconjurat de concitadini al căror vocabular cuprinde invariabil expresii ca „foarte tare“, „beton“ sau „naşpa“, ajungi să te miri atunci când asişti şi la lucruri care în vremurile de odinioară ţi se păreau normale. Când treci cu viaţă printr-un sondaj lansat de oficialităţi pentru stabilirea numelor care vor urca pe scenă la Ziua Timişoarei şi printre câştigători se numără şi cântăreaţa care are un hit numit „Stinge lumina“ (Ruby), e clar că ajungi să te miri că mai există oameni în acest oraş care nu consideră muzica un sinonim pentru „can can“.  Desigur, pe lângă ziua cu vedetele bucureştene care vor face playback la foc automat, au mai fost incluse şi câteva concerte cu oameni mişto. Nu doar fiindcă sunt din Timişoara, să ne-nţelegem. Explicaţia asta conform căreia Ziua Timişoarei trebuie să cuprindă „de toate pentru toţi“ e cât se poate de normală din punct de vedere al politicienilor, dar perfect „useless“ pentru cei care mai au tăria de caracter să nu gândească doar „pe avantaje în viitor“.

Şi de această dată s-a văzut cu ochiul liber că departamentul comunicare – oamenii care se îngrijesc de legătura dintre autorităţi şi „plebe“ – e cât se poate de aiurea.


Probabil că dacă înaintea sondajului, care a avut dealtfel un câştigător de dinainte stabilit, cineva cu cap ar fi considerat de cuviinţă să precizeze că vor exista şi alte stiluri prezente la Ziua Timişoarei, reacţia unora nu ar mai fi fost atât de vehementă. Dacă tot e la modă chestia cu sondajele, de ce nu s-a făcut unul şi pentru muzicienii timişoreni pe care vrem să îi vedem pe scenă? Dacă JazzTM-ul nu ar fi fost etichetat drept un succes personal al primarului, cu siguranţă ar fi fost mai bine, ca percepţie.

Din păcate, volens – nolens şi noi melomanii am fost implicaţi în politică. Dacă îţi exprimi o părere pertinentă despre un eveniment „muncit“ din greu de autorităţi şi ai curajul să nu lauzi manifestarea, eşti brusc catalogat „portocaliu“. Plătit de opoziţie. Reversul medaliei e şi el interesant. Dacă opinezi că festivalul JazzTM a fost o reuşită din punct de vedere artistic – cu toate „chichiţele“ din jurul lui – se cheamă că „te-ai dat cu puterea“. Îţi iei d-acolo ujina. Tâmpeniile astea reflectă din plin tembelizarea la care suntem supuşi non-stop. Chiar dacă de Ziua Timişoarei vom avea parte de cântăreaţa care stinge lumina, mai există acolo undeva o luminiţă la capătul tunelului.

 

 

 

 

 

1 COMENTARIU

  1. Dar cum ramane cu faptul ca niste mari artisti ai urbei care comentau ca de ce nu canta localnicii si spuneau „nu e vorba de noi, deja avem cantari la data respectiva” se regasesc brusc si subit in programul dedicat acestei minunate zile? Daca tot aveau cantare de n luni contractata cum de brusc acum nu mai au? Plebea artistilor locali …

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.