Expoziția care aduce imaginile celei mai teribile școli a vieții

Expoziția care aduce imaginile celei mai teribile școli a vieții

0
DISTRIBUIȚI

irina broboana

O expoziţie personală a artistei plastice Irina Broboană, intitulată  44783, care, pornind de la o istorie personală, pune sub observaţie condiţia copiilor din centrele de plasament în perioada de tranziţie a României de la o ţară din blocul comunist la una de tip occidental al anilor ’60, şi anume Marea Britanie, va fi vernisată în această după-amiază, la ora 18.00, la galeria Calina. 44783 este numărul de identificare al lui Philip J. Howard, luat în plasament la Highfield Branch of the National Children’s Home din Harpenden Herts, iar desenele Irinei Broboană, prezentate în expoziţie, decupează secvenţe dintr-un film documentar al lui Les Ward, „Life at Desford Approved School in 1966”.


Dincolo de comentariile de suprafaţă ale angajaţilor, filmul surprinde atmosfera tensionată a unei şcoli de corecţie pentru băieţi, naraţiunea fiind absorbită în viziunea conceptuală asupra arhitecturii emoţionale a spaţiului. Lucrările expuse dobândesc, astfel, o dimensiune morală, devin o extensie a unei geografii şi a unor reguli în care orizontul personal este absent. Expoziţia este o materializare a relaţiei dintre memoria personală şi cea colectivă, despre etica celor două spaţii şi  despre politica normei într-un mediu social specific.

Născută în 1986 în localitatea vâlceană Drăgăşani, Irina Broboană are un masterat în Arte Vizuale în cadrul Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti. Lucrează cu pictura, desenul, obiectul şi, recent, cu video, fiind interesată de subiecte care vizează intimitatea fiinţei umane, în mod special amestecul dintre istoria personală, reflecţii şi instincte şi diferite faţete ale copilăriei. Tot în această perioadă, are expuse lucrări în cadrul expoziţiei internaţionale Good Girls. Expoziţia de la Timişoara va fi deschisă până în data de 9 august.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.