Fost primar PDL condamnat la patru ani de închisoare cu suspendare pentru...

Fost primar PDL condamnat la patru ani de închisoare cu suspendare pentru afaceri ilegale cu un traficant de mașini de lux

0
DISTRIBUIȚI

mircia muntean

Deputatul PDL Mircia Muntean, fost primar al municipiului Deva în perioada 1996 – 2012, a fost condamnat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la patru ani de închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, într-un dosar din 2004, în care a fost acuzat că a încheiat tranzacţii ilegale de terenuri cu un traficant de maşini de lux, potrivit Agerpres.

În acelaşi dosar, au mai fost condamnaţi Iosif Claudiu Man – un an şi şase luni de închisoare cu suspendare, Ovidiu Horaţiu Boldor – doi ani de închisoare cu executare şi Cornel Moraru – doi ani de închisoare, în cazul acestuia pedeapsa fiind contopită cu o altă condamnare de trei ani primită în alt dosar. Instanţa supremă i-a obligat pe Mircia Muntean şi Iosif Claudiu Man (în calitate de moştenitor al inculpatului Iosif Man – decedat) la plata a 333.743 de dolari. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs. Acesta este unul dintre cele mai vechi dosare penale aflate pe rolul instanţelor bucureştene, fiind trimis la Judecătoria Sectorului 3 în anul 2004, unde a stat nouă ani, până în februarie 2013, când a fost mutat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, după ce Mircia Muntean a fost ales deputat PDL de Hunedoara.

În ianuarie 2004, primarul de atunci al municipiului Deva, Mircia Muntean, a fost trimis în judecată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sub acuzaţia de abuz în serviciu în dauna intereselor publice.


Mircia Muntean era acuzat că a efectuat o tranzacţie ilicită cu un teren aflat la marginea municipiului Deva, despre care procurorii susţineau că se afla în proprietatea publică a statului şi nu putea face obiectul unei dispoziţii a primarului. Beneficiar a fost Iosif Man, care între timp a decedat, un controversat om de afaceri din Deva, anchetat de procurori pentru trafic cu maşini de lux furate din străinătate. „Inculpatul Mircia Muntean, uzând de calitatea sa de primar al municipiului Deva şi de preşedinte al comisiei locale pentru aplicarea Legii nr. 18/1991, cu concursul învinuitului Man Iosif, i-a împroprietărit pe acesta şi numiţii Panduru Carol şi Pop Aurel cu un teren în suprafaţă de 5.838 metri pătraţi situat în Deva, în zona gării. Terenul a fost trecut în proprietatea publică a statului român prin Decretul de expropriere pentru cauză de utilitate publică nr. 113 din 24.03.1982 şi se afla în administrarea Ministerului Apărării Naţionale”, susţineau procurorii.

Potrivit Parchetului General, Mircia Muntean a aprobat iniţial cererile depuse de Iosif Man, Carol Panduru  şi Aurel Pop pentru a fi împroprietăriţi în calitate de revoluţionari, cu suprafeţe în zona Bejan. Ulterior, Mircia Muntean a formulat în anul 1999 o acţiune în justiţie prin care solicita anularea titlurilor de proprietate, iar în cursul procesului ar fi încheiat o tranzacţie prin care ceda celor trei revoluţionari un teren de 5.838 de metri pătraţi, situat în zona gării şi care se afla în administrarea Ministerului Apărării Naţionale.

În opinia Parchetului, acest teren se afla în proprietatea publică a statului, motiv pentru care nu putea face obiectul unei dispoziţii a primarului.  Noii proprietari ai terenului, prin Iosif Man, în calitate de împuternicit, au vândut o parte din suprafaţă companiei Shell, pentru construirea unei staţii de carburanţi. Parchetul mai arăta că, prin înstrăinarea terenului, Mircia Muntean a comis un abuz în serviciu în dauna intereselor publice, iar statul a fost prejudiciat cu 360.000 de dolari. În acelaşi dosar, au fost trimişi în judecată Iosif Man, fiul acestuia, Claudiu Man, Ovidiu Boldor şi Cornel Moraru, acuzaţi de trafic cu maşini de lux.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.